duże piersi z kurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. 2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Włożyć
Kuchnia domowa Anipół szklanki mleka 1 czubata łyżka ciemnego kakao szklanka orzechów włoskich pół szklanki skórki pomarańczowej 100 g migdałów mielonych pół szk. rodzynek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli 1 jajo +3 łyżki mleka do smarowania pierników przed samym pieczeniem Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć
Pobite gary BarbarySkładniki: 150g miodu 110g masła 100g brązowego cukru 380g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników Sposób wykonania: W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 duże piersi z kurczaka, łyżka kurkumy, imbiru i chili, tłuszcz do smażenia, mango w puszcze, 2 cebule, 1 papryczka chili, 2 łyżki żółtej pasty curry, mleko kokosowe w puszcze, sól, pieprz, 2 łyżeczki chili w proszku. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kotleciki. Każdy rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawami. Smażymy na patelni aż mięso się zarumieni
Pobite gary Barbarygroszku, 1 ostra papryczka chilli, 2 puszki mleka kokosowego, 25 dag szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, szklanka bulionu (może być z kostki), płaska łyżka brązowego cukru, płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy i kroimy w plasterki. Powinny być lekko
Pobite gary Barbaryczubata łyżka kakao * szczypta soli bakalie: * 0,5 szklanki rodzynek * szklanka orzechów włoskich * 10 dag mielonych migdałów * 5 łyżek skórki pomarańczowej przyprawy: * 2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki imbiru * 1 łyżeczka kardamonu * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka mielonych goździków do smarowania przy pieczeniu: * jajko plus 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: W garnku rozpuszczamy masło, cukier, miód. Mieszamy co jakiś czas
Pobite gary Barbaryowocu mango . Jest to sok pozyskany poprzez wyciskanie owocu, bez późniejszego zagęszczania i ponownego rozwadniania. -2 brzoskwinie "ciasteczko" -3 kiwi -porządna nać pietruszki -3 duże jabłka -plaster imbiru -łyżka błonnika witalnego- babka płesznik i łuska babki jajowatej Owoce umyj i wraz z natką pietruszki włóż do blendera. Wlej sok. Dodaj łyżkę błonnika. Zmiksuj na gładko. Odstaw na 10 minut
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: ulubiona kawa ziarnista/mielona, płatki gorzkiej czekolady, śmietanka 30-36% (koniecznie schłodzona przed ubijaniem, przyprawa kawowa własnego wyrobu (cukier, imbir, goździki, kardamon, cynamon), karmelizowane orzechy laskowe (3-5 orzechów pokrojonych w kostkę zasypane dwoma łyżeczkami cukru białego i łyżeczką trzcinowego - karmelizowane chwilę przed podaniem kawy) Przygotowanie: Do ulubionego kubasa wsypujemy niecałą łyżeczkę płatków czekoladowych (można pominąć). Następnie
Karczma Honoriettyaromatu. Po prostu uwielbiam! Składniki: 50g kory cynamonu 15g całych goździków 15g kardamonu 2 łyżeczki kakao 10g ziela angielskiego 10g ziaren pieprzu czarnego 5g gwiazdek anyżowych 20g sproszkowanego imbiru 10g sproszkowanej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Chyba nie ma co zbytnio nad tym filozofować. Zmielić wszystko razem na proszek i zamknąć w szczelnym pojemniku
Karczma Honoriettypotrzebujemy? - makaron pełnoziarnisty - jedna cukinia - pół papryki - fasolka szparagowa - kostka tofu - kilka łyżek sezamu - sos sojowy - olej/oliwa do smażenia - przyprawy do smaku: sól, pieprz, chilli, imbir Przygotowanie: 1. Tofu odcedzamy i kroimy w kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy do miseczki. 2. Sezam prażymy na suchej patelni. 3. Fasolkę
two broke sisterssmażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda – 60 ml * cukier – ok. 120 g * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory sparzamy
Ostra na Słodkoświeże bez jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie ogórków ) - czosnek pokrojony - koper z kwiatostanem - liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona - mięta - liść laurowy - ziele angielskie - gorczyca - korzeń imbiru Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z kranu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i 1 łyżeczkę cukru. Ogórki ułożyłem
R'n'G Kitchenwięcej ich przygotuję. Polecam Wam kurczaka hajderabackiego (przepis) . Dzisiaj kurczak z marchewką. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 3 łyżki masła klarowanego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/4 łyżeczki startego kardamonu 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki ostrej papryki 4 średnie marchewki 3 szklanki wody 2 łyżki octu winnego
O kuchni z uczuciemprzepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości. KURCZAK TIKKA MASALA Składniki do kurczaka: - 2 udka kurczaka - oliwa - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka garam masala - 5-6 łyżek śmietany, śmietanki lub jogurtu naturalnego Przygotowanie kurczaka: W miseczce wymieszać wszystkie
Życie zamknięte w smakuMasa dyniowa: - 500 mililitrów puree z dynii - 200 mililitrów śmietanki 36% - 100 gram cukru - 2 jajka - 1 żółtko - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczane - szczypta soli - przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki Przygotowanie masy dyniowej: Wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika. W pierwszej fazie, przez 10-15 minut, pieczemy tartę w temperaturze
Życie zamknięte w smaku