imbir - 9508 przepisów (strona:506/634)

Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 234

marchew pokroiłam w kostkę, paprykę w paski, a kukurydzę odcedziłam. Do podduszonego mięsa dodałam kolejno marchew, paprykę, kukurydzę i dusiłam dalej, w miarę potrzeby podlewając bulionem. Na końcu doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową (po pół łyżeczki), pieprzem cayenne i słodką papryką (wg uznania, ale raczej na ostro).  Ragout odstawiłam i zabrałam się za smażenie placuszków. A na deser? Na deser

bastalena
Gruszkowe muffinki z marakują 130

mąki 4 jaja 4-5 średniej wielkości gruszek, najlepiej twardych  15 dag marakui suszonej 2-3 łyżki cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody  imbir mielony anyż mielony goździki mielone cynamon mielony olej ok 1/2 szklanki Po akcesoria do pieczenia zapraszam na http://allegro.pl/Shop.php/ Show?id=4183971 Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy

Apetyczna babeczka
Ciasto daktylowe z melasą 176

mleka 4 łyżki sztucznego miodu 2 łyżki melasy 17 dag daktyli bez pestek 8 dag orzechów włoskich drobno posiekanych sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej Posypka: 4 łyżki cukru 4 łyżki masła 2 łyżki mąki  4-5 dag orzechów włoskich , posiekanych łyżeczka cynamonu W rondlu wymieszać daktyle z sokiem i skórką

Apetyczna babeczka
Makaron gryczany z brokułami, chili i łososiem 136

makaronu gryczanego 5 dag łososia wędzonego  15 dag brokułów 1 łyżka orzeszków piniowych jogurt naturalny, małe opakowanie 250 g 2 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili 1/4 łyżeczki mielonego imbiru oliwa sól pieprz  Składniki do kuchni orientalnej znajdziecie na www.Sklep.na Sushi.pl . Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, wg. przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić

Apetyczna babeczka
Sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem 172

jarmużu, kraba w pałeczkach oraz łososia.  4. Zwijamy równo i ściśle przygotowane składniki. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem.    Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. Można robić wiele ciekawych i kolorowych kompozycji. Dla naszych gości warto również podać zieloną herbatę, która wspaniale komponuje się z kuchnią orientalną

Apetyczna babeczka
Keczup z przepisu naszych Mam i Babć 116

wybieram Limo 5 dużych cebul 1 szklanka cukru 2 łyżki soli, polecam gruboziarnistą 1/4 szklanka octu 10 % 5-6 goździków 10 ziaren pieprzu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej Po przyprawy warto zajrzeć na  www.Skworcu.com.pl   1. Pomidory umyć, włożyć do wrzątku na kilka minut. Następnie włożyć do zimnej

Apetyczna babeczka
Herbata Sir Williams 110

złocistobursztynowej barwie i orzeźwiającym egzotycznym samku. Yerba Mate - Wykwintna mieszanka yerba mate i herbaty zielonej o orientalnym, korzennym aromacie. Złocistozielony napar na delikatnie wytrawny charakter oraz wspaniały zapach cynamonu, imbiru i kardamonu. Rooibos - Wyjątkowa kompozycja na bazie czerwonokrzewu afrykańskiego o niezwykłym aromacie opuncji. Daje połyskliwe złocistopomarańczowe napary o soczystym, brzoskwiniowym smaku i intensywnym aromacie owoców południowych. Herbata Biała - Niezwykłe połączenie

Aga w kuchni
Zupa z dyni i warzyw. 166

restauracji ;-))) SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z DYNI: - 1 seler naciowy - 2 marchewki - 1 cebula - 2 łyżki masła - sól, pieprz - 3 szklanki puree z pieczonej dyni  - 500 ml wody - świeży imbir - chili W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulkę i seler, zalej wodą dodaj puree z dyni, i startą na tarce marchew. Gotuj 30 minut. Dopraw do smaku solą, chili. Dresing zielony

SMYKWKUCHNI
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 188

okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam sama ze świętej pamięci teściem, suszylam w „miotełkach” a następnie kruszyłam w palcach -czosnek -bazylia -ostre czerwone papryczki w oleju- produkt teściowej – piekielnie

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z pieczonej dyni z pietruszką i grzankami 138

Składniki: 2 kg dyni hokkaido ( tej dyni nie musimy obierać) 2 łyżki masła 700 ml bulionu warzywnego 100 g sera koziego 1 łyżeczka miodu pęczek pietruszki 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki chilli świeżo zmielony pieprz i sól dodatki  prażone pestki dyni ok 100 g do dekoracji grzanki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy na 160 C, dynię kroimy na mniejsze części

Niezły Młynek
Racuchy z dyni i jabłka! 115

Dynia nadal króluje na moich talerzach! Tym razem puszyste racuchy z dyni i jesiennych jabłek, podane z własnej roboty dżemem z dyni, imbiru i gruszek, świeżym mango i płatkami migdałów.  Wszytko oblane miodem eukaliptusowym! O tak rozpieszczam mojego K. ;-) Buziak! Składniki: - 1 szkl. startej dyni - 1 szkl. startych jabłek - 2 białka - 1 żółtko - 6 łyżek mąki - 1,5 łyżeczki

SMYKWKUCHNI
Sałatka curry 462

Lubicie orientalne smaki? Ja bardzo...kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna. Odpowiadają mi takie smaki. Kolendra, garam masala, kurkuma, imbir, kardamon, cynamon są moimi ulubionymi przyprawami. Dlatego często po nie sięgam.  Dziś zrobiłam sałatkę curry. Prosta, szybka, robiona przeze mnie w dwóch wariantach. Składniki: 1 paczka ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka lub 10 plasterków szynki 2-3 ząbki czosnku

Olikowa kuchnia
Chow mein 346

olej do smażenia  sos 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka sosu Sambal 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka mielonego imbiru Przygotowanie: Składniki sosu ze sobą połączyć, pierś kurczaka umyć i pokroić na paseczki i zamarynować - marynować w sosie prze 2h. Makaron gotujemy

Niezły Młynek
Dyniowe kakao 137

zajrzyjcie do  dyniowego latte .  Teraz najlepsza pora na takie napoje.     Składniki: 200 ml mleka 2 - 3 łyżki puree dyniowego 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta goździków szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao ew. 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy   Wykonanie: Mleko podgrzewamy ze wszystkimi składniki w garnuszku.  Dokładnie mieszamy, aby puree się

Sto kolorów kuchni
Chutney śliwkowy 178

mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki: 800 g śliwek węgierek 200 g cebuli 70 ml octu winnego 100 g cukru 100 g rodzynek 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka kardamonu spora szczypta mielonych goździków szczypta pieprzu kajeńskiego Wykonanie: Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, a owoce kroimy na 4 części. Cebule kroimy w drobne piórka i razem

Kulinarne przygody Gatity