imbir - 9508 przepisów (strona:498/634)

Pierniczki? Ciasteczka miodowe 151

żeby wstawać przed siódmą, kiedy człowiek nie musi...? Ułożyłam się wygodnie, pooglądałam sufit, poprzytulałam Ptysię, ale po pół godzinie mi się znudziło. Nie było rady - wstałam, zrobiłam sobie pachnącej imbirem herbaty, i rozpoczęłam bardzo przyjemny dzień. Słonko świeciło, wiatr zgubił się gdzieś w lesie, i nawet Ptysia dała się namówić na spacer dłuższy niż kilka metrów.Dzisiaj odpuściłam wiercenie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 137

wyraźniejsze w smaku, takie trochę jesiennie. Do przełożenia przygotowałam curd z marchewki, który jest moją najnowszą wielką miłością. Ma piękny, intensywny kolor, smakuje cytrynowo z lekką nutą rozgrzewającego imbiru w tle. Ciasteczka można przełożyć samym curdem, ja jednak przygotowałam prosty krem z mascarpone, a tylko w środku schowałam odrobinę czystego curdu. Dzięki temu makaroniki nie są przesadnie słodkie, a wyglądają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 206

octem z czeremchy .   Składniki:2 kg dojrzałych owoców,2 jabłka,4 kopiaste łyżki czekolady,1 łyżeczka cynamonu,1 papryczka chili, posiekana bez pestek (lub 3 cm korzenia imbiru startego na tarce),250 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią),30 g pektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji,sok z 1 cytryny,½ szkl. wody.Przygotowanie:Umyte

SzczyptaSmaQ
Grzaniec z cydru 178

Rozgrzewający napój pachnący przyprawami, z koglem moglem lub w wersji klasycznej. Gorąco polecam na długie i chłodne wieczory :). Świetnie smakuje także z dodatkiem kilku plasterków imbiru, pigwowca lub pigwy.  Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4   Składniki:1 l cydru lubelskiego,3 żółtka,2 łyżeczki brązowego cukru (spróbujcie także z ciemnym muscovado),8 goździków

SzczyptaSmaQ
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 151

łyżki /Do natarcia Kaczki: Proporcje według uznania. - Pieprz ziołowy, - Pieprz Cayenne , - Pieprz czarny. - Oliwa z oliwek,  - Rozmaryn, - Papryka słodka , - Kolendra, - Czosnek. 2 główki - Czosnek Niedźwiedzi , - Kurkuma , - Majeranek, - Imbir, - Chilli, - Kmin Rzymski,  - Kminek,  - Goździki,  WYKONANIE: Umytą kaczkę wkładamy do gara i zalewamy solanką (2 łyżki soli na litr wody) tak, aby cała była w wodzie. Odstawiamy

Wypisz Wymaluj
Domowa przyprawa do piernika - bez konserwantów bez chemii 160

gałki  muszkatołowej- 10 szt ziela angielskiego- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego świeżo zmielonego- 1 laska wanilii - 50 g cynamonu - 5 g kolendry - 10 g  zmielonego imbiru SPOSÓB WYKONANIA : - kardamon i anyż uprażyć na patelni, wystudzić - do moździeża albo do młynka wsypać przyprawy które wymagają zmielenia( utłuczenia) zmielić na drobny proszek - dodać resztę przypraw

Basia w kuchni
Zakaws buraczany - domowy bez konserwantów 155

możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi  czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie się bez prawdziwego zakwasu buraczanego, więc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można

Basia w kuchni
Surówka z białej i czerwonej kapusty z mleczkiem kokosowym 203

SKŁADNIKI: przepis autorski  pół główki  kapusty czerwonej pół mniejsze główki   kapusty białej1 dużą marchew sok z połowy limonkiok 1 cm startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cukru sól ok pół łyżeczki garść słonecznika ok 70 ml mleczka kokosowego   SPOSÓB WYKONANIA:- kapusty przekrawam i szatkuję na drobno, marchew myję

Basia w kuchni
Przyprawa korzenna do piernika 174

Składniki :40 g kory cynamonu, może być zmielona2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru1 całe ziarno gałki muszkatołowej15 ziaren ziela angielskiego2 łyżki goździków2 łyżeczki ziaren kolendry - ja dałam

Proste Potrawy
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 253

Cynamon mielony, opakowanie,- Ziele angielskie, pełna łyżka,- Goździki, 2 łyżki,- Kardamon, 5 łyżeczek,- Anyż, gwiazdka spora,- Pieprz kolorowy, 1/4-1/5 łyżeczki,- Korzeń Lukrecji, 2 łyżeczki,- Gałka Muszkatołowa, 2 łyżeczki, - Imbir, 2 łyżeczki,- Kolendra, łyżka,- Skórka z cytryny,- Gorąca Czekolada "Nastrojowy wieczór", 3 łyżki,- Kawa marcepanowa, 2 łyżki,- Cykoria, 2 łyżki, Wykonanie: Wszystko mielimy, parzymy cytrynę i ścieramy skórkę. Mieszamy

Wypisz Wymaluj
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 302

indykałyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa:3 ząbki czosnku pokrojone w płatkiłyżka jasnego sosu sojowegołyżka ciemnego sosu sojowegołyżka sosu Worcester2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka płatków chilli1/2 łyżeczki słodkiej paprykiłyżeczka imbiru (sproszkowanego)1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki soli1 łyżka miodu gryczanegoSkładniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni

kuchcikownia
Piernik 181

rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam z firmy Skworcu w której jest m.in mielony cynamon, imbir i goździki idealnie podkreślające smak ciasta. Dodatkowo na wierzch piernika posypałam chipsy kokosowe , które dopełniły i urozmaiciły całość. Wyszło pysznie, zdjęcia nie oddają tego

Marta Gotuje
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 190

Dzień dobry,Powoli zbliżają się Święta, czas pomyśleć o prezentach dla naszych bliskich (i siebie!). A czy może być lepszy prezent dla miłośnika kuchni od książki

Chilli Czosnek i Oliwa
Przyprawa do piernika II 174

W zeszłym roku na blogu pojawił się już  wpis na temat domowej przyprawy do piernika. Dziś wypróbowałam kolejną wersję, tym razem z dodatkiem kakao i

Kulinarne przygody Gatity
Imbirowe pierniczki jak z Ikei - Pepparkakor ze Szwecji 347

Zapraszam do pieczenia!Składniki na kilka blaszek ciasteczek Pepparkakor:150 g melasy lub syropu klonowego110 g masła100 g cukru trzcinowego375 g mąki1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki mielonych goździków*1/4 łyżeczki soli1 duże jajko2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną)+mąka do podsypywaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN+ CHŁODZENIECZAS PIECZENIA

My Culinary Art