imbir - 9508 przepisów (strona:473/634)

Przyprawa „5 smaków” 155

także w innych krajach azjatyckich. Składa się z pięciu składników, które odpowiadają za smak słodki, gorzki, słony, ostry i kwaśny. Odmian tej przyprawy jest wiele, niektóre w składzie zawierają imbir, kolendrę, galangal lub kozieradkę. Jednak najbardziej znana kompozycja składa się z anyżu gwiaździstego, goździków, cynamonu, pieprzu syczuańskiego i kopru włoskiego. Używana jest do różnego rodzaju mięs, smażonych warzyw oraz panierek

Oryginalny smak
6. Zupa dyniowa 164

ząbków czosnku 1 marchew 2 ziemniaki Ok. 0,5 kg dynii 1 łyżka masła Kolendra, 2 liście laurowe, pieprz indyjski, papryka mielona słodka, ziele angielskie, pieprz sól, imbir świeży lub mielony. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy rozgnieciony czosnek i cebulę na złoty kolor, następnie wrzucamy wszystkie warzywa i przyprawy, podlewamy 2-3 szklankami wody i dusimy

Jadło i czytadło
Gulasz z ciecierzycą w roli głównej na indyjską nutę 188

mielonego 1 puszka ciecierzycy 1/2 puszka groszku 1 słoik koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu 0,3 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra odrobina imbiru w proszku olej do smażenia Ciecierzycę i groszek odsączyć z zalewy i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dalej

Jadło i czytadło
Indyjskie kluseczki z dyni z sosem fistaszkowym 155

można go jeść łyżkami bez zbędnych dodatków.   Kluski dyniowe: 400 g miąższu z dyni hokkaido lub piżmowej 1 serek śmietankowy Apetina India około 1 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, imbir świeży starty ok. 1/2 łyżeczki ziarenka kardamonu z jednego strączka Sos fistaszkowy: 1 szklanka orzeszków ziemnych bez soli 2 łyżki masła 1 cebula 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz Dynie

Jadło i czytadło
Pomarańczowy krem batatee 226

łyżeczka oliwy. Sos wiśniowy: 450 g mrożonych wiśni bez pestek D'aucy, 90 g brązowego cukru, 80 ml wiśniówki, 1 cytryna, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru. Przygotowanie: Batata umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką

SzczyptaSmaQ
Redberry w Tarasach Zamkowych 194

możemy zamówić do jogurtu dwa dodatki.    Na drogę wybrałam jeszcze porcję dużego zielonego soku. Zdecydowałam się na mix: pietruszka, pomarańcza, banan i imbir. Cena dużego soku to 15,90 zł.  Myślałam jeszcze o zamówieniu trzeciego produktu, ale niestety nie dałabym rady więcej zjeść. W Redberry można zamówić jednak dużo więcej niż to, co Wam przedstawiłam. Może

Pasja Smaku
Czerwone curry z krewetkami po tajsku 253

Aromatyczne tajskie czerwone curry z krewetkami tygrysimi. Rozgrzewające proste danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 250 g obranych krewetek tygrysich cebula 2 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku łyżeczka nasion kuminu 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleka kokosowego łyżka sosu rybnego 2 liście limonki kaffir świeża kolendra olej do woka dodatkowo: makaron ryżowy lub ryż jaśminowy Krewetki

wyzwania kuchenne
10 powodów, dla których warto zacząć dzień od szklanki wody z cytryną 166

ciepła (czasem nawet wrząca, choć wtedy niestety traci swoje właściwości) woda z cytryną. Przepis jest banalny - do szklanki letniej wody wyciskamy sok z połowy cytryny, można dodać świeży, starty imbir i odrobinę miodu. Najlepiej pić rano, na czczo, 15-20 minut przed śniadaniem. Jak się okazuje, taka woda jest nie tylko smaczna, ale i niesie szereg właściwości zdrowotnych

Powiedz dietom nie
Indian Chicken Curry 239

lodówki POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 duża czerwona papryka ( pokrojona  w kosteczkę) 1 łyżka kurkumy drobno posiekany imbir (kawałek około 3 cm) posiekana natka pietruszki sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka curry  Na patelni typu WOK podsmażam mięso. Gdy już będzie zarumienione dodaję do woka

ClauditteMissCooking
Poranna owsianka ze świeżym ananasem 212

niego smak mojego zdrowego śniadanka jest taki, jakbym tego chciała! Dziś połączenie bardzo proste: PŁATKI OWSIANE - ŁYŻEK 4 OTRĘBY GRYCZANE PRAŻONE - ŁYŻEK 2  CYNAMON MIELONY - ŁYŻECZKI 1/2  IMBIR MIELONY - ŁYŻECZKI 1/2 KARDAMON MIELONY - ŁYŻECZKI 1/2 ANANAS ŚWIEŻY - 1/4 W KOSTECZKĘ POKROJONA WRZĄCA WODA - TYLE, BY PŁATKI ZAKRYŁA PŁATKI ZALEWAM, KUBECZEK PRZYKRYWAM I ZA 5 MINUT ZAJADAM

Sajkofanka smaku
Marzec - kuchnia chińska 198

podstawowe sosy: sos sojowy jasny i ciemny sos rybny sos ostrygowy ocet ryżowy wino ryżowe, czyli sake sos hoisin Ponadto warto zawsze mieć pod ręką: miód i cukier imbir dymkę czosnek olej arachidowy olej sezamowy Jest wiele ciekawych dodatków, które czynią chińskie dania bardzo egzotycznymi, na przykład sfermentowana czarna fasola, suszone krewetki czy wodne kasztany. Nie są jednak

W kuchni wieczorem
Kokosanki w najlepszym wydaniu 2649

białka , 69,1g tłuszczu , 54g węglowodanów oraz 23,5g błonnika . SKŁADNIKI: 140g banana- po obraniu ze skórki 100g wiórek kokosowych 20g mąki żytniej razowej 1 duże jajko imbir mielony 1 łyżeczka sody PRZYGOTOWANIE: Banana rozgnieść widelcem Dodać jajko i dokładnie wymieszać Wsypać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Piec około

peanutbuttermonster
Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym z brązowym ryżem 182

który uzyskujemy przez dodatek kurkumy. Podajemy z ulubionym gatunkiem ryżu - u mnie brązowy :)   Marynata : sok z dwóch pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 łyżki miodu Mięso : 700 g mięsa z kurczaka lub indyka sól  Do podania: 2 torebki ugotowanego ryżu

Chocolate Muffin Blog
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze 208

znudzi się nigdy. Zwłaszcza gdy dobierzemy do niego ciekawe sosy czy marynaty. Składniki: 5 udek z kurczaka Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku 2 łyżki ostrego ketchupu 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku sok z połowy cytryny sól i pieprz

Gosia gotuje
Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym 171

Marynata: 4  łyż ki  oliwy   2 łyżki  octu balsamicznego  2 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki  startego imbiru kilka  listków świeżego oregano Dip czosnkowo-miętowy:  150 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę kilka listków drobniutko pokrojonej mięty sól

Gosia gotuje