imbir - 9508 przepisów (strona:453/634)

Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 181

domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami z dodatkiem imbiru to zdecydowanie nasz faworyt.  Były też tosty francuskie w wersji luksusowej z dodatkiem świeżo wysmażonej konfitury truskawkowej

SzczyptaSmaQ
Szybkie ciacho z jabłkami 160

szkl. cukru 1/4  szkl. cukru kokosowego 3 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki dżemu skórka cytrynowa kandyzowana imbir kandyzowany Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny , dodać oba rodzaje cukrów i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Keczup domowy 162

pikantny ma być Wasz keczup, można dodawać partiami w czasie gotowania) 2 szczypty pieprzu garść świeżej bazylii łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy 5-6 goździków kawałek (2 cm) świeżego imbiru 3-4 śliwki suszone łyżka rodzynek 2 szczypty mielonej kolendry Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Na miskę nałożyć sitko. Pomidory dzielić na kawałki nad sitkiem. W sitku zostawiamy

Pociąg Do Kuchni
Orzezwiający koktajl radości 113

herbaty World of Fruits „Orange & Ginger” To owocowa propozycja TEEKANNE , która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi korzennego smaku. To tutaj aromat soczystych pomarańczy łączy się z intrygującym smakiem imbiru. Ta smaczna herbata owocowa rozgrzeje Cię od wewnątrz, a cytrusowa nuta doda energii każdego dnia. A oto właśnie nam chodzi! Moje połączenie składników nie jest przypadkowe. Oto one -3 torebki

Z Kuchni Do Kuchni
DŻEM Z MIRABELEK 95

się nimi przez całą zimę. Was do tego również namawiam :) SKŁADNIKI: 2 kg mirabelek 1/2 kg cukru żelującego (2:1) 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki imbiru A jak to zrobić: Mirabelki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 15-20 minut. Odcedzić i przetrzeć przez sito. To zdecydowanie łatwiejszy sposób, od tradycyjnego drylowania

Kuchnia w opałach
Cytrynowa kostka – owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem 134

czasie kroimy je w równe kwadraty lub prostokątne batoniki i schładzamy całość w lodówce. Podajemy schłodzone- krem stwardnieje, a ciasto będzie ultrakruche. Kruchutkie i wyraziste, idealne do herbaty z imbirem. Jeśli jeszcze Wam mało słodkości, możecie je podać z lodami i bitą śmietaną. SKŁADNIKI 170g mąki pszennej ½ łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia 120g miękkiego masła, minimum 82% 150g cukru

Karo in the Kitchen
Bazowy sos stir fry 151

woku na mocnym ogniu oleju. Do oleju wsypujemy przyprawy, aby przez podgrzanie ich zinfuzować olej i uwolnić jak najwięcej aromatu. Jako bazę wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir bądź posiekaną drobno papryczkę chili. Po kolei do woka wrzucamy naszykowane elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które

Karo in the Kitchen
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 197

kupić w workach, pakowany po kilogram, dwa, np. w Żabce czy sklepach sieci abc. Do całości dodajemy coś zielonego – rozmaryn, miętę, bazylię. Fajnym dodatkiem do sangrii jest też imbir i cynamon. Dodajemy i od razu podajemy. Podałam sangrię w pięciolitrowym słoju z kranikiem angielskiej marki Kilner (do kupienia na stronach garneczki.pl, aledobre.pl, mniamniam.com , można również dokupić do niego uszczelki). Był

Karo in the Kitchen
Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym bez masła (kawałek (100 g) ok. 255 kcal) 256

duże jajka (200 g) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego przyprawy: 2 płaskie łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki imbiru Krem:  400 g śmietany 30% 2 śmietan fixy 220 g serka naturalnego (tu: bieluch) trochę mniej niż 1,5 opakowania (150 g) 35 g cukru pudru (3,5 łyżki

Malowane smakiem
Shoarma z kurczaka 198

duże piersi z kurczaka Marynata: sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. 2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Włożyć

Kuchnia domowa Ani
Bakaliowe pierniki 99

pół szklanki mleka 1 czubata łyżka ciemnego kakao szklanka orzechów włoskich pół szklanki skórki pomarańczowej 100 g migdałów mielonych pół szk. rodzynek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli 1 jajo +3 łyżki mleka do smarowania pierników przed samym pieczeniem Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć

Pobite gary Barbary
Pierniki imbirowe 130

Składniki:  150g miodu 110g masła 100g brązowego cukru 380g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników Sposób wykonania: W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny

Pobite gary Barbary
Kurczak z mango i papryczką chilli 155

Składniki: 2 duże piersi z kurczaka, łyżka kurkumy, imbiru i chili, tłuszcz do smażenia, mango w puszcze, 2 cebule, 1 papryczka chili, 2 łyżki żółtej pasty curry, mleko kokosowe w puszcze, sól, pieprz, 2 łyżeczki chili w proszku. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kotleciki. Każdy rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawami. Smażymy na patelni aż mięso się zarumieni

Pobite gary Barbary
Potrawka ze szpinakiem 128

groszku, 1 ostra papryczka chilli, 2 puszki mleka kokosowego, 25 dag szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, szklanka bulionu (może być z kostki), płaska łyżka brązowego cukru, płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, sól i pieprz do smaku.   Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy i kroimy w plasterki. Powinny być lekko

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania