przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowych doznań. KORZENNY DŻEM DYNIOWY /autorski;/ 3kg obranej dyni 1,5 kg cukru 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) 1-2 łyżeczki cynamonu 3 całe goździki imbir, kardamon, Dynię pokroiłam w mniejszą kostkę, aby szybciej się rozpadła podczas smażenia. Zasypałam cukrem, dodałam przyprawy i tak długo gotowałam, aby płyn puszczony przez dynię, w większości odparował, a owoce
W kuchni Karmel-itkiDziadka Mroza szyby. Kiedy wracam do domu ze szkoły zziębnięta, zmęczona i pociągająca noskiem (właśnie leżę w łóżku z choróbskiem), robię gorącą herbatę z dodatkiem goździków i imbiru, z sokiem malinowym lub miodem. Zdejmuję ośnieżony płaszcz, siadam we fotelu i przez chwilę relaksuję się. Najlepszym, jednak dodatkiem jest coś słodkiego. Co poprawi humor. I dodatkowo dostarczy przyjemnych doznań
W kuchni Karmel-itkiSmacznego! CHAI MASALA. /źródło: sieć;/ 2 kubki wody 2 kubki mleka 3 łyżeczki herbaty Assan 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiry 3 ziarenka pieprzu Zagotowałam wodę z herbatą oraz wszystkimi przyprawami. Do gotującego się naparu wlałam ostrożnie mleko. Całość trzymałam na ogniu ok. 3 minut. Odcedziłam i rozlałam do szklanek. Najlepsza
W kuchni Karmel-itki/autorski;/ dla 1 osoby szklanka czerwonego wytrawnego wina 5-6 świeżych daktyli 1 laska cynamonu 1 gwiadka anyżu sok z 1/2 pomarańczy 2 goździki po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu Wino wlałam na małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam. Gotowałam, aż wino w połowie się zredukowało. Następnie dodałam daktyle przepołowione i pozbawione pestek. Dusiłam
W kuchni Karmel-itkikażdym razie byli: Ms.&Mrs. Sandman , Pyza , Ola z bloga 2 Smaki , blogerka z Najsmaczniejsze.pl , Madame Edith , Chilli Bite , Kuchenne Czary Mary , Kulinarna Pasja Hani-Kasi , Pomarańcza i Imbir , Biedronka w kuchn i, Królestwo Garów ... itd., w sumie piętnaście osób. Miło znów spotkać znajomych, jak i poznać nowe twarze zza szklanego ekranu. Na początku zapoznali się wszyscy z menu
W kuchni Karmel-itkipasty tahini 170 g płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego) 0,5 łyżeczki imbiru 10 miękkich daktyli pokrojonych w kostkę 2 małe jabłka lub 1 większe 250 ml chudego mleka (w oryginale - jabłkowy sok ) Tahini mieszam intensywnie z miodem. Suche składniki mieszam razem z przesianą mąką
W kuchni Karmel-itkimarchewki - cukinia - 2 gałązki tymianku - sól - przyprawa do ziemniaków Marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka miodu - 2 ząbki czosnku - tymianek - pół łyżeczki suszonego imbiru - pół łyżeczki papryki słodkiej - pół łyżeczki papryki ostrej Mięso umyć, wysuszyć, każdą ćwiartkę rozdzielić na udka i podudzia, nasolić. Marynatę zrobić z podanych składników i natrzeć nią mięso. Odstawić
Zgrabne Gotowanietemat :) Aaa zapomniałabym, przepis na marynatę lekko zmodyfikowałam, oryginał pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól morska Kamis 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Kamis szczypta ostrej papryki Chili Kamis 1 łyżka listków świeżego tymianku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Biooil Wykonanie: Fileta z kurczaka opłukać, osuszyć. Przeciąć
Blondynka Gotujeiracja: MW , ø 18 cm / 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta soli 1/3 szkl. oleju z orzechów włoskich lub innego 2 jajka 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. startej marchewki, na drobnych oczkach Krem 1 budyń śmietankowy
coolinarnastrefa.blogspot.compszennych * 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego 4 łyżki miodu/syropu z agawy (mniej light: cukru trzcinowego) 0,5 łyżeczki cynamonu (można dodać przyprawę do pierników) 0,5 łyżeczki imbiru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła 1/4 szkl. mleka w proszku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku
coolinarnastrefa.blogspot.comkostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao do domowej przyprawy do piernika użyłam: 5 g cynamonu 2 g imbiru 1,5 g goździków 1,5 g kardamonu 1 g gałki muszkatołowej 1 g ziela angielskiego 1 g czarnego pieprzu Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu
coolinarnastrefa.blogspot.compodanych składników wychodzą 4-5 porcji 1 kg filetów z piersi z kurczaka 2 średnie cebule 5 łyżeczek oliwy z oliwek łyżeczka pieprzu kajeńskiego łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru ( można użyc świeżego startego ) 2 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki kolendry łyżka sproszkowanej papryki 2 utarte ząbki czosnku Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce , dodajemy oliwęz oliwek , całośc mieszamy. Mięso kroimy
Słodkości i nie tylkoalbo żytniej. Zwykły cukier możemy zastąpić brązowym. Dla urozmaicenia smaku do ciasta można dodać świeże lub suszone owoce, miąższ wanili albo skórkę pomarańczową. Oprócz tradycyjnie dodawanego cynamonu i imbiru, warto wsypać mielony anyż , kardamon , goździki i mieloną kolendrę. Do piernika najlepiej dodać miód akacjowy , który najlepiej podkreśla korzenny smak piernika
Słodkości i nie tylkoszklanki mąki pszennej - 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka - 40 dag miąższu dyni - galaretka pomarańczowa - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki mielonych goździków - 1/2 szklanki soku pomarańczowego Przygotowanie: Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz obie mąki. Białka ubijamy na sztywną
Zainspirowana w kuchniświętami należy uruchomić małą produkcję pierniczków :) Składniki: - 125 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki płynnego miodu - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodóki
Zainspirowana w kuchni