Süßisigkeit darstellen.KORZENNE MUFFINKI Z BUDYNIEM.na 12-14 babeczekmokre:2 jajka1 szklanka mleka1/3 szklanka olejusuche: 1 szklanka cukru2 niepełne szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki kakaopo 2/3 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu dodatkowo:1,5 opakowania budyniu400 ml mlekaBudyń gotuję według przepisu na opakowaniu, odstawiam na bok.Jajka roztrzepuję wraz z mlekiem i olejem. Pozostałe składniki (suche) mieszam razemw osobnej misce. Dodaję
W kuchni Karmel-itkiosób3 średnie marchewki1 papryczka pepperoni 1 cebula1-2 ząbki czosnkuok. 0,6 - 0,7 litra bulionu warzywnego Winiary olej roślinnysól, pieprzprzyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon, estragon, imbir Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju w rondlu. Kroję w bardzo drobną kostkę pepperoni, wrzucam do cebuli. Marchewkę obieram, kroję w plasterki, wrzucam do rondelka,chwilę
W kuchni Karmel-itkiMerciChef! - 9g żelatyny w proszku- szczypta mielonej gałki muszkatołowej Bakalie: - 50g obranych orzechów włoskich- 50g obranych orzechów nerkowca- 20g rodzynek królewskich- 1/2 łyżeczki kakao- szczypta mielonego imbiru i kardamonu - miód gryczany 120ml - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek Panna cotta: Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w osobnej
Sajkofanka smakusamodzielnego tworzenia.Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Składniki: Ciasteczka:duże jajko240 g mąki pszennej100 g masła2 łyżki miodu2/3 szklanki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki imbiru mielonego1/2 łyżeczki goździków w proszkuczubata łyżka przyprawy korzennejszczypta soli Lukier:1 białko jaja1,5 szklanki cukru pudrubarwniki w proszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania:Masło miksujemy
Słodka StronaNastępnie za pomocą ostrego noża (koniecznie bez ząbków) dzielimy sushi na 2-3 centymetrowe porcje.Przykładowe łączenia składników:paluszek krabowyłosośkrewetkaawokadołosośawokadoogóreksałata lodowakrewetkisałata lodowaawokadoogórek Do sushi warto podać:- marynowany imbir który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna.- wasabi czyli popularny japoński, ostry chrzan- sos sojowy
Słodka Stronaczęści wewnętrznej tworząc rożek. Brzegi "sklejamy" odrobiną wody" lub niewielką ilością ryżu. Przykładowe łączenia składników:paluszek krabowyłosośkrewetkaawokadołosośawokadoogóreksałata lodowakrewetkisałata lodowaawokadoogórek Do sushi warto podać:- marynowany imbir który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się każdym kawałkiem sushi z osobna.- wasabi czyli popularny japoński, ostry chrzan- sos sojowy- inne
Słodka StronaShoarma z Kurczaka - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu)pieprzczosnek w proszkuolejShoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki
Słodka StronaRurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej
Moje pyszne gotowaniedodatkowo mogą stanowić ozdobę naszych choinek. Składniki:1 kg mąki pszennejkostka margaryny 250 g300 g miodu400 g cukru pudru2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoprzyprawy korzenne do smaku (imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania przyprawy do piernikaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba się trochę namęczyć przy
upichcicświątecznej herbaty ;)Składniki:2 szklanki mąki pszennej250 g masła3 jajkaszklanka cukrusłoik powideł śliwkowych około 250 g2-3 łyżki miodu3 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczenia i sodyprzyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa bądź opakowanie przyprawy do piernikastarta skórka z pomarańczyorzechy, bakalieSposób przyrządzenia:W małym garnku podgrzewamy następujące składniki:masłomiódpowidła śliwkowekakaoprzyprawy korzenneNastępnie odstawiamy do wystygnięcia.Do rozpuszczonych składników
upichcicjajko zetnie się, wtedy na wierzchu rozsmarowujemy ulubiony dżem lub konfiturę, brzegi zakładamy do środka i zsuwamy na talerz. Ja użyłam najprostszej gruszki uduszonej we własnym soku z dodatkiem imbiru, którą przygotowałam jesienią i zawekowałam. Jeśli mamy kwaskowate nadzienie, wtedy możemy lekko posypać nasz omlet cukrem pudrem. Dwa, tak przygotowane omlety w zupełności zaspokajają mój głód :)Jako
Codzienna kuchnia niecodziennaSushi pierwszy raz jadłam kilka miesięcy temu. Długo nie mogłam zebrać się w sobie, aby spróbować jak smakuje. Jakoś tak kojarzyło mi się
Codzienna kuchnia niecodziennamleka,, 2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 czubate łyżki cukru waniliowego,1 łyżka masła,12 kostek gorzkiej czekolady,4 łyżki konfitury - polecam "Agrest z Imbirem",4 herbatniki.Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niej obie mąki i wymieszać. Pozostałe mleko wraz z cukrem waniliowym zagotować. Wlać resztę mleka wraz z mąką i mieszając
Codzienna kuchnia niecodziennaStrażacki - tak własnie nazywa się ta herbata. Jest to mieszanka następujących składników: kwiat hibiskusa, jabłko, skórka dzikiej róży, owoc jarzębiny, owoc jałowca, skórka pomarańczowa, rodzynki, liść jeżyny, imbir, lukrecja i goździki. Przyznam się, ze kiedy przeczytałam nazwę, to uśmiechnęłam się - jest dość oryginalna :) W pierwszej chwili pomyślałam, że jest to typowa rozgrzewająca herbata
Codzienna kuchnia niecodzienna