imbir - 9508 przepisów (strona:512/634)

Curry z dynią i kurczakiem 246

łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani)* Lub własna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy około 4 rozgniecione ziarna kolendry 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Kurczaka doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny . Pozostawiamy

Mania Gotowania
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6862

ciemnego 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne (opcjonalnie) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) 1 łyżka wódki lub wina ryżowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki pieprzy cytrynowego 1/4 łyżeczki imbiru Panierka: 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej  (lub mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta przyprawy 5 smaków

Mania Gotowania
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 149

jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka oregano Glazura: 1/3 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki coli 1 papryczka chili 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Składniki: Mięso przyprawiamy wszystkimi

Mania Gotowania
Chrupiące skrzydełka z kurczaka w glazurze pomarańczowej 187

Glazura: soku z 1,5 pomarańczy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka z ½ pomarańczy 3 łyżki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka miodu Przygotowanie: Skrzydełka przyprawiamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płatki kukurydziane rozdrabniamy, chodzi

Mania Gotowania
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 287

czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu

Mania Gotowania
Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem 203

skracając czas pieczenia oraz dodając do marynaty sos sojowy. Polecam. Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 cm imbiru (drobno posiekane) 1 gwiazdka anyżu ½   łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki cukru brązowego 4 łyżki sosu hoi sin 1 łyżka oleju 2 łyżki płynnego

Mania Gotowania
POMYSŁ NA DYNIĘ ;-) Kurczak w sosie dyniowo- gruszkowym z goździkiem i kolendrą! (cykl: CZAS NA DYNIĘ) 160

Dynia nie tylko pięknie wygląda, ma niesamowity kolor, przed jak i po ugotowaniu, ale też jest warzywem, które łączy się z wieloma przyprawami, często z tymi rozgrzewającymi jak imbir, chili czy pieprz. Można ją przyrządzać na słodko, słono czy kwaśno.   Jeżeli tak jak ja lubicie potrawy z dynią zapraszam Was na cykl : CZAS NA DYNIĘ

SMYKWKUCHNI
Pikantna zupa dyniowa z orzechami i oscypkiem! CZAS NA DYNIĘ 163

Tatr i kosteczki sera feta dopełniają to cudne danie. Pyszne!  Zapraszam! ;-) Składniki na zupę dyniową: - 1kg dyni - 1 cebula mała - 3 łyżki masła solonego - papryczka chili lub pepperoni - imbir korzeń około 2 -3 cm korzenia - 250 ml jogurtu bałkańskiego - 4 łyżki oliwy z oliwek - lampka wina wytrawnego (białe) Cebulę podprażamy na tłuszczu dodajemy kosteczki dyni, prażymy około 10 minut

SMYKWKUCHNI
Tajska zupa kokosowa z krewetkami 157

Pyszna tajska zupa kokosowa, ostra, aromatyczna i bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i krewetek koktajlowych. Składniki: 2 papryczki drobno posiekane 2 ząbki czosnku wyciśnięte 2 łyżeczki posiekanego imbiru 4 łyżki sosu rybnego sok z połówki limety 250 g krewetek puszka mleczka kokosowego chiński makaron (biały cienki) tajska pasta curry (bardzo ważny składnik) kostka rosołowa Do garnka wkładamy wszystkie

SMYKWKUCHNI
Placuszki dyniowe 218

jest taki ..SMAK"  ;-) Więc od dwóch dni na obiad są placuszki ;-) Chrupiące placuszki dyniowe: - 1,5 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach - 3 jaja - sól, pieprz - imbir starty na tarce - 200 ml śmietany 18% - 100 ml mleka - 10 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto jest gęste, smażymy na patelni w głębokim tłuszczu, placuszki najlepiej robić

SMYKWKUCHNI
Kuchnia chińska, Warzywa z kaszą, CYKL: DIETA NISKOKALORYCZNA 384

pyszne połączenie tego co słodkie i kwaśne, jak i pikantne! Polecam! Składniki  na 3 porcje: - 3 średnie marchewki  - cebula - cukinia - 1/3 pora - papryka czerwona - świeże chili  - imbir świeży około 1 cm korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny-  2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki - sos sojowy grzybowy - 1 łyżeczka - łyżeczka marynaty tajskiej - 1 torebka

SMYKWKUCHNI
SUSHI Z GRILLA? Łosoś norweski w roli głównej... 208

niż 1 rolkę  (8 sztuk sushi maki) ze względu na zawartość jodu w algach.  Podajemy wraz z paseczkami mango, które dadzą efekt odświeżenia  podobny jak marynowany imbir. Prze prze pyszne! Polecam! przepis zgłaszam do konkursu, więc trzymajcie bardzo mocno kciuki ;-)) Pozdrawiam i życzę pięknego wieczoru

SMYKWKUCHNI
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 219

sojowy i tajskie przyprawy. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Słodkie orzechy idealnie harmonizowały się ze słonym sosem. Ciekawa konsystencja sera. Pachniało oszałamiająco. Smakowało całej trójce. Ocena 5/5. Kurczaka Kadai (kurczak, imbir, papryka w gęstym sosie). Jak powiedział Mateusz, dobra proporcja sosu i kurczaka, dość pikantne, wyraziste danie, sycące i smaczne. Orientalne. Ciekawe.   Kurczak w sosie szpinakowym . Dla Kasi zbyt pikantny

W kuchni Karmel-itki
Ostra wieprzowina. 163

proszku olej sezamowy Sos : 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonk 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wrzątku 1 łyżeczka miodu 2-3 cm tartego imbiru 1/3 łyżeczki chili w proszku (lub więcej - w zależności od tego jak ostrą chcecie mieć potrawę, 1/3  łyżeczki to smak dość łagodny) Mięso kroimy w paseczki. Zalewamy sokiem

Brzuszki Łakomczuszki
Sezon szparagowy - zielone warzywa w natarciu. 281

jakiś gotowy miks na dressing: 1/2-1 limonki, łyżka oleju sezamowego (można też użyć oliwę), łyżeczka miodu, łyżka sosu sojowego, 1 posiekana chili (można też użyć 1/2), 3 cm startego imbiru Liście dokładnie myjemy osuszamy wykładamy na talerz.  Warzywa gotujemy na parze tak aby były al dente, zaczynamy od warzyw najtwardszych i stopniowo dorzucamy te które potrzebują mniej czasu

Brzuszki Łakomczuszki