sernik, a jeśli coś zostanie zjem z kawałkiem pysznej chałki, lub po prostu wyjem łyżką ze słoika, Co mi tam! W razie czego rozgrzeje mnie gorąca herbata z imbirem! Lemon curd 3 cytryny 200g cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jaja 2 żółtka Cytryny dobrze wyszorować* i zetrzeć skórkę. Przekroić na połowy i wycisnąć sok. W rondelku
Zapiski Młodej Żonyusmażeniu, jeszcze ciepłe pączki szprycuje się domową konfiturą lub kremem (np. budyniowym) przy pomocy strzykawki, największej jaką można kupić w aptece. Tym razem użyłam konfitury dyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis) . Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 20 Składniki: 300 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego), 2 szklanki mąki, 50 ml nalewki, likieru lub wódki, 2 łyżeczki
SzczyptaSmaQwolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba 4 małe filety z tilapii ze skórą (ok.45 dag) 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu sherry 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Placuszki 6 małych ziemniaków 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka
Zakręcony Widelecmąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji Sposób przygotowania W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym
Pyry na Gaztego sami możemy modyfikować proporcje składników pod swój gust. SKŁADNIKI: 2 ziarna kardamonu 3 laski kory cynamonowej (po około 10cm) 2 anyże gwieździste 1/2 gałki muszkatołowej płaska łyżeczka mielonego imbiru WYKONANIE: Wszystkie składniki umieścić w młynku do kawy i rozdrobnić na pył. najlepiej zużyć na bieżąco lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku
Pyry na Gazjest dosyć suchy, ale bardzo dobry w smaku. :) Składniki: 1 kg piersi kurczaka 70 dag wątróbki 2 jajka duża cebula sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek 2 łyżki otrąb pszennych Sposób wykonania: Piersi z kurczaka i wątróbkę gotujemy wraz z cebulą ok. 1 godziny a następnie mielimy dwukrotnie razem z cebulą. Do zmielonego mięsa
Na słodko lub wytrawnieserka kremowego philadelphia (lub twarogu 3-krotnie mielonego na serniki) 1 i ½ szklanki puree z dyni 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczka zmielonego imbiru Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę a następnie wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Na wierzch: 2 szklanki gęstej kwaśnej
Na słodko lub wytrawniemiazgę) 1 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru (w tym z wanilią lub cukrem wanilinowym) 2 jajka 1/3 szklanki oleju pół łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka octu balsamicznego (użyłam o smaku figi) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego A jak to zrobić: Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka
Kuchnia w opałachpotrafi zrobić wrażenie. SKŁADNIKI: na 1 porcję 1 dojrzała figa owoce granatu 1 gałka lodów waniliowych 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody odrobina imbiru i cynamonu 1 goździk A jak to zrobić: Figę opłukać i naciąć na krzyż. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć figę
Kuchnia w opałachczuję już MAGIĘ ŚWIĄT. SKŁADNIKI: 4 obrane mandarynki (najlepiej bez pestek) 100 ml wody 2 łyżki białego rumu 125 ml cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 6 goździków A jak to zrobić: Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu, aż powstanie lekko gęsty syrop. Wlać
Kuchnia w opałachwywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego; szczypta gałki muszkatołowej. Z całości wyjdą dwie dość spore porcje. Zaczynamy ! Do bulionu dodaję startą marchew
Życie na widelcubędą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą
Chilli Czosnek i Oliwapiecze je bardzo często, a najstarsza wnuczka która odziedziczyła po babci zdolności kulinarne często pomaga jej w wypieku. Składniki: 450 g mąki pszennej 1 kostka masła 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 marchewki 1 jajko 70 gram cukru pudru Do przełożenia: 0,5 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki pół startej
kgwjanczewoząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka imbiru (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego Składniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie smażymy
kuchcikowniawymieszany z łyżką majonezu. Danie najlepiej smakuje z chrupiącą surówką. To łagodna wersja kotlecików – dla dorosłych polecam dodać do nich wyrazisty dodatek smakowy np. chrzan lub świeży, tarty imbir z posiekaną papryczką chili – całkowicie odmienią smak. Post Kotleciki z dorsza pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku