imbir - 9508 przepisów (strona:515/634)

Testowanie produktów Podravki 159

składniki – zioła, suszone warzywa oraz świeże przyprawy. Mieszanka nie zawiera sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku ani szkodliwych konserwantów. Skład: sól kuchenna, cebula, czosnek, cukier, bazylia, marchew, koperek, pasternak, pieprz czarny, imbir, papryka, natka pietruszki, kozieradka. Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku - nic tak dobrze nie urozmaici świątecznego śniadania, jak świeży twarożek z ogórkiem lub rzodkiewką i szczypiorkiem. Połączony

Pasja Smaku
Szaszłyki z kurczakiem i papryką 186

Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i macie całkiem sporą partię jedzenia.   Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 500 g pieczarek Marynata: przyprawa do kurczaka imbir mielony chili sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kurczaka pokroić w dużą kostkę, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut lub dłużej jeśli ktoś ma taką możliwość.  Pieczarki

Pasja Smaku
Szynka gotowana pikantna 355

wykorzystuję ją, gdyż szynka ma po ugotowaniu różowy kolor) 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, oraz po 1 łyżeczce papryczki chili Jalapeno i kilka ostrych papryczek Peperoncini, no i oczywiście główny składnik – 1,5 kg szynkę wieprzową z tłuszczykiem i skórą. Zagotowujemy płyn ze wszystkimi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny schab gotowany 1461

pominąć, ale ja wykorzystuję ją, gdyż schab ma po ugotowaniu różowy kolor) 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, oraz po 1 łyżeczce papryczki chili Jalapeno i papryczki Peperoncini, no i oczywiście główny składnik – 1,5 kg schab wieprzowy. Zagotowujemy płyn ze wszystkimi wymienionymi dodatkami, wkładamy schab i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniki 639

czasach przebiegał przez Toruń szlak handlowy z Gdańska do Krakowa, przez który przewożono mnóstwo towarów, między innymi korzenne przyprawy ze Wschodu, jak również najlepsze miody. Takim oto sposobem cynamon, imbir, goździki, kardamon i miód stały się głównymi składnikami tegoż niezwykłego ciasta, a co za tym idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu.  Polskie pierniki swój początek miały w miodowym

Sajkofanka smaku
Staropolski piernik 291

roku świąteczny piernik. Dzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika.  Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto?  Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami

Sajkofanka smaku
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-żurawinowym 266

pierś z kaczki i częstujcie się - smacznego! :)  Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-żurawinowym  z sałatką z grejpfruta i pomarańczy - 2 piersi z kaczki - przyprawy: sól, imbir, suszona skórka pomarańczy, cynamon, goździki, kminek, majeranek Sos: - 1 owoc pomarańczy - garść żurawiny suszonej - 2 łyżki miodu gryczanego - 100ml soku z jabłek - 100ml wina z jabłek - cynamon mielony szczypta - łyżka masła

Sajkofanka smaku
Krem z dyni z szafranem i migdałami 127

dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.Wyszło smacznie. Składniki: dynia obrana 2 kg bulion drobiowy 2 l masło 1 łyżka cebula 1 szt czosnek 4 ząbki sól,imbir do smaku szafran płatki migdałów 50 g Przygotowanie: Dynię obrać z skórki i oczyścić z nasion.Pokroić w kostkę.Cebulę obrać pokroić w kostkę,czosnek obrać i drobno pokroić.Roztopić

Ala piecze i gotuje
Pierogi z czerwoną soczewicą 160

soli Farsz 1 szk czerwonej soczewicy 2 szk wody 1 łyżeczka kucharka 1 szt cebula większa 1 duży ząbek czosnku 1 szt marchewka mniejsza sól,pieprz ziołowy,pieprz kolorowy,imbir,chili pieprz cayenne do smaku olej rzepakowy Przygotowanie:   Farsz;soczewicę przepłukać , zalać wodą i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na sitko do odsączenia.Cebulę drobno

Ala piecze i gotuje
Zupa z cukini z jabłkiem 173

ziemniaków 1 jabłko mniejsze 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli mniejszej kawałek kalafiora kawałek pietruszki 1 łyżka masła 800 ml bulionu warzywnego do smaku sól sól ziołowa imbir curry pieprz kolorowy Przygotowanie: Cukinię oczyścić z nasion (zostawić skórkę) pokroić w kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę,czosnek, pietruszkę umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić

Ala piecze i gotuje
Pierogi z dynią i soczewicą 163

łyżka masła 230 ml ciepłej wody 0,5 płaskiej łyżeczki soli Farsz 400 g dyni 1/4 szkl soczewicy czerwonej 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku Do smaku kurkuma Kamis imbir Kamis ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis sól morska prowansalska Kamis pieprz Przygotowanie:   Farsz: soczewicę przepłukać, zalać wodą, ugotować do miękkości i odsączyć na sitku z nadmiaru płynu. Cebulę

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 231

mięso, żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać  przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć

Ala piecze i gotuje
Placki ziemniaczane z żółtym serem 1739

Placki ziemniaczane z żółtym serem stały się bardziej wykwintne, a jakie były pyszne! A Wy z czym podajecie placki ziemniaczane ? Bo my z różnymi dodatkami:z kwaśną śmietaną , z imbirem i chili , z pieczarkami , po węgiersku, SKŁADNIKI: 10 szt ziemniaków 1 szt cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch 2 szt jajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z grzańcowymi gruszkami 186

strony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki, imbir, kardamon, ziarna jalowca,anyz i kminek) 80 g cukru 1 pomarańcza biologiczna( skórka i sok) Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy

Mia Cucina Sofieta
Lekka pianka owocowo-serowa 160

melona: 1/3 dojrzałego melona 2 łyżki domowego cukru z wanilią zamiast naparu z herbaty Teekanne(lemon/ginger) otarta skórka z połowy cytryny bio szczypta startego imbiru szczypta cynamonu 2 listki żelatyny Mus z arbuza: ¼ dorodnego arbuza zamiast naparu z herbaty Teekanne(mint/honey) parę listków świeżej mięty 1 łyżka miodu 2 listki żelatyny W misce mikserem lekko ubijamy serek ricotta z cukrem

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania