imbir - 9508 przepisów (strona:485/634)

A to było tak... 110

Dzięki najbardziej wymyślnym przyprawom mogłyśmy do woli doprawiać prezenty według indywidualnych preferencji gotujących czy też osób, do których miały trafić jadalne podarki.  Pachniało wanilią, cynamonem, chili, pieprzem, kardamonem, imbirem, goździkami i wieloma innymi, wspaniałymi zapachami.  Prawdziwie czekoladową rozkosz zafundował nam Lindt , którego udział w drugiej edycji warsztatów był dla nas prawdziwym wyróżnieniem. Smakowałyśmy najlepsze czekolady łamiąc bezkarnie kolejne

KUCHARNIA
Pasternak. Pigwa. Tort. I złudzenia. 160

PIGWĄ /na 8-10 porcji, przepis własny/ Na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 3 duże jajka 0,5 szklanki oleju roślinnego  0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 233

miłosne napoje – jak ich użyć, by ich moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty, kardamon, imbir, rozmaryn, ryż, szafran - to wszystko i jeszcze więcej będzie tematem walentynkowych warsztatów, na które zapraszamy pary, ale także „połówki”, które zdobyte umiejętności wykorzystają w stosownym czasie. Będzie gorąco, pikantnie, rozkosznie

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 140

szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb

KUCHARNIA
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 209

oczywiście pozytywnie) to niezwykle bogata i różnorodna oferta Piątnicy . Wśród bakalii mają takie perełki, jak suszone wiśnie (boskie - uczestnicy wyjadali je garściami!), berberys, miechunkę, brzoskwinie! Plastry kandyzowanego ananasa i imbiru to po prostu bajka! Równie doskonałe okazały się przyprawy i orzechy. Wśród produktów Piątnicy znajdziecie takie cuda, jak nasiona chia, ksylitol, suszoną marchew, mnóstwo herbat i kasz. Z tego

KUCHARNIA
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 260

czerwona papryka – 1 szt * świeża chili – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * bulion warzywny – ok. 200 ml * mąka kukurydziana – 1 łyżka * cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy. Smażymy

Ostra na Słodko
KOKTAJL POMARAŃCZOWY 128

Wyglądam przez okno, po śniegu ani śladu, a na niebie cudownie świecące słońce. Pomieszanie z poplątaniem ;) SKŁADNIKI: 1 marchewka 3 pomarańcze sycylijskie 1/2 cytryny 1 banan 1 cm kłącza imbiru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) 3/4 szkl wody A jak to zrobić: Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Pomarańcze i cytrynę obrać ze skóry

Kuchnia w opałach
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 375

również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki to minimum. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
zupa dyniowa Gordona Ramsaya-- zuppa di zucca di Gordon Ramsay 131

łyżeczka mielonego kminku, 1 puszka białej fasolki,1 łyżeczka czerwonej papryki, 750 g miąższu z dyni , oliwa z oliwek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku,  1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, 500 ml bulionu warzywnego, natka pietruszki, jogurt grecki

w mojej kuchni
Pieczarki z jabłkiem ---Funghi con la mela 102

pieprz    sok z cytryny    szczypta tymianku     łyżeczka  bazylii    1 starte jabłko    łyżeczka kolendry świeżo zmielonej ...na czubku noża imbiru Wykonanie           Umyte ,obrane pieczarki, pokroić w plasterki.  Na patelni rozgrzać tłuszcz,wrzucić pokrojone grzybki i dusić przez

w mojej kuchni
Przebudzenie-smak zdrowia-----Risveglio-gusto della salute 121

Składniki : 6 marchwi 4 jabłka 2 średnie łodygi selera naciowego plaster (1 cm) imbiru do smaku 1 pomarańcza Wykonanie Marchewki wymyć ,i gdy maja zdrową skórkę to nie obierać , pokroić w słupki na- części. Jabłka umyć i osuszyć, pokroić na cząstki Łodygi selera umyć ,a pomarańczę obrać Wyciskać sok naprzemiennie ,wkładając raz miękkie ,raz twarde składniki do wyciskarki. Zamiast pomarańczy

w mojej kuchni
Kremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym 180

początek przedstawiam zupkę krem z mleczkiem kokosowym. składniki: 800 g dyni bez pestek i skóry 1 szklanka wody 200 ml mleczka kokosowego masło klarowane sól gałka muszkatołowa biały pieprz imbir Oczyszczoną z pestek i skóry dynię pokroić w kostkę. Pokrojoną dynię przesmażyć na maśle. Następnie zalać wodą, dodać przyprawy mniej więcej po sporej szczypcie. Gotować aż dynia będzie miękka

Monia miesza i gotuje
Grillowane Filety Mignon – idealne na romantyczną kolację w Walentynki 134

Filety Mignon o grubości około 4 cm do marynaty: ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki opcjonalnie ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać. Umieścić steki w marynacie tak aby były nią dobrze przykryte. Steki odstawić

naRuszcie
Zupa pomidorowo-cukiniowa 163

cukinia   8 pomidorów   2 litry wywaru drobiowego pół łyżeczki imbiru   pół łyżeczki kurkumy   pół łyżeczki mielonego listka bobkowego   pół łyżeczki czubrycy   kilka ziaren pieprzu i ziela   pół łyżeczki ostrej papryki   4 krople tabasco sól, pieprz Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę. Pomidory kroimy na cztery części i wrzucamy do wywaru. dodajemy kabaczka pokrojonego

Humanistka w kuchni
Pasztet z czerwonej soczewicy (77 kcal) 124

przepadam za soczewicą. Składniki: 250 g soczewicy czerwonej 3 średniej wielkości marchewki cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku 15 g płatków owsianych górskich łyżka oleju kumin, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz Przygotowanie Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie się „rozsypywać”. Jeśli nie wchłonie całej wody to ją odcedzamy i odciskamy kiedy wystygnie. W tym czasie cebulę drobno siekamy

e-PrzepisyKulinarne