odstawić. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na odrobinie oliwy (najlepiej zrobić to w woku, ale jeśli go nie macie może być też duża, głęboka patelnia), dodać pastę curry, starty imbir i podsmażać jeszcze przez chwilę. Wlać całą puszkę mleka kokosowego, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować przez ok. 15 min. aż sos się nieco zredukuje. Doprawić
Obiad za dychębardzo zbliżony do prawdziwych flaczków. Natomiast potrawa nie jest tak pracochłonna jak oryginał. Flaczki z boczniaków Składniki: 250 g boczniaków, marchew, pietruszka, seler, l cebula, sól, (ewentualnie: magi), pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki. Włoszczyznę gotujemy w małej ilości wody. Umyte grzyby kroimy w paski w poprzek blaszek i wrzucamy
Miksturownikjajka; 4 szkl. mąki; 2 szkl. cukru; 1 szkl. oleju; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżki kakao; ok. 280 g (słoik) dżemu - powideł; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki imbiru; 2 łyżki miodu. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, miksujemy na gładką masę. Dużą formę wykładamy pergaminem i wylewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez
Miksturownikkruszonką. Składniki na 16 babeczek: 1/2 kostki margaryny/ masła; 2 szkl. mąki; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; po 1/2 łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu lub 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika; 2 - 3 łyżeczki kakao; Kruszonka: 200 g mąki; 100 g masła; 100 g cukru. Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie sypkie
Miksturownikprzepisów przygotowanych na konkurs BlogerChef. Składniki (2 porcje): Polędwica w marynacie: - 1 polędwica wieprzowa - duża szczypta soli - duża szczypta słodkiej papryki - duża szczypta pieprzu cayenne - duża szczypta imbiru - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - łyżka sosu sojowego Ananas w marynacie: - 3 - 4 plastry świeżego ananasa - łyżka sosu sojowego - łyżka miodu - 2 - 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo
Kraina Tysiąca Smakówmnie (k) * 2 szczypty kurkumy (g) * łyżeczka cukru/fruktozy lub nawet mniej (sł) * 1 jajko (sł) * 50 ml mleka (sł) * 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych (o) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * trochę proszku do pieczenia (sn) - chociaż nie wiem czy potrzebny * 1/2 startego kwaśnego jabłka (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła roztopionego (sł) Po kolei dodawałam składniki
Zdrowa Kuchnia Sowychrupiące, bo takich się spodziewałam, tylko bardzo miękkie, co nie jest ich wadą, a wręcz przeciwnie;) Ja bym je tylko trochę podkręciła: dodałabym łyżkę miodu i sporą szczyptę imbiru i kurkumy. I może też mniej słonecznika, a więcej fig albo daktyli. Oczywiście to nie znaczy, że w tej postaci jaka jest te ciasteczka długo poleżą;) "Wielu ludzi
Zdrowa Kuchnia Sowykopiaste łyżki jogurtu greckiego (k) * szczypta kurkumy (g) * ew. odrobinę fruktozy/cukru (sł) - ja nie daję i są wystarczająco słodkie * 1 jajko (sł) * 2/3 pokrojonego banana (sł) * szczypta imbiru (o) * szczypta soli morskiej (sn) * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (sn) * kilka kropli cytryny (k) * szczypta kurkumy (g) * 20 g masła roztopionego (sł) * na wierzch 1/3 banana, kawałek owocu kaki
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżek miodu * jedno starte jabłko * 4 małe kostki gorzkiej czekolady * 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych * 2 łyżki żurawiny * dodałam też 1/3 łyżeczki stewii** na próbę (świeżo ją zakupiłam) * cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny ** stewia to roślina, której liści używa się po zmieleniu jako naturalnego słodzika, wielokrotnie słodszego od cukru. Raczej nie jako zastępstwo cukru do słodzenia napojów
Zdrowa Kuchnia Sowymąki orkiszowej (k) * szczypta kurkumy (g) * łyżka płatków żytnich (g) * 1 jajko (sł) * jabłko starte (sł) * łyżeczka/łyżka oliwy lub roztopionego masła (sł) * szczypta imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki
Zdrowa Kuchnia SowyKuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. mąka i płatki orkiszowe (k) 2. kakao (g) 3. rodzynki, żurawina, pokrojony banan, olej i miód (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. proszek, soda i okara (sn) 6. i jeszcze odrobina mąki (k) Po ostatecznym wymieszaniu ubrałam lateksowe rękawiczki i odrywając po kawałku masy lepiłam kulki, lekko je spłaszczałam
Zdrowa Kuchnia Sowymąki Ciasto: 280 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (k)* szczypta kurkumy (g) 2 żółtka (sł) 3 łyżki fruktozy - w oryginale były 4 cukru (sł) 1/2 kostki zimnego masła (sł) szczypta imbiru (o) szczypta soli (sn) otarta skórka z cytryny (k) * w drugim wypieku dałam 200 g mąki orkiszowej i 80 g w sumie: mąki żytniej typ 2000 (g), orkiszowych otrąb
Zdrowa Kuchnia Sowywycinać foremką kształty. Piec w 220 stopniach około 10 minut. Zdejmować z blachy ciepłe ciasteczka, potem się łamią. By nadać ciasteczkom ulubiony smak można dodać aromat, cynamon, imbir, skórkę pomarańczową lub wiórki kokosowe. CIASTECZKA Z MARMOLADĄ Składniki: 1 margaryna, 1/2 szkl. śmietany, około 2,5 szkl mąki. marmolada Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki
kolorowotorcikowomnie bomba ! Ciasto marchewkowe: 300 g obranej marchwi 3/4 szkl. cukru 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 220 ml oleju rzepakowego 60 ml maślanki 2 jajka Krem: 160 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g mielonych orzechów laskowych Wykonanie: Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć
kolorowotorcikowołyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka
Pasja Smaku