Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na
głodny alergikmiodu płynnego- 250 g chałwy z bakaliami- 350 g mąki pełnoziarnistej-350 g mąki pszennej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 150 g cukru- 1 łyżeczka cynamonu- 1/4 łyżeczki imbiru- 1 łyżeczka przyprawy korzennej- 3 jajka- 250 masłaWykonanie:- masło roztapiamy w rondelku- do masła dodaj chałwę, cukier i miód- rozpuść w/w składniki- do dużej miski dodaj mąkę, i pozostałe składniki, wymieszaj
SMYKWKUCHNINa dworze coraz chłodniej, a więc najwyższy czas rozpocząć sezon na grzańce! Ja najbardziej lubię ten z wina i obiecuję Wam, że jeśli go spróbujecie, już
Zakręcony WidelecPyszne, miękkie pierniczki bez glutenu i bez cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym
Mała CukierenkaSzynkę tradycyjnie przygotowujemy na Boże Narodzenie. Możemy ją przygotowywać na wiele sposobów: na słodko, słono itp. Przygotowując świąteczną szynkę możemy dodać jej wyjątkowego smaku i dodatkowej
naRuszciePostanowiłam w tym roku wcale nie zamieszczać przepisów świątecznych. Zapytacie, czemu? Ano temu, że gdzie nie spojrzeć... Pierniczki. Serniczki. Makowce. Karpie. I inne odświętne
bastalenakiedy pierwszy raz zrobiłam kandyzowany imbir, to po prostu zakochałam się w takich owocach. Pewnie dlatego, że straszny ze mnie łasuch, ale...ciiiiii....nikomu nie mówcie ;)Kandyzowane cytryny to kolejny przysmak. Fajnie smakują podgryzane, ciekawie wyglądają dodane na przykład do deseru. Do wody z lodem też można wrzucić :) Z cukrem, który po cytrynach zostanie
Codzienna kuchnia niecodziennaTagen.CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM./własny;/na ok. 70 ciasteczek3 szklanki mąki pszennej200g prawdziwego masła3 łyżki miodu gryczanego2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1-1,5 łyżeczki: imbiru, cynamonu, kardamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejMąkę mieszam z proszkiem, siekam z masłem i rozcieram, aby uzyskać konsystencjęwilgotnego piasku. Wsypuję przyprawy. Wbijam jajka, dodaję miód i zagniatamgładkie, jednolite ciasto. Chowam
W kuchni Karmel-itkiSpicy gingerbreadSkładniki.45 dag maki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka kawy mielonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. miodu15 dag masła15 dag cukru brązowego1 jajko1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka
Kulinarny karnet Christopherałyżki słodkiego sosu chili 2 łyżki octu ryżowego4 łyżki wina imbirowego ( zastąpiłam białym winem wymieszanym ze startym imbirem)przygotowanieWymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte i osuszone nogi włożyć do marynaty i marynować przez około 8 godzin , co jakiś czas przewracając.Rozgrzać piekarnik do 160st.CWyj
Stare GaryBardzo smaczne burgery. Jeżeli podamy je z dodatkiem frytek i sałaty, otrzymamy sycące danie obiadowe. Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje
Stare GaryII240 g wieprzowiny kl. III (ścięgnista)160 g cielęciny (łopatka) przyprawy1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka gorczycy mielonej 1 łyżeczka cukru1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka czosnku granulowanego20 g pieprzu zielonego z zalewy ( to mój dodatek)10 g mąki ziemniaczanej30 g mleka w proszku dodatkowosól peklująca w ilości przewidzianej przez producentaosłonki
Stare Garybardzo wyrazista. I całkiem ostra. Zrobię jeszcze nie raz. Polecam!składnikidynia Hokkaido - 800 g250 g ziemniaków4 ząbki czosnku2 małe cebule2 łyżeczki curry w proszku1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonego imbiru, lub świeżego1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili1 l bulionuprzygotowaniecebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknieZiemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać
Stare GaryTaka nieduża dynia była, a tyle z niej dobrego wyszło. Tym razem zupa z dyni i pomidorów. Jak zwykle u mnie - dosyć ostra. Jeżeli
Stare Garyszklanka (można użyć bułki tartej)* oliwa do smażeniaSłodki sos chili:* papryczka chili- 1 szt. (użyłam suszonych płatków chili)* czosnek- 1 ząbek* ocet ryżowy- 5 łyżek* cukier- 2 łyżki** imbir- szczyptaPaluszki:Z podanych proporcji wyszło mi 10 paluszków w rozmiarze około 2cm x 8cm.Wszystkie składniki- oprócz natki z pietruszki- wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.Natkę posiekać, dodać
Kraina Miodem Płynąca