miazgę) 1 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru (w tym z wanilią lub cukrem wanilinowym) 2 jajka 1/3 szklanki oleju pół łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka octu balsamicznego (użyłam o smaku figi) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego A jak to zrobić: Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka
Kuchnia w opałachpotrafi zrobić wrażenie. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1 dojrzała figa owoce granatu 1 gałka lodów waniliowych 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody odrobina imbiru i cynamonu 1 goździk A jak to zrobić: Figę opłukać i naciąć na krzyż. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć figę
Kuchnia w opałachczuję już MAGIĘ ŚWIĄT. SKŁADNIKI: 4 obrane mandarynki (najlepiej bez pestek) 100 ml wody 2 łyżki białego rumu 125 ml cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 6 goździków A jak to zrobić: Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż powstanie lekko gęsty syrop. Wlać
Kuchnia w opałachwywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego; szczypta gałki muszkatołowej. Z całości wyjdą dwie dość spore porcje. Zaczynamy ! Do bulionu dodaję startą marchew
Życie na widelcubędą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą
Chilli Czosnek i Oliwapiecze je bardzo często, a najstarsza wnuczka która odziedziczyła po babci zdolności kulinarne często pomaga jej w wypieku. Składniki: 450 g mąki pszennej 1 kostka masła 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 marchewki 1 jajko 70 gram cukru pudru Do przełożenia: 0,5 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki pół startej
kgwjanczewoząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka imbiru (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego Składniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie smażymy
kuchcikowniawymieszany z łyżką majonezu. Danie najlepiej smakuje z chrupiącą surówką. To łagodna wersja kotlecików – dla dorosłych polecam dodać do nich wyrazisty dodatek smakowy np. chrzan lub świeży, tarty imbir z posiekaną papryczką chili – całkowicie odmienią smak. Post Kotleciki z dorsza pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego Nadzienie: 500 g dyni, ugotowanej, rozgniecionej i schłodzonej 100g śmietany kremówki 2 jajka lekko roztrzepane 100 g brązowego drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej (ja pomijam bo wtedy nasze psy nie mogą zjeść ) W misie wymieszać suche składniki, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrobić całość rękami. Dno formy
maniapieczeniaoczkach (3 spore marchewki) 100 g dyni (ugotowanej, rozgniecionej) 1 pomarańcza 50 g drobnych rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Krem cynamonowy: 200 g kremowego serka typu mascarpone lub philadelphia 200 g śmietany kremówki ½ łyżeczki cynamonu 2 czubate łyżeczki cukru pudru Oraz: cukier puder do posypania Okrągłą tortownicę
maniapieczeniamąki 100 g cukru trzcinowego 180 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Dodać jogurt. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać
maniapieczeniataka domowa przyprawa jest stanowczo bardziej aromatyczna i tańsza niż wersja sklepowa, a zrobienie jej trwa dosłownie chwilę. Polecam! Składniki: 50 g cynamonu (mielonego lub całego) 25 g mielonego imbiru 15 g całych goździków 10 g ziarenek ziela angielskiego 5 g ziarenek kminku W młynku zmielić goździki, ziele angielskie i kminek. Jeśli używamy całego cynamonu, należy go zetrzeć na drobnej
maniapieczeniarumu ) oraz dodatkowo 2-3 łyżki do polania ciasta 300 g cukru trzcinowego 250 g masła 1 pomarańcza ( starta skórka) 4 duże jajka 500 g mąki 1 czubata łyżeczka imbiru 1 ½ czubatej łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
maniapieczeniatrzeba? -ryba; u mnie solidny kawał dorsza -mleko kokosowe 400ml -gorczyca w ziarnach biała -2 chilli zielone -kurkuma -kolendra w liściach i w ziarnach -kardamon -czosnek -kmin żymski -cynamon -imbir -gałka muszkatołowa -anyż -rodzynki -miód -sól -ryż jaśminowy, dziki i czerwony, ugotowany na pół twardo Najważniejsza jest baza do ryby. Pasta w zasadzie. Nie jest łatwo ją przyrządzić
BaRepasłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szklanki oleju 4 jajka 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Lukier: sok z jednej cytryny + starta skórka ok. 1 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy
IMPRESJA SMAKU