prościzny to polecam też prostą, błyskawiczną zupę, którą przedstawiałam w wersji patisonowej w tym poście . Tym razem jednak głównym składnikiem była dynia piżmowa, a poza gałką muszkatołową dodałam też imbir. Szybkie, proste, smaczne i rozgrzewające danie. Dla takich zabieganych bid jak ja. Tak wyglądała zanim została zupą A mnie dodatkowo urzekła dziś prostota muzyczna. Podobno dziewczyna jest nasza, podejrzewam
les mirabellesDżem robiłam kilka razy, a poniższa wersja jest według mnie najlepsza. Smacznego:). Składniki: pół większej dyni* cukier (dowolnie) 5 pomarańczy 1 cytryna po łyżeczce imbiru, cynamonu, kurkumy i gałki muszkatołowej 5-6 goździków * Jeśli chcesz otrzymać 6-8 małych słoików dżemu. Wykonanie: Obierz dynię, usuń środek i pestki. Pokrój w mniejsze kawałki, zasyp niewielką ilością cukru i odstaw
Qlinarnie i Qlinarniesyrop * Możesz kupić gotowy produkt lub zrobić własną: obierz 2 jabłka, pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Dodaj odrobinę cynamonu, imbiru, soku z cytryny i słodzika. Dokładnie wymieszaj mąkę, mleko, sodę i sól na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki (wychodzi 5-6). Podawaj z ulubionymi
Qlinarnie i Qlinarniesłodzącego 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki migdałów lub innych orzechów 3/4 szklanki pestek słonecznika lub dyni 3/4 szklanki sezamu po 1 łyżce cynamonu i imbiru (jeśli lubisz) 1/2 szklanki rodzynek 3/4 szklanki żurawiny Piekarnik rozgrzej do 180-190 °C . W małym rondelku podgrzej syrop. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (z wyjątkiem rodzynek
Qlinarnie i Qlinarnienowe, egzotyczne i bardzo dobre. Po raz pierwszy jadłam humus z kuminem (bardzo kremowy i dobrze przyprawiony) i chlebkiem pita oraz syryjską zupę soczewicową z czosnkiem i imbirem (cytryna idealnie uzupełniała smak zupy). Obok w miseczce coś, co wydawało się chlebkiem pita, pokrojonym na kawałki i podsmażonym w oleju, ale w ogóle nie było tłuste, ani też gorące
Qlinarnie i Qlinarniewoda, pomidory krojone 13%, cebula, białko pszenne, papryka świeża, koncentrat pomidorowy 3%, olej roślinny rzepakowy, mąka pszenna, mąka kukurydziana, kasza manna (zawiera gluten), przyprawy, naturalne aromaty drożdżowe, sól, świeży imbir, cukier. Firma: Primavika. Cena: ok. 7zł. Masa netto: 430 g. Produkt zawiera gluten, śladowe ilości gorczycy i selera oraz cukier. Nie zawiera tłuszczów nasyconych, substancji zagęszczających, przeciwutleniaczy, sztucznych barwników, konserwantów
Qlinarnie i QlinarniePyszna alternatywa dla zwykłej owsianki. Można polać miodem. Składniki w dowolnych ilościach: kasza jaglana ulubione mleko jabłko banan cynamon imbir kardamon miód Doprowadź mleko do wrzenia, ugotuj w nim kaszę do miękkości. Przelej do miseczek, dodaj pokrojonego w plastry banana, posiekane jabłko i posyp przyprawami. Podawaj na ciepło. Przepis dodaję do akcji: Rozpoczynam nowy cykl postów – będę pisać
Qlinarnie i Qlinarnietakże w innych krajach azjatyckich. Składa się z pięciu składników, które odpowiadają za smak słodki, gorzki, słony, ostry i kwaśny. Odmian tej przyprawy jest wiele, niektóre w składzie zawierają imbir, kolendrę, galangal lub kozieradkę. Jednak najbardziej znana kompozycja składa się z anyżu gwiaździstego, goździków, cynamonu, pieprzu syczuańskiego i kopru włoskiego. Używana jest do różnego rodzaju mięs, smażonych warzyw oraz panierek
Oryginalny smakząbków czosnku 1 marchew 2 ziemniaki Ok. 0,5 kg dynii 1 łyżka masła Kolendra, 2 liście laurowe, pieprz indyjski, papryka mielona słodka, ziele angielskie, pieprz sól, imbir świeży lub mielony. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy rozgnieciony czosnek i cebulę na złoty kolor, następnie wrzucamy wszystkie warzywa i przyprawy, podlewamy 2-3 szklankami wody i dusimy
Jadło i czytadłomielonego 1 puszka ciecierzycy 1/2 puszka groszku 1 słoik koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu 0,3 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra odrobina imbiru w proszku olej do smażenia Ciecierzycę i groszek odsączyć z zalewy i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dalej
Jadło i czytadłomożna go jeść łyżkami bez zbędnych dodatków. Kluski dyniowe: 400 g miąższu z dyni hokkaido lub piżmowej 1 serek śmietankowy Apetina India około 1 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, imbir świeży starty ok. 1/2 łyżeczki ziarenka kardamonu z jednego strączka Sos fistaszkowy: 1 szklanka orzeszków ziemnych bez soli 2 łyżki masła 1 cebula 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz Dynie
Jadło i czytadłołyżeczka oliwy. Sos wiśniowy: 450 g mrożonych wiśni bez pestek D'aucy, 90 g brązowego cukru, 80 ml wiśniówki, 1 cytryna, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru. Przygotowanie: Batata umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką
SzczyptaSmaQmożemy zamówić do jogurtu dwa dodatki. Na drogę wybrałam jeszcze porcję dużego zielonego soku. Zdecydowałam się na mix: pietruszka, pomarańcza, banan i imbir. Cena dużego soku to 15,90 zł. Myślałam jeszcze o zamówieniu trzeciego produktu, ale niestety nie dałabym rady więcej zjeść. W Redberry można zamówić jednak dużo więcej niż to, co Wam przedstawiłam. Może
Pasja SmakuAromatyczne tajskie czerwone curry z krewetkami tygrysimi. Rozgrzewające proste danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 250 g obranych krewetek tygrysich cebula 2 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku łyżeczka nasion kuminu 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleka kokosowego łyżka sosu rybnego 2 liście limonki kaffir świeża kolendra olej do woka dodatkowo: makaron ryżowy lub ryż jaśminowy Krewetki
wyzwania kuchenne