dodatkowo delikatnie imbirowego posmaku, co świetnie współgra z całością. Można je pominąć, albo dodać inne kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie.Koktajl truskawkowo-bananowySkładniki:(na 1 porcję)1 dojrzały banan7 truskawek150 ml mlekadodatkowo:1 ciasteczko imbiroweBanana, truskawki i mleko zmiksować z blenderze na gładką masę. Przelać do szklanki, na wierzch pokruszyć ciasteczko.Podawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardziej ją podziwiam.Ostatnio oczarowała mnie piernikowym syropem - wiedziałam, że go zrobię. Nie czekałam nawet zbyt długo. Za radą Ani dokonałam jednej zmiany - zamiast cynamonu i imbiru dodałam trzy łyżeczki domowej przyprawy do piernika. Efekt zwalił mnie z nóg - syrop jest oczywiście okrutnie wręcz słodki, ale przy tym niesamowicie aromatyczny. Jedna czy dwie łyżeczki sprawią, że kawa czy herbata staną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby wstawać przed siódmą, kiedy człowiek nie musi...? Ułożyłam się wygodnie, pooglądałam sufit, poprzytulałam Ptysię, ale po pół godzinie mi się znudziło. Nie było rady - wstałam, zrobiłam sobie pachnącej imbirem herbaty, i rozpoczęłam bardzo przyjemny dzień. Słonko świeciło, wiatr zgubił się gdzieś w lesie, i nawet Ptysia dała się namówić na spacer dłuższy niż kilka metrów.Dzisiaj odpuściłam wiercenie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyraźniejsze w smaku, takie trochę jesiennie. Do przełożenia przygotowałam curd z marchewki, który jest moją najnowszą wielką miłością. Ma piękny, intensywny kolor, smakuje cytrynowo z lekką nutą rozgrzewającego imbiru w tle. Ciasteczka można przełożyć samym curdem, ja jednak przygotowałam prosty krem z mascarpone, a tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki nie są przesadnie słodkie, a wyglądają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoctem z czeremchy . Składniki:2 kg dojrzałych owoców,2 jabłka,4 kopiaste łyżki czekolady,1 łyżeczka cynamonu,1 papryczka chili, posiekana bez pestek (lub 3 cm korzenia imbiru startego na tarce),250 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią),30 g pektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji,sok z 1 cytryny,½ szkl. wody.Przygotowanie:Umyte
SzczyptaSmaQRozgrzewający napój pachnący przyprawami, z koglem moglem lub w wersji klasycznej. Gorąco polecam na długie i chłodne wieczory :). Świetnie smakuje także z dodatkiem kilku plasterków imbiru, pigwowca lub pigwy. Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4 Składniki:1 l cydru lubelskiego,3 żółtka,2 łyżeczki brązowego cukru (spróbujcie także z ciemnym muscovado),8 goździków
SzczyptaSmaQłyżki /Do natarcia Kaczki: Proporcje według uznania. - Pieprz ziołowy, - Pieprz Cayenne , - Pieprz czarny. - Oliwa z oliwek, - Rozmaryn, - Papryka słodka , - Kolendra, - Czosnek. 2 główki - Czosnek Niedźwiedzi , - Kurkuma , - Majeranek, - Imbir, - Chilli, - Kmin Rzymski, - Kminek, - Goździki, WYKONANIE: Umytą kaczkę wkładamy do gara i zalewamy solanką (2 łyżki soli na litr wody) tak, aby cała była w wodzie. Odstawiamy
Wypisz Wymalujgałki muszkatołowej- 10 szt ziela angielskiego- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego świeżo zmielonego- 1 laska wanilii - 50 g cynamonu - 5 g kolendry - 10 g zmielonego imbiru SPOSÓB WYKONANIA : - kardamon i anyż uprażyć na patelni, wystudzić - do moździeża albo do młynka wsypać przyprawy które wymagają zmielenia( utłuczenia) zmielić na drobny proszek - dodać resztę przypraw
Basia w kuchnimożliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie się bez prawdziwego zakwasu buraczanego, więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można
Basia w kuchniSKŁADNIKI: przepis autorski pół główki kapusty czerwonej pół mniejsze główki kapusty białej1 dużą marchew sok z połowy limonkiok 1 cm startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cukru sól ok pół łyżeczki garść słonecznika ok 70 ml mleczka kokosowego SPOSÓB WYKONANIA:- kapusty przekrawam i szatkuję na drobno, marchew myję
Basia w kuchniSkładniki :40 g kory cynamonu, może być zmielona2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru1 całe ziarno gałki muszkatołowej15 ziaren ziela angielskiego2 łyżki goździków2 łyżeczki ziaren kolendry - ja dałam
Proste PotrawyCynamon mielony, opakowanie,- Ziele angielskie, pełna łyżka,- Goździki, 2 łyżki,- Kardamon, 5 łyżeczek,- Anyż, gwiazdka spora,- Pieprz kolorowy, 1/4-1/5 łyżeczki,- Korzeń Lukrecji, 2 łyżeczki,- Gałka Muszkatołowa, 2 łyżeczki, - Imbir, 2 łyżeczki,- Kolendra, łyżka,- Skórka z cytryny,- Gorąca Czekolada "Nastrojowy wieczór", 3 łyżki,- Kawa marcepanowa, 2 łyżki,- Cykoria, 2 łyżki, Wykonanie: Wszystko mielimy, parzymy cytrynę i ścieramy skórkę. Mieszamy
Wypisz Wymalujindykałyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa:3 ząbki czosnku pokrojone w płatkiłyżka jasnego sosu sojowegołyżka ciemnego sosu sojowegołyżka sosu Worcester2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka płatków chilli1/2 łyżeczki słodkiej paprykiłyżeczka imbiru (sproszkowanego)1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki soli1 łyżka miodu gryczanegoSkładniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni
kuchcikowniarewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam z firmy Skworcu w której jest m.in mielony cynamon, imbir i goździki idealnie podkreślające smak ciasta. Dodatkowo na wierzch piernika posypałam chipsy kokosowe , które dopełniły i urozmaiciły całość. Wyszło pysznie, zdjęcia nie oddają tego
Marta GotujeDzień dobry,Powoli zbliżają się Święta, czas pomyśleć o prezentach dla naszych bliskich (i siebie!). A czy może być lepszy prezent dla miłośnika kuchni od książki
Chilli Czosnek i Oliwa