imbir - 9508 przepisów (strona:482/634)

Muffiny fasolowe z serem i dżemem 120

sztuk): puszka czerwonej fasoli (250 g) 4 łyżki kakao odtłuszczonego 2-3 łyżki syropu z agawy/miodu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika (lub cynamon, imbir, kardamon - co kto lubi) Masa serowa: 200 g twarogu półtłustego 1 żółtko łyżka (lub dwie) cukru brązowego nierafinowanego dodatkowo 6 łyżeczek dżemu, np. porzeczkowego. Wykonanie Muffiny: Fasolę płuczemy i odstawiamy

Powiedz dietom nie
Fasolka szparagowa z rybą na ostro 109

pokrojonej 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona) łyżeczka mielonej kurkumy łyżka oleju 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie

Powiedz dietom nie
Pieczone udka z kurczaka 206

zewnątrz, takie udka smakują najlepiej. 3 - 4 ładne udka z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka chili 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny sól 1 łyżka oleju  folia aluminiowa lub papier do pieczenia olej do posmarowania naczynia Udka umyć, ewentualnie pokroić

Kuchcik gotuje
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 205

szklanka mąki tortowej ½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja lub 4 mniejsze 2/3 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200ml śmietanki kremówki (36%) 2 łyżeczki cukru waniliowego

Pyry na Gaz
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 173

wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj  oraz  tutaj ) 200 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) szczypta gałki muszkatołowej 2 - 3 szczypty mielonego imbiru 2- 3 małe szczypty cukru sól, czarny pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego otarta skórka z jednej cytryny Przygotowanie przygotuj zasmażkę jasną: rozpuść masło w niedużym rondelku, dodaj mąkę

Szybko Szybkowar
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 231

kokosowego  1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)  1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany  sok z 1/4 cytryny   Mieszanka przypraw:  1/2 łyżeczki suszonego imbiru  1 łyżeczka papryki ostrej  1/2 łyżeczki kurkumy   Składniki na karmel:  2 łyżki cukru  1 łyżka wody  Do podania:   ryż basmati

Tajskie smaki
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 188

łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

My Culinary Art
Afrykańskie smakołyki 266

mandazi - wschodnioafrykańskie trójkątne pączki z dodatkiem mleka kokosowego i kardamonu, chakalaka - południowoafrykański aromatyczny przysmak podany na małych placuszkach chapati.Na koniec Bissap orzeźwiający senegalski napój na bazie herbaty z hibiskusa, imbiru i soku ananasowego. Myślę, że wszystkim smakowało bo na stole dosłownie po kilku minutach zostały tylko puste talerzyki ;) Mam nadzieję, że na kolejną taką imprezę nie trzeba będzie długo czekać

noteskulinarnyfiga
zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego 79

mleczka kokosowego i płatków migdałów. Delikatna, a zarazem pikantna, bardzo gęsta, kremowa i rozgrzewająca. 2,5 szklanki bulionu 1,7 kg dyni 1 łyżeczka curry szczypta cynamonu 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku 1,5 – 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki mleczka kokosowego garść płatków migdałów Dzielimy dynię na kawałki, usuwamy pestki i włókna. Pieczemy w piekarniku

noteskulinarnyfiga
Grzane wino 103

moja propozycja:  wino czerwone (półsłodkie) 500ml (jeśli dla kogoś jest za mało słodkie można dosłodzić miodem) 1 duża pomarańcza 3 laski cynamonu garść rodzynek garść migdałów kawałeczek imbiru 5-6 goździków Wino wlewamy do garnka wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy połowę pomarańczy pokrojonej w ćwiartki i podgrzewamy na małym ogniu. Nie gotujemy. Następnie przekładamy rodzynki, migdały, pomarańcze, laski cynamonu

noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 173

podałam w towarzystwie herbaty ziołowej Ginger Lemon Dream Sirocco. Herbaty te to wyjątkowe kompozycje smakowe, ubrane w eleganckie, podobno ręcznie szyte torebki.  Herbatka ta łączy w sobie smak imbiru, trawy cytrynowej, melisy, korzenia lukrecji i mięty. Kompozycja ta jest delikatnie słodka, o wyczuwalnej ostrości smaku. To połączenie smaków i aromatów bardzo przypadło mi do gustu, a właściwie mogę śmiało

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana z mielonym mięsem i serem. Walentynki moim okiem. 188

kolację. Po przestygnięciu są smaczną przekąską. Składniki: 3 średnie bakłażany , około 40 dkg mielonego mięsa , pół suchej bułki , 1 jajko , sól do smaku, 1 łyżeczka mielonego imbiru , około 10 dkg żółtego sera , 2-3 łyżki oleju . Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Lekko posolić i odstawić na kilkanaście minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Keczup - pikantny. 135

szklanki octu winnego 2 łyżki cukru 1 łyżka zmielonego pieprzu 2  łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżyczki imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania : Pomidory sparzyć i usunąć z nich skórkę.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory z cebulą wsypać do rondla i gotować na małym ogniu przez

Przepisy i porady kulinarne
Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem 124

skutecznie pozbawią rybę tego aromatu.Polecam to połączenie smaków. Składniki na 2 porcje: 2 fielty z łososia a 200 g 1/2 łyżki soli gruboziarnistej 1 łyżka koledry 30 g świeżego imbiru 1/2 cytryny bio Wykonanie: filety z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny imir obrać i pokroic drobniutko.Kolendrę z gruboziarnistą solą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania