kardamonem. Ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :) Składniki 3 średniej wielkości filety z ryby morskiej (np. dorsz) 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków kilka bardzo cienkich plasterków cytryny sól i pieprz do smaku kilka liści sałaty do dekoracji Przygotowanie Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposiekana w kostkę, 1 jajko 1,5 łyżki tartej bułki lub mała czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta imbiru sól i pieprz do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania natka pietruszki i koperek do dekoracji Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataaromat karkade możemy wzbogacić niżej wymienionymi dodatkami ( wybieramy jeden z nich ) 8-10 listków świeżej mięty lub 4-5 kropli aromatu waniliowego lub 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy lub 1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki lub 1/2 łyżeczki wody różanej lub szczypta kardamonu (nadaje karkade korzenny smak
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczki zmielonego kminku 1 , 5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 , 5 łyżeczki mielonej suszonej skórki z limonki lub cytryny (ewentualnie można zastąpić dużą szczyptą imbiru lub całkowicie pominąć) 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaku np. kukurydziany lub rzepakowy) 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego imbiru po podaniu można udekorować prażonymi ziarnami sezamu lub prażonymi migdałami lub grubo posiekanym szczypiorkiem Przygotowanie Filety posolić lub pozostawić na 30 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataselera lub 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarenka kardamonu lub duża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru 2- 3 liście laurowe sos sojowy do smaku (opcjonalnie) sól do smaku + 1,5 łyżeczki soli do namoczenia mięsa Przygotowanie W zimnej wodzie rozpuszczamy 1,5 łyżeczki soli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawinem i Saudyjskimi Wielbłądami - im starsze tym lepsze :P pozdrawiam serdecznie Ola vel Gadzina vel Camelot Składniki 4 - 5 łyżeczek mielonego cynamonu 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka stołowa mielonego kardamonu 3/4 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach 1/2 łyżeczki całych goździków 2- 3 ziarenka ziela angielskiego 1 gwiazdka anyżu 1 mały liść
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodawanie cynamonu. Smak ma wstrętny, ale...... kto powiedział, że lekarstwo musi być smaczne ? Składniki - na dwie porcje czyli na jeden dzień 1/2 łyżeczki kawy mielonej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki lub więcej cukru palmowego (można zastąpić brązowym cukrem) 1/2 łyżeczki suszonej lub 6-7 całych liści świeżej bazylii *** 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu lub 10-12 ziaren
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżka oleju rzepakowego 1 pęczek natki pietruszki sól himalajska azjatico do smaku (Azjatico to mieszanka najbardziej charakterystycznych smaków Azji. Całej kompozycji oryginalny smak nadają owoce goji, trawa cytrynowa, imbir oraz liście kaffiru. Bazą tej soli smakowej jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami
ClauditteMissCookingrosołu drobiowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki sosu rybnego 6 - 8 całych gwiazdek anyżu 6 całych ząbków czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki 1 laska cynamonu dodatkowo 3 kapusty Pak Choi pokrojone w kawałki kilka świeżych grzybów shitake - opcjonalnie do podania: ok 150 g szerokiego makaronu ryżowego puszka
Stare Garyoliwie z oliwek z każdej strony i podajemy na gorąco z sosem sojowym i surówką. Możecie również zrobić jakiś inny sos. My czasem robimy do tego biały sos z imbirem i kolendrą. W sumie pomysłów jest dużo i pozostawiamy Wam wybór z jakim sosem to podacie. Pozdrawiamy i jak zwykle smacznego
vegetanienalewanie kawy wymaga precyzji. Mam nadzieje, że w końcu się tego nauczę. Składniki: filiżanka wrzątku łyżka kawy rozpuszczalnej puszka mleka skondensowanego słodzonego 3 kostki czekolady szczypta kardamonu szczypta imbiru szczypta anyżu szczypta cynamonu Bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Do rondelka nalewamy wrzątek, wsypujemy kawę i kostki czekolady. Gdy wszystko się rozpuści dodajemy przyprawy. Podgrzewamy do momentu aż czekolada
ciastkarnia na kruchym spodzieżurawiną' Składniki: - 4 filety matiasów z zalewy solnej (wymoczone) - 3 cebule - 0,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonych goździków (lub 3-4 całe) - 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru - 2 ziarna ziela angielskiego - pieprz w ziarnach - 1 łyżka suszonej żurawiny - olej Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oleju z przyprawami i żurawiną. Przestudzić. Filety pokroić w paski
CookYourselfcukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 100g rodzynek - 0,5 szklanki posiekanych (średnio) orzechów włoskich - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej * krem: - 250g mascarpone - 150g śmietany kremówki - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Jajka zmiksować, do białości, z olejem
CookYourself