chciały jeść. Córcia próbowała z garnka i jej smakował ale już w trakcie obiadu orzekła, że ją pali w gardło. I miała rację. Zupa ta jest dość pikantna dzięki imbirowi i nawet dodatek makaronu jaki miały dzieci nie przełamał
Dzieje kuchennej WiewióryGęsta, kremowa, sycąca, bardzo smaczna i tak naprawdę uniwersalna. Podpatrzona na blogu everydaycooking.Dzieciom smakowała i mi również. Ma piękny kolor, obłędny smak i zapach. Krem z
Dzieje kuchennej WiewióryPierwsze koty za płoty. Azyl przetworzył batata na zupę, mieszkańcy zjedli z zadowolonymi minami. Na szczęście na jutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni.Niestety ani za
Dzieje kuchennej WiewióryPo długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki:700 g oczyszczonych pieczarek1 cebula (95
Malowane smakiem"Zmarznięte dłonie chowasz do kieszeni. Znów zapomniałaś rękawiczek, który to już raz w tym roku? Masz takie zaróżowione od mrozu policzki i uroczo czerwony nosek. Przytulałbym
W kuchni Karmel-itkigorzkiej czekolady* 200 g bakalii ( gotowa mieszanka bądź dobrane wg uznania)* 70 ml alkoholu ( wino moscatel lub ciemny rum)* 1/4 łyżeczki cynamonu* szczypta mielonej gałki muszkatołowej* szczypta mielonego imbiru Wykonanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, banany rozgnieść.Masło utrzeć do białości, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i po jednym jajku. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodać rozpuszczoną czekoladę oraz pogniecione
kolorowotorcikowotutaj nie jest surowe :-P Jest to jedynie wykorzystanie składników z poprzedniego obiadu. O dziwo dzięki wodorostom moje "sushi" smakuje jak sushi hihi. Możemy je zajadać tradycyjnie z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.Składniki podstawowe:1 brokuł1 filet z kurczaka250 g ryżu do sushi (opcjonalnie zwykły biały, kleisty ryż, wtedy gotujemy go tradycyjnie)2 nori (prasowane wodorosty)Przyprawy
Bon Appetit MałgorzatyW moim mieście ciężko o świeżego i surowego łososia czy tuńczyka, dlatego zrobiłam wersję domowego sushi z wędzonym łososiem. Jestem wielkim fanem
Bon Appetit Małgorzatyfantazji! Erotyzm oznacza brak monotonii w kuchni. Wprowadzaj afrodyzjaki do codziennego menu. Do najpopularniejszych należą: ostrygi, kawior, chili, wanilia, figi, truskawki, seler, szparagi, kawa, czekolada, gałka muszkatołowa, cynamon i imbir, które pobudzają krążenie krwi. . Bawcie się jedzeniem, róbcie bałagan, śmiejcie się i eksperymentujcie z przepisami. Nie zwracajcie uwagi na sąsiadów ;) Dziś deser, który wszyscy uwielbiają. Kawa i czekolada rozpalą
Bon Appetit MałgorzatyMiodowy krupnik to pyszny słodki trunek na bazie wódki i miodu z dodatkami :)Składniki:500 ml czystej wódki 40%1 szklanka naturalnego płynnego miodu1 szklanka gorącej
Kuchnia domowa AniCzyli jak w temacie. To do tej pory najlepszy pieczony kurczak, jakiego jadłam. Zrobiłam według przepisu na blogu Weroniki. Polecam niezdecydowanym.Składniki:3 duże udka lub
Kuchnia domowa AniTakie kotlety w innym wydaniu znalazłam u Danusi. Są bardzo pyszne i do tego szybkie w przygotowaniu!Składniki:4 kotlety schabowepo 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego imbiru, cukru pudruodrobina chilliodrobina białego pieprzu2 łyżki oleju2 łyżki masłaSos:3 łyżki keczupu2 łyżki octu winnego1 łyżka ciemnego sosu sojowego2 ząbki czosnku2 łyżeczki cukru pudru2 liście laurowepół szklanki wodySposób przygotowania:1. Kotlety lekko rozbić
Kuchnia domowa AniNieodzownym słodkim przysmakiem na święta są na pewno wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis
Świat CiastaNie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na
głodny alergikmiodu płynnego- 250 g chałwy z bakaliami- 350 g mąki pełnoziarnistej-350 g mąki pszennej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 150 g cukru- 1 łyżeczka cynamonu- 1/4 łyżeczki imbiru- 1 łyżeczka przyprawy korzennej- 3 jajka- 250 masłaWykonanie:- masło roztapiamy w rondelku- do masła dodaj chałwę, cukier i miód- rozpuść w/w składniki- do dużej miski dodaj mąkę, i pozostałe składniki, wymieszaj
SMYKWKUCHNI