imbir - 9508 przepisów (strona:470/634)

Ryba pod ziołową pierzynką 119

dzień musiałam wymyślić coś naprawdę szybkiego. Składniki: filet z dorsza (może być inna ryba) 1/2 pęczka kolendry 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka sosu sojowego pół cytryny 1 łyżeczka oleju Wskazówki: Z samego rana wyjęłam z zamrażalnika dorsza i zrobiłam do niego marynatę ziołową. Zostawiłam do popołudnia w lodówce, żeby się

MamaOskarka
Kotlety mielone z pokrzywami i cukinią 187

otrzymałam do testowania od producenta i hurtowni przypraw Rafex . W skład przyprawy wchodzą: sól, pieprz mielony, papryka ostra, czosnek granulowany, cebula, majeranek, gałka mielona, kolendra, kminek, kurkuma, cząber, rozmaryn, imbir mielony, curry i gorczyca. Przyprawa ta nadała potrawie wspaniałego smaku i aromatu. Serdecznie zapraszam do hurtowni przypraw Rafex, gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa koperkowa 392

marchewka,  pietruszka cebula ćwiartka selera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12% z Bażannowic sól, pieprz, kilka kropel maggi szczypta imbiru, 2 listki laurowe Przygotowanie: Warzywa i mięso umyć, osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę opalić na ogniu. Włożyć do garnka i gotować do miękkości z dodatkiem przypraw i czosnkiem. Ziemniaki

Gaździnka warzy
Domowa „chińszczyzna” 119

szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka

Bullio
Wołowina po arabsku! 220

sumak - 2 łyżeczki płaskie - przyprawa zatar hala-bi  - 2 łyżeczki płaskie - czerwona papryka słodka - 1 łyżeczka  - przyprawa harissa - 1/2 łyżeczki - przyprawa "7 przypraw" ( w składzie:kolendra, cynamon, imbir, pieprz biały, liść laurowy, kmin, gałka muszkatołowa) - do kupienia w kuchniach świata, na stoiskach z przyprawami - chleb pita W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę

SMYKWKUCHNI
Sushi Futomaki 174

ogórek - łosoś *** *** serek Philadelphia - łosoś - awokado *** *** wasabi- paluszki surimi - ogórek *** *** wasabi - paluszki surimi - papryka - ogórek *** No i oczywiście efekt końcowy :) Do Sushi obowiązkowo podajemy sos sojowy, wasabi, oraz marynowany imbir

Taste Therapy
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą 191

bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki  kukurydzy ¼ łyżeczki imbiru  sól  /do smaku czerwony pieprz w ziarenkach  /do dekoracji  ok. 150 g  zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati  Wykonanie: -Warzywa  dokładnie  umyć i obrać. -Ziemniaki , koper

Zakamarki mojej kuchni
Pasztet z mięsa wołowego 191

Składniki : 80 dag chudego mięsa wołowego 30 dag wątróbki wieprzowej 40 dag tłustego boczku wieprzowego 2 cebule imbir, sól, pieprz czarny i ziołowy suszona bazylia i estragon bułka grahamka 3 duże jajka Przygotowanie : Mięsa włożyć do wrzącej wody wraz z obranymi cebulami w całości. Ugotować do miękkości, wątróbkę i cebulę wyjąć wcześniej, bo ugotują się najprędzej.  Bułkę namoczyć

Proste Potrawy
Fasolka po bretońsku 426

pokrojone pomidory z puszki wraz z sosem (możemy również użyć świeżych, sparzonych i podduszonych pomidorów).  Doprawiamy wedle smaku, dodajemy świeżą bazylię i pietruszkę. Ja czasem ucieram łyżeczkę świeżego imbiru, co powoduje dodatkowy efekt rozgrzania. Na koniec dodajemy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego.  W zależności od naszych oczekiwań co do konsystencji,  dla za zagęszczenia potrawy możemy sporządzić zawiesinę

IzaGotuje
Pieczarkowy pasztet z cieciorki 120

marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego  selera 250 g pieczarek cebula 1/4 papryki chili garść słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego łyżka sezamu łyżeczka cząbru łyżeczka tymianku szczypta imbiru i gałki muszkatołowej lub kurkuma bądź curry sól i pieprz wedle uznania nasiona do posypania wedle uznania ( np. dynia, słonecznik,len ...) Przygotowanie  20 minut): - pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie

Pora na pora i pomidora
Łopatka wieprzowa miodowa z szykowaru. 123

łyżeczki soli paprykowej od Piątnica.net 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej kilka ziaren kolendry szczypta mielonego liścia laurowego, lub jeden cały szczypta mielonego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu Czosnek rozgniatamy i łączymy z przyprawami. Mięso smarujemy miodem i posypujemy przyprawami. W moim przypadku był to cienki płat mięsa, a więc zwinęłam

MamaOskarka
Gdy dopadnie Cię grypa 185

byle jakie, bo stosowane przez samą Babcię Brasileira, która dochowała się bardzo bardzo licznej gromadki pociech (w liczbie naście). Składniki:  - cytryna - pół czerwonej cebuli - 1 ząbek czosnku - kawałeczek imbiru - szklanka wody - 2 łyżki miodu. Przygotowanie:  Wszystkie składniki za wyjątkiem miodu gotujemy z ok. 10 minut. Dodajemy łyżkę 2 łyżki miodu. Pijemy przed samym spaniem, już po nie wolno

Smaki Brazylii
Kurczak miodowomusztardowy 330

się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę i wrzucić do miski. Dodać kurczaka do cebuli wraz z musztardą, miodem, koncentratem, wodą i przyprawami. Zakrywamy aluminiową

Panda i jej świat
dania z kaczki 149

kaczka z jabłkami kaczka z jabłkami i trawą żubrową   kaczka duszona, z czerwoną kapustą i jabłkami kaczka duszona z jabłkami kaczka duszona w pomarańczach kaczka duszona z imbirem  kaczka duszona z wiśniami kaczka konfitowana kaczka pieczona w niskiej temperaturze kaczka pieczona w pomarańczach  kaczka pieczona z jabłkami "szarlotką" kaczka teriyaki kaczka ze śliwkami zapiekanka ziemniaczana w kaczce

królestwo garów
Baranina ze śliwkami i migdałami 97

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,4 kg baraniny( łopatka lub udziec) 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 2,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1,5 łyżeczki kurkumy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku 200 g suszonych śliwek, 100 g migdałów, laska cynamonu, skórka z ½ cytryny, 1 łyżka miodu wielokwiatowego oliwa Migdały sparzyć obrać

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania