proszku olej sezamowy Sos : 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonk 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wrzątku 1 łyżeczka miodu 2-3 cm tartego imbiru 1/3 łyżeczki chili w proszku (lub więcej - w zależności od tego jak ostrą chcecie mieć potrawę, 1/3 łyżeczki to smak dość łagodny) Mięso kroimy w paseczki. Zalewamy sokiem
Brzuszki Łakomczuszkijakiś gotowy miks na dressing: 1/2-1 limonki, łyżka oleju sezamowego (można też użyć oliwę), łyżeczka miodu, łyżka sosu sojowego, 1 posiekana chili (można też użyć 1/2), 3 cm startego imbiru Liście dokładnie myjemy osuszamy wykładamy na talerz. Warzywa gotujemy na parze tak aby były al dente, zaczynamy od warzyw najtwardszych i stopniowo dorzucamy te które potrzebują mniej czasu
Brzuszki Łakomczuszkipuszka mleka kokosowego Marynata do warzyw: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę 4 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki 2 łyżeczki oleju rzepakowego WYKONANIE Rybę oczyszczamy (skrobiemy, obcinamy płetwy i ogony) i czyścimy ją na mniejsze kawałki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty do ryby
OstryKęsdobór części i kawałków kurczaka dowolny) 2 x część nogi kurczaka tzw. pałka 2 udka 4 skrzydełka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry w proszku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka kozieradki
OstryKęssmalczyk roślinny czy inne tego typu wynalazki. SMAROWIDŁO Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA /własny:/ 1 mały bakłażan olej ryżowy 2 gałązki tymianku 1 ząbek czosnku pieprz, sól szczypta imbiru szczypta sproszkowanej papryki chili sok z połowy cytryny Bakłażana przekrawam na pół, nacieram solą, pieprzem, układam tymianek, skraplam olejem ryżowym i piekę w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach. Gorącego
W kuchni Karmel-itkiwiele przepisów na grzane piwo. Kiedyś w knajpie dostałem piwo podgrzane w mikrofalówce, nawet bez dodatku soku – ohyda! Dobry grzaniec musi być z goździkami, miodem i cynamonem. Jeśli dodamy imbir, to efekt leczniczy będzie jeszcze lepszy. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemprzypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka 2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu kilka kropli ekstraktu z wanilii (można pominąć) Przygotowanie: Owoce obieramy, kroimy na cząstki i zamrażamy. Zamrożone miksujemy w malakserze bądź blenderze
Ze smakiem i z pasjąSkładniki na małą blaszkę (20cmx25cm): 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 2,5 łyżki kakao 1 łyżeczka sody przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu 4 płaskie łyżki konfitury różanej 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko cukier puder do posypania konfitura do przełożenia ciasta Przygotowanie: W osobnych
Ze smakiem i z pasjąłyżeczki sody 1,5 łyżki kakao 120 ml oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu, po szczypcie anyżu i goździków cukier puder do posypania (u mnie Kupiec) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy i skórkę
Ze smakiem i z pasjąmiały wyraźnego smaku ślimaka do jakiego byłam przyzwyczajona, cała przekąska była smaczna i bardzo dobrze doprawiona. Kolejnym daniem z setu degustacyjnego był aromatyczny krem z mango z imbirem, zaskakujący niesamowitą kompozycją smaków trochę nawiązujący do kraju pochodzenia szefa kuchni, czyli Indii. Jak danie główne otrzymaliśmy Lamb care, czyli comber jagnięcy podawany z sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKopernika w Toruniu nazywa polską kuchnię barokową - indonezyjską. Mnogość przypraw, sprowadzanych właśnie z okolic Indonezji (Moluków), dodawana była do każdej potrawy. Sprowadzano kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, goździki, imbir. Czy pod duszącym zapachem dużej ilości przypraw chciano zatuszować odór nieświeżego mięsa? A może nasi przodkowie mieli zwyczajnie inne gusta od naszych? Nigdy nie będziemy tego wiedzieć. Dzięki dużo
Przepisy Aleksandryszklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy (wg. receptury Julii Child) : 2 szklanki gorącego mleka 2 pełna łyżka masła 3 pełne łyżki mąki świeżo zmielona sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa +opcjonalnie
Symfonia Smakówpowideł śliwkowych (przepis tutaj ) Przyprawa korzenna, której użyłam do tych muffinek, nie jest standardową przyprawą piernikową. Do jej zrobienia użyłam: 4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczkę imbiru 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 2 utłuczone w moździerzu ziarna ziela angielskiego 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią (64 g) Wszystkie przyprawy oraz cukier łączę razem
Ratunku obiadzupkę zrobiłam jedynie na zwykłym mleku. Również była smaczna, nawet bardzo:)) 1 łyżkę masła przyprawy: 2 łyżki curry, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę sproszkowanego imbiru, ok. 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, chili lub ostrą mieloną paprykę (opcjonalnie), sól i cukier do smaku (zupa powinna być tylko delikatnie słodkawa) Dodatkowo: kilka placków tortilli (ilość wedle zapotrzebowania
Ratunku obiaddrobiowe klopsiki w sosie pomidorowo-warzywnym z rodzynkami oraz te same klopsiki w prostym sosie cebulowo-pietruszkowym , a także nieco bardziej niezwykłe klopsiki curry z dodatkiem imbiru w kremowym i delikatnym sosie o tym samym smaku . Te ostatnie niedługo będę musiała powtórzyć, bo są niesamowite. Mówię Wam, pychotka :) Do tej pory nie było jednak na blogu mojego
Ratunku obiad