imbir - 9508 przepisów (strona:517/634)

Kurczak z makaronem w sosie słodko kwaśnym II - sweet sour noodles with chicken 319

wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5 łyżek octu ryżowego 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki imbiru sól Wykonanie sosu: Odlewamy 100 ml wody I dodajemy mąki ziemniaczanej, reszta składników gotujemy w rondelku, po zagotowaniu dodajemy rozrobioną mąke  ziemniaczaną, zagotowujemy I odstawiamy. Na woku na olej wrzucamy

Smaki Edyty
Kurczak tikka masala II- chicken tikka masala II 269

drugi dzień w 15 min jest obiad :) Zaczynamy 4 piersi z kurczaka Składniki do marynaty : 200 ml jogurtu greckiego 50 ml śmietany 1 łyżka suszonego czosnku 1 łyżka imbiru 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka suszonej kolendry 1/2  łyżeczki kurkumy 1/2  łyżeczki kminku 1/2  łyżeczki garam masala 2 łyżki souk z cytryny  Wykonanie: Jogurt mieszamy ze śmietaną

Smaki Edyty
Yakitori wg Buni 297

pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować

Buniabaje w kuchni
Rosół aromatyzowany świeżą papryką 167

rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę. Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Imbirowe smaczki surówki z marchewki 174

smakami. Łączy się w surówkach z jabłkami, gruszkami, rzodkwią. W jarzynce z groszkiem. Można ją doprawiać dresingami o różnych smakach. W tej surówce dodałam do marchewki jabłko i świeży imbir , a nadałam orzeźwiającego smaku dresingiem na bazie oleju i soku z mandarynki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Żeberka w marynacie teriyaki 163

konkursu jest ZT Kruszwica S.A. W końcu kupiłam sos teriyaki na bazie którego robię marynatę do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły wprowadzam odstępstwo od oryginału i używam innego alkoholu a nie sake bo tej po prostu nie lubię i nie mam nigdy

Buniabaje w kuchni
Szczawiowa z panierowanym jajkiem 185

Trinke ).Tam co prawda chodziło o jajka gotowane w skorupkach i potem po panierowaniu smażone w głębokim tłuszczu , a zupa gotowana była ze szpinaku , ziemniaków i szalotki z imbirem. Ale co to w końcu za różnica - ważny był pomysł na podanie jajka na twardo w panierce. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Cytryna do herbaty 98

kroimy a plasterki. Każdy plasterek układamy w słoiku i przesypujemy cukrem pudrem. Mój słoiczek stał około 3 tygodni i nic z cytryny nie zostało. Można dodać wanilię czy imbir. Wszystko zależy od tego co lubimy w herbacie. Polecam zrobić swoje domowe cytrynki do herbaty

Magiczne Życie Marty
Przyprawa do piernika 107

sprawił że jest pyszna także do kawy czy herbaty. Polecam oczywiście zrobić domową przyprawę.  domowa przyprawa do piernika         Składniki : * łyżka cynamonu  * łyżeczka mielonego imbiru  * łyżeczka mielonych goździków  * łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej  * łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu * szczypta kardamonu * szczypta mielonego anyżu * łyżka drobnego cukru kryształ     Przygotowanie : Wszystkie przyprawy wsypujemy

Magiczne Życie Marty
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle VANILLA CUPCAKE / SPICED ORANGE / HONEY BLOSSOM 85

waniliowy. I po zapaleniu jest mdły. Nie dla mnie, choć może bardziej sprawdziłby się w kuchni.      Spiced Orange to zapach soczystych i słodkich pomarańczy przyprawionych aromatycznym imbirem i korzennymi goździkami. Spiced Orange   Ja co roku wbijam goździki w pomarańcze, bo uwielbiam ten zapach. Dlatego wiedziałam, że ten wosk będzie strzałem w dziesiątkę. I się nie myliłam

Magiczne Życie Marty
Shoarma z szynki wieprzowej 167

hansi-theme-font:minor-latin;} * około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu  * 3 łyżki oleju rzepakowego  * sól, czarny pieprz mielony * czerwona mielona wędzona papryka * curry * szczypta imbiru, cynamony, gałki muszkatołowej  * łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa wieprzowego  * opcjonalnie można dodać kurkumy i przyprawy gyros lub kebab Przygotowanie : Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Magiczne Życie Marty
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle HONEY & SPICE / KITCHEN SPICE 97

odrobiną cynamonu to jest to co lubię bardzo.  Także przy tym wosku proponuję zrobić sobie kakao .   KITCHEN SPICE   Zapach domowej spiżarni pełnej słodkich pomarańczy, świeżego imbiru, cynamonu i aromatycznych goździków. Ten intensywny i korzenny aromat dodaje ciepła i energii szarym, deszczowym dniom. Takie zapachy w kuchni to ja uwielbiam. Cała ta mieszanka bardzo przypadła mi do gustu

Magiczne Życie Marty
Shoarma drobiowa 123

czas trochę odchudzić swoje dania to zaproponuję mięso drobiowe. Składniki : * 2 podwójne filety z kurczaka  * słodka papryka * kolendra * pieprz czarny * ostra papryka  * kurkuma lub curry * sól * szczypta imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu * 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju Przygotowane : Mięso pokroić w bardzo cienkie paseczki. Wszystkie przyprawy utrzeć z oliwą i dodać do mięsa. Marynować przynajmniej godzinę

Magiczne Życie Marty
Mango lassi 89

Cześć! Lassi jest tradycyjnym jogurtowym napojem. Pochodzi on z Punjabu - regionu na pograniczu Indii i Pakistanu. Tradycyjne lassi zawiera zmieszany ze sobą jogurt, wodę i przyprawy (cząber, kumin, cynamon, imbir czy sól). Słodka wersja lassi zawiera, zamiast przypraw, cukier bądź miód i owoce np. mango. Tym razem zdjęcie tylko jedno. Dlaczego? Spójrzcie na koniec postu :) Zapraszam! Inspirowane przepisem z Kwestii

Pora coś zjeść
KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. 168

kruszonkę. Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając równomiernie widelcem. 500-700g obranej dyni szklanka cukru po łyżeczce: cynamonu, gałki muszkatołowej 1 zmielony goździk szczypta imbiru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Dynię pokroiłam  na małe kawałki, przesmażyłam z cukrem i przyprawami tak, aby większość płynu, który puści, wyparował (ok 20 minut). Wtedy przesiałam do dyni mąkę, wymieszałam

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania