Dzięki najbardziej wymyślnym przyprawom mogłyśmy do woli doprawiać prezenty według indywidualnych preferencji gotujących czy też osób, do których miały trafić jadalne podarki. Pachniało wanilią, cynamonem, chili, pieprzem, kardamonem, imbirem, goździkami i wieloma innymi, wspaniałymi zapachami. Prawdziwie czekoladową rozkosz zafundował nam Lindt , którego udział w drugiej edycji warsztatów był dla nas prawdziwym wyróżnieniem. Smakowałyśmy najlepsze czekolady łamiąc bezkarnie kolejne
KUCHARNIAPIGWĄ /na 8-10 porcji, przepis własny/ Na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 3 duże jajka 0,5 szklanki oleju roślinnego 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej
KUCHARNIAmiłosne napoje – jak ich użyć, by ich moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty, kardamon, imbir, rozmaryn, ryż, szafran - to wszystko i jeszcze więcej będzie tematem walentynkowych warsztatów, na które zapraszamy pary, ale także „połówki”, które zdobyte umiejętności wykorzystają w stosownym czasie. Będzie gorąco, pikantnie, rozkosznie
KUCHARNIAszparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb
KUCHARNIAoczywiście pozytywnie) to niezwykle bogata i różnorodna oferta Piątnicy . Wśród bakalii mają takie perełki, jak suszone wiśnie (boskie - uczestnicy wyjadali je garściami!), berberys, miechunkę, brzoskwinie! Plastry kandyzowanego ananasa i imbiru to po prostu bajka! Równie doskonałe okazały się przyprawy i orzechy. Wśród produktów Piątnicy znajdziecie takie cuda, jak nasiona chia, ksylitol, suszoną marchew, mnóstwo herbat i kasz. Z tego
KUCHARNIAczerwona papryka – 1 szt * świeża chili – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * bulion warzywny – ok. 200 ml * mąka kukurydziana – 1 łyżka * cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy. Smażymy
Ostra na SłodkoWyglądam przez okno, po śniegu ani śladu, a na niebie cudownie świecące słońce. Pomieszanie z poplątaniem ;) SKŁADNIKI: 1 marchewka 3 pomarańcze sycylijskie 1/2 cytryny 1 banan 1 cm kłącza imbiru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) 3/4 szkl wody A jak to zrobić: Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Pomarańcze i cytrynę obrać ze skóry
Kuchnia w opałachrównież podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki to minimum. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskałyżeczka mielonego kminku, 1 puszka białej fasolki,1 łyżeczka czerwonej papryki, 750 g miąższu z dyni , oliwa z oliwek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, 500 ml bulionu warzywnego, natka pietruszki, jogurt grecki
w mojej kuchnipieprz sok z cytryny szczypta tymianku łyżeczka bazylii 1 starte jabłko łyżeczka kolendry świeżo zmielonej ...na czubku noża imbiru Wykonanie Umyte ,obrane pieczarki, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz,wrzucić pokrojone grzybki i dusić przez
w mojej kuchniSkładniki : 6 marchwi 4 jabłka 2 średnie łodygi selera naciowego plaster (1 cm) imbiru do smaku 1 pomarańcza Wykonanie Marchewki wymyć ,i gdy maja zdrową skórkę to nie obierać , pokroić w słupki na- części. Jabłka umyć i osuszyć, pokroić na cząstki Łodygi selera umyć ,a pomarańczę obrać Wyciskać sok naprzemiennie ,wkładając raz miękkie ,raz twarde składniki do wyciskarki. Zamiast pomarańczy
w mojej kuchnipoczątek przedstawiam zupkę krem z mleczkiem kokosowym. składniki: 800 g dyni bez pestek i skóry 1 szklanka wody 200 ml mleczka kokosowego masło klarowane sól gałka muszkatołowa biały pieprz imbir Oczyszczoną z pestek i skóry dynię pokroić w kostkę. Pokrojoną dynię przesmażyć na maśle. Następnie zalać wodą, dodać przyprawy mniej więcej po sporej szczypcie. Gotować aż dynia będzie miękka
Monia miesza i gotujeFilety Mignon o grubości około 4 cm do marynaty: ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki opcjonalnie ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać. Umieścić steki w marynacie tak aby były nią dobrze przykryte. Steki odstawić
naRuszciecukinia 8 pomidorów 2 litry wywaru drobiowego pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki mielonego listka bobkowego pół łyżeczki czubrycy kilka ziaren pieprzu i ziela pół łyżeczki ostrej papryki 4 krople tabasco sól, pieprz Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę. Pomidory kroimy na cztery części i wrzucamy do wywaru. dodajemy kabaczka pokrojonego
Humanistka w kuchniprzepadam za soczewicą. Składniki: 250 g soczewicy czerwonej 3 średniej wielkości marchewki cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku 15 g płatków owsianych górskich łyżka oleju kumin, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz Przygotowanie Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie się „rozsypywać”. Jeśli nie wchłonie całej wody to ją odcedzamy i odciskamy kiedy wystygnie. W tym czasie cebulę drobno siekamy
e-PrzepisyKulinarne