imbir - 9508 przepisów (strona:481/634)

Brokułowy placek :) Wyśmienity :) 160

białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy ze słodkiej śmietanki. Robimy go następująco : 1 słodka śmietanka 18%, 1/4 selera startego na małych oczkach, pieprz, imbir, sól. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy startego selera oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje :) Gotowe ! Możecie do sosu dodać jeszcze jakiś serek, który wzmocni smak. Fajny może okazać się

vegetanie
Sałatka ze świeżym szpinakiem! 350

sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej)  - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej - ogórek zielony drobno posiekany - kilka kawałków imbiru marynowanego  sos: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/2 łyżki musztardy Dijon - 1/2 łyżki miodu leśnego - odrobina suszonej lawendy - sól hawajska - 1/2 łyżeczki octu winnego czerwonego Składniki bardzo dobrze wymieszaj

SMYKWKUCHNI
Wegańske burgery z buraków 185

drobno posiekana cebula 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka chili sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut w 2 szklankach wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić. Piekarnik rozgrzać

Powiedz dietom nie
Kiełbasa drobiowa o smaku curry 306

mięso (można ze skórą) 500 g udo z kurczaka bez kości ( można ze skórą) 2 łyżeczki soli kuchennej 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Przygotowanie Przygotować jelita *   Przygotować farsz

Stare Gary
Pieczony udziec z indyka 187

chrupiącą skórkę, a wszystko to za sprawą użytej do posmarowania marynaty. 1 udziec z indyka (około 1 kg 20 dag) 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżeczka kolendry sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju do posmarowania formy

Kuchcik gotuje
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 461

Nowa porcja przepisów z moimi modyfikacjami. Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:) Składniki na 6 porcji: Pulpety: 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka imbiru Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego

Fabryka pomysłów
Krem z kukurydzy 119

warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, Wrzucamy do gotującego się bulionu KROK 2 Cebulę oraz chili kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię

smacznieinatemat
Sosy piwne do dań z grilla 181

Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki startej skórki z cytryny ½ łyżeczki cebuli w proszku ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki pieprzu cayenne sól do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia często mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20-30 minut od czasu do czasu

naRuszcie
Krem z dyni z dodatkiem cydru 138

humor kolorze. 700 g pieczonej dyni  700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól i pieprz do smaku Pieczoną dynię z czosnkiem i papryczką gotujemy ok 15-20 minut

Zawsze głodna!
Kurczak pieczony w żeliwnym garnku 518

klatce, że miał dostęp do trawy, widział słońce i siadał sobie na grzędzie. Doprawiłem go przyprawą tandoori masala, w której skład wchodzą: kumin, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, liście laurowe, papryka, kolendra, kozieradka, czosnek i pieprz - czarny i kajeński. A  upiekłem razem z ziemniakami posypanymi solą i tymiankiem - wyszły dużo fajniejsze niż z wody. Składnik i: 1 kurczak

W SMAK
Pilaw z kurczakiem i warzywami 188

ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 papai 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kuminu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż przygotować według opisu powyżej i ugotować (potrwa to ok. 12-15 minut). Po tym czasie zestawić z ognia, ale nie odkrywać

W SMAK
Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym 226

chili) 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 i ½ szklanki passaty (przecieru pomidorowego) (375 ml) ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml) po 1 łyżeczce: sproszkowanego imbiru, curry, mielonego kminu rzymskiego (kuminu), mielonej kolendry, kurkumy po ½ łyżeczki: chili w proszku, garam masali (opcjonalnie) cukier sól morska świeżo mielony pieprz świeża natka pietruszki lub kolendry do posypania listonic_type

Poezja smaku
Jak wzmocnić odporność? 133

fermentowanych napojach mlecznych – jogurtach, kefirach, maślankach. Jeśli chcemy wzmocnić nasz układ odpornościowy, warto sięgać także po takie produkty jak czosnek*, cebula, miód (nigdy nie rozpuszczamy go w gorącym płynie), imbir, aloes, jeżówka, tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody

Powiedz dietom nie
Muffiny fasolowe z serem i dżemem 121

sztuk): puszka czerwonej fasoli (250 g) 4 łyżki kakao odtłuszczonego 2-3 łyżki syropu z agawy/miodu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika (lub cynamon, imbir, kardamon - co kto lubi) Masa serowa: 200 g twarogu półtłustego 1 żółtko łyżka (lub dwie) cukru brązowego nierafinowanego dodatkowo 6 łyżeczek dżemu, np. porzeczkowego. Wykonanie Muffiny: Fasolę płuczemy i odstawiamy

Powiedz dietom nie
Fasolka szparagowa z rybą na ostro 113

pokrojonej 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona) łyżeczka mielonej kurkumy łyżka oleju 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie

Powiedz dietom nie