sera pleśniowego1 czerwona paprykagarść czarnych oliwek200 g ananasa z puszki50 g sezamuoliwa, sos sojowy, sól, pieprzDressing:2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki soku z limonki2 łyżki miodu1 łyżka oliwysól0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą
UgotujmyTo.plStudzić na kratce. 4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/) lub polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) lub taką https://ugotujmyto.pl/ciasto-czekoladowe-z-masa-kokosowa-na-oleju-rzepakowym/ i dowolnie udekorować (u mnie karmelizowany imbir).Smacznego Post Szybki piernik żydowski z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plJeśli lubicie zupy-kremy, to koniecznie musicie spróbować tego kremu z marchwi i pieczonej papryki. Jest lekko słodki, ale za to aromatyczny, korzenny. Ja lubię go
UgotujmyTo.plOd wielu lat robiłam ciasto marchewkowe z jednego wypróbowanego przepisu (https://ugotujmyto.pl/amerykanskie-ciasto-marchewkowe/) i zawsze wszystkim smakowało. Ale pomyślałam, że trzeba dać szansę innym przepisom…
UgotujmyTo.plszklanki chili w proszku1/3 szklanki papryki słodkiej¼ szklanki soli selerowej¼ szklanka czosnku w proszku¼ szklanka soli cebulowej ¼ szklanki czarnego pieprzu¼ szklanki białego pieprzu1 łyżka musztardy w proszku1 łyżka startego imbiru Cytrusowa przyprawa do grilla Ta przyprawa jest świetna do wieprzowiny i drobiu, możemy używać jej samodzielnie albo z ulubionym sosem barbecue. Składniki: ¼ szklanki cukru¼ szklanki soli koszernej
naRuszcieDopiero wczoraj miałam okazję przekonać się jak pachnie i smakuje prawdziwa przyprawa do piernika, bez cukru, bez mąki... Jaki jest jej prawdziwy kolor i jaki aromat
Mango PapajaCiasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami
Kulinarne przygody Gatitymąka – 2 szklanki- masło klarowane – 3 łyżki- jajko – 2 sztuki- cukier – 1 szkl- konfitura owocowa – 3 łyżki- soda – 1 łyżeczka- cynamon, wanilia, imbir – 1 szczypta- orzechy i suszone owoce – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę.Dodajemy masło, konfitury i herbatę.Dobrze mieszamy.Dodajemy mąkę i resztę składników
Ostra na SłodkoCzas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór
Kulinarne przygody GatityŚwiąteczne, pachnące babeczki z cynamonem i miodem. Mięciutkie i wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci
Mała CukierenkaNadchodzą Święta... szukamy przepisów wyjątkowych, takich, których nie robimy na co dzień. Późna jesień i początek zimy to sezon na dziczyznę. Dzicze mięso jest doskonałe, zawiera
Kulinarne przygody Gatitymargaryny600 g mąki110 g cukru250 g miodu2 jajka10 g kakao 1 opakowanie przyprawy do piernikaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka kawy mielonej0,5 łyżeczki cynamonu0,5 łyżeczki mielonego imbiru Masło z miodem, cukrem, przyprawami i kakao zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce.Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką
Made By Mom And Sonłyżka do oprószenia śliwek100g suszonych śliwek75g cukru 60g miodu60g masła50ml mleka40g białej czekolady2 jajkakarmel z 1 łyżki cukru i 2 łyżek wody3 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie z dodatkiem imbiru)1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki)1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej75-100g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskich Wykonanie
Smakołyki BerenikiSüßisigkeit darstellen.KORZENNE MUFFINKI Z BUDYNIEM.na 12-14 babeczekmokre:2 jajka1 szklanka mleka1/3 szklanka olejusuche: 1 szklanka cukru2 niepełne szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki kakaopo 2/3 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu dodatkowo:1,5 opakowania budyniu400 ml mlekaBudyń gotuję według przepisu na opakowaniu, odstawiam na bok.Jajka roztrzepuję wraz z mlekiem i olejem. Pozostałe składniki (suche) mieszam razemw osobnej misce. Dodaję
W kuchni Karmel-itkiosób3 średnie marchewki1 papryczka pepperoni 1 cebula1-2 ząbki czosnkuok. 0,6 - 0,7 litra bulionu warzywnego Winiary olej roślinnysól, pieprzprzyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon, estragon, imbir Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju w rondlu. Kroję w bardzo drobną kostkę pepperoni, wrzucam do cebuli. Marchewkę obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondelka,chwilę
W kuchni Karmel-itki