imbir - 9508 przepisów (strona:461/634)

Piernik Staropolski / przygotowanie ciasta dojrzewającego 183

pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody 250g masła 125 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 80g przyprawy do piernika ( 2 opakowania) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki imbiru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, cukier oraz masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Całość podgrzewamy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Studzimy, masa nie musi być zupełnie zimna, powinna być

DefinicjaSmaku
Pieczona owsianka piernikowa 190

Dalej zostaję w klimacie piernikowym. Zapach cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatałowej towarzyszy mi przez cały grudzień. Jest wszędzie, na śniadanie, obiad i kolację. A jeśli już mowa o śniadaniu, to koniecznie upieczcie taką o to piernikową owsiankę, jest świetna! Miłośnikom owsianki na pewno bardzo posmakuje, a tym nieco mniej przychylnie patrzącym na owsiane płatki powinna dać wiele do myślenia

DefinicjaSmaku
Kuskus z granatem i pomarańczowe pesto z rukoli 140

cytryny pesto 4 garści rukoli sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka oliwy aromatyzowanej papryczką chilli (można pominąć) duża szczypta imbiru sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kuskus umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem, przykryć talerzem i odstawić na kilka minut aż wchłonie całą wodę. Po kilku minutach rozmieszać go widelcem

DefinicjaSmaku
Stir fry z brokułem, papryką i orzeszkami ziemnymi 184

sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu teryaki (można pominąć) 1 łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru lub galangalu mielonego 1 papryczka chilli bez pestek lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne dodatkowo szczypiorek biały sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W garnku zagotować wodę z łyżką soli. Do gotującej wody wrzucić

DefinicjaSmaku
Fotografia kulinarna - jak ją poznać w jeden dzień 126

pracy z innymi. Gdy gotuję uwielbiam zapachy, które otulają moją kuchnię. Uwielbiam jak mój dom wypełnia się aromatem jesiennych warzyw pieczonych z tymiankiem i wędzoną papryką, świątecznymi piernikami z imbirem i miodem, duszonym kurczakiem w pomidorach i kuminie, czy najcudowniejszą polską szarlotką z mnóstwem wanilii i cynamonu. Tak strasznie chciałabym abyście mogli poczuć z Waszego monitora te cudne zapachy :) Niestety

DefinicjaSmaku
Grillowana karkówka 116

swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony. Składniki: 1kg karkówki/łopatki 2 średnie białe cebule marynata:2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki oliwy z oliwek, czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry

Pyry na Gaz
Wytrawne naleśniki z botwinką 167

trakcie smażenia . Nadzienie : Może być praktycznie wszystko, co nam przyjdzie do głowy lub wpadnie w ręce. U mnie to: garść botwinki plastry suchej szynki plastry żółtego sera marynowany imbir marynowana papryka olej do smażenia Składniki układać na jednym brzegu naleśnika. Zawijać w roladę. A potem podgrzać na patelni z rozgrzanym olejem

Weekendy w domu i ogrodzie
Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi : Konferencja + Warsztaty 181

Babci Loni 9. Otwarte Drzwi / Piotrkowska 120 / In-Flam-Dyk 10. Paleta Bieli / Piotrkowska 89 / Paletowa Układanka 11. Restauracja Bułgarska / Piotrkowska 69 / Smokiniowa RaysTopka 12. Restauracja chińska Złoty Imbir / Sienkiewicza 39 / Śliwkowe Czary-Mary Babci Fong 13. Restauracja Galicja / Manufaktura / Prehipster Burgera 14. Restauracja Lavash / Piotrkowska 69 / Kufte Babci z Baraniny 15. Restauracja Nienażarty / Rojna 92 / Zraz Bity z Truskawką

Moja pasja smaku
Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31 168

Kebabcze) 600 g mielonej wołowiny 1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 10 suszonych moreli (namoczonych we wrzątku) 1 cebula 1 ząbek czosnku olej po pół łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, cynamonu 1 duże jajko do podania u mnie mizeria z koperkiem i pieczone buraki z tymiankiem Morele kroimy w kosteczkę. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 205

miodem, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu. 3. Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  (karkówka QAFP , Ciemne piwo ,przyprawy korzenne - imbir, cynamon, goździk, anyż, chilli, kolendra ziarno, estragon, pieprz różowy ,sól morska, miód) Piwo łączymy z przyprawami i miodem, karkówkę kroimy w plastry, wrzucamy do marynaty na około 25 minut

upichcona
Curry z dyni 178

składników jakie miałam akurat pod ręką. Jednak wyszło bardzo smaczne :) Do przygotowania użyłam: 1/2 średniej dyni  1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cebule 4 ząbki czosnku korzeń imbiru ( ok 3-4 cm) olej sól  pieprz 1,5 łyżeczki gotowej mieszanki curry  1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej ostrej papryki ( dla wersji łagodnej) 1/2 łyżeczki

Jemy Pijemy
Krewetki gambasy na maśle i czosnku 143

jedną porcję potrzebujemy ok 7 dużych, obranych z pancerza i wyczyszczonych krewetek.  Odpowiednio wcześnie były one zamarynowane w oliwie z oliwek z kolendrą, skórką limonki, plastrami imbiru i gałązką tymianku. 1 łyżka oliwy z oliwek 2-3 łyżki masła 2-3 ząbki posiekanego czosnku sól pieprz można dodać kilka plasterków świeżej papryczki chilli w wersji hot Smażenie jest bajecznie

Jemy Pijemy
Pieczone JABŁKA z cynamonem 115

PIECZONE JABŁKA Z CYNAMONEM I MIODEM Jabłka cynamon impir ( suszony lub korzeń ) kandyzowane skórki z pomarańczy miód goździki Jabłka umyć i wydrążyć środki. Do każdego wsypać szczyptę cynamonu, imbiru i kilka goździków oraz kandyzowanych skórek z pomarańczy. Na koniec dodać łyżeczkę miodu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 15-20 minut

Jemy Pijemy
Pak Choi z dodatkami wegetariańskimi 130

żółtej papryki 4 ząbki czosnku kilka kwiatów białego kalafiora 1 łyżeczka białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu ok 4 łyżki oleju z kiełków kukurydzy z aromatem trawy cytrynowej i imbiru ( Lidl) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 2 porcje makaronu ( rosołowego ) sok z połowy cytryny świeża kolendra Warzywa umyć i pokroić w grube kawałki. Za patelni ( najlepiej

Jemy Pijemy
Śledzie korzenne ze skórką pomarańczową 221

swoje miejsce na Wigilijnym stole. Przepis na 6 płatów matiasów. 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela angielskiego 3-4 ziarna kardamonu 1 i 1/2 szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy 1 łyżka sosu balsamicznego

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania