Curry to jedno z moich ulubionych dań. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Jednak zawsze jest pełne niezwykłych aromatów, które wzajemnie się przenikają w czasie
Food SquareDzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy
Food Squarezdominuje smak łososia.Na owocową salsę:1 mango, pokrojone w kostkępół szklanki truskawek, pokrojonych na ćwiartki2-3 szalotki, drobno posiekane1 łyżeczka ziaren kolendry, utłuczonych w moździerzu1 łyżeczka świeżego imbiru, otartego1 łyżka miodusok z 1 limonkiWszystkie składniki na salsę umieścić w misie, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły.Na miętowy kuskus:200 g kaszy kuskus1 szklanka
Food SquareNasza przyprawa barbecue: -papryka słodka -gorczyca -cebula mielona -czosnek mielony -pieprz ziołowy -bazylia -tymianek -oregano -goździki (ok. 7 szt.) -gałka muszkatołowa mielona -pieprz czarny mielony -imbir mielony -kminek mielony -kolendra -ziele angielskie -pieprz cytrynowy -sól morska (2 łyżki) -cukier (łyżka) -przyprawa warzywko (2 duże łyżki) Przyprawy, które już są zmielone wsypujemy do miski a ziarniste mielimy bądź rozbijamy
Maminek kulinarnysztuki:1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi)1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, migdałów1/2 szklanki płatków owsianych2 szklanki mąki pszennej razowej1/3 szklanki cukru brązowego1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 łyżeczki soli2 jajka2 szklanki startej dyni1 szklanka oleju roślinnego1/3 szklanki mioduPrzygotowanie:Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis(nieco zmodyfikowany) pochodzi z grudniowego numeru Mojego Gotowania, a jego autorką jest Klaudyna Hebda.Składniki:150g miodu110g masła100g cukru375g mąki1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4
Smakowity Blog Kulinarnyzainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry3 łyżki oliwysól morska i świeżo mielony pieprzDip z awokado:2 dojrzałe awokado1 łyżeczka mielonego
Smakowity Blog Kulinarnyzmiksować i zamrozić. Składniki: 150 g masła 250 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1/4 łyżeczki kardamonu 200 g puree z dyni 2 jajka 150 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka miodu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Keksówkę smarujemy
Smakowity Blog Kulinarnymożna użyć gotowego mięsa z ud kurcząt bez skór i kości, dostępnego w Lidlu czy Tesco.Gotową przyprawę do flaków można zastąpić własną mieszanką przypraw np. czosnku, słodkiej papryki, imbiru, gorczycy, gałki muszkatałowej i ostrej papryki lub chili.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakuchni!Proporcje przyprawy są oczywiście orientacyjne - jeśli lubicie bardziej cynamon, możecie go dodać więcej, jeśli nie lubicie anyżu, możecie go usunąć.Do przyprawy warto również dodać kawałek świeżego imbiru, ale dopiero wtedy kiedy przygotowujecie grzane wino. O tym jak przygotować grzane wino napiszę w oddzielnym poście. Tymczasem zapraszam do wyżywania się w trakcie rozbijania przypraw za pomocą tłuczka do mięsa
Pora coś zjeśćMięso mielone z dodatkiem cebulki i pieczarek.Składniki:500g mięsa wieprzowego i/lub wołowegodwie-trzy cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek kilka pieczarek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona paprykaolej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone pieczarki. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule i pieczarki. Do mięsa dodajemy bułkę
prawdziwe jedzenieCzas już najwyższy zabrać się za świąteczne wypieki! Przez niemalże wiosenną pogodę w ogóle nie czuję, że to już grudzień! A to już pora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkowo delikatnie imbirowego posmaku, co świetnie współgra z całością. Można je pominąć, albo dodać inne kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie.Koktajl truskawkowo-bananowySkładniki:(na 1 porcję)1 dojrzały banan7 truskawek150 ml mlekadodatkowo:1 ciasteczko imbiroweBanana, truskawki i mleko zmiksować z blenderze na gładką masę. Przelać do szklanki, na wierzch pokruszyć ciasteczko.Podawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardziej ją podziwiam.Ostatnio oczarowała mnie piernikowym syropem - wiedziałam, że go zrobię. Nie czekałam nawet zbyt długo. Za radą Ani dokonałam jednej zmiany - zamiast cynamonu i imbiru dodałam trzy łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Efekt zwalił mnie z nóg - syrop jest oczywiście okrutnie wręcz słodki, ale przy tym niesamowicie aromatyczny. Jedna czy dwie łyżeczki sprawią, że kawa czy herbata staną
Pożeraczka, czyli raz adobrze