imbir - 9508 przepisów (strona:451/634)

Domowy ketchup łagodny 121

pół 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w pióra 2 gwiazdki anyż  6 goździków 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 laska cynamonu  kawałek świeżego imbiru, długości 3 cm, obrany i drobno posiekany 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki octu jabłkowego sól i świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny   Przygotowanie :  1. Na dnie dużego

zdrowa vege kuchnia
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 115

dowolnych proporcjach, lub na przykład dodać jakiś nadzwyczajny składnik, który stworzy zupełnie nietypową odmianę karmelu. Dla przykładu, by wzbogacić smak, możemy wymieszać cukier przed karmelizacją z wanilią, cynamonem, imbirem i/lub goździkami, bądź też już po karmelizacji dodać odrobinę soku z pomarańczy lub innych owoców tropikalnych czy chociażby wodę różaną. Przefajny efekt można też uzyskać mieszając cukier z czekoladą, kakaem, kawą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wielka Brytania: Dyniowo-orzechowe muffiny 171

deserów stworzonych przez żonkę. Muffiny dyniowo-orzechowe 1 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szkl. dyni 1/3 szkl. oleju 2 jajka 1 1/4 szkl. cukru 3/4 szkl. siekanych orzechów Piekarnik rozgrzać do 180 C. W jednej misce zmieszać wszystkie suche

Przepysznik - BLW i nie tylko
Babka dyniowo-czekoladowa 127

notatki. Babka dyniowo-czekoladowa 2 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 250g masła 1 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. brązowego cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 jajka 400g startej lub ugotowanej dyni 50g czekolady gorzkiej W jednej misce wymieszać suche składniki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faszerowana papryka à la gołąbki 210

obiad leczo na przemian z poniższą faszerowaną papryką. Faszerowana papryka à la gołąbki 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 12 średniej wielkości papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chipsy z pietruszki 140

pomocą obieraczki lub noża tniemy wzdłuż w cienkie plasterki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem, smarujemy delikatnie oliwą i oprószamy przyprawami. U mnie jest to sól, czerwone curry oraz imbir. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika na 10-12 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a blaszkę z chipsami zostawiamy w środku (podczas stygnięcia pieca nasze chipsy się

W poszukiwaniu inspiracji
Aromatyczne bakłażany faszerowane kuskusem 129

kuskusu 250 g ugotowanej ciecierzycy 100 g całych migdałów, grubo posiekanych po 2 łyżeczki mielonego kuminu, mielonej kolendry oraz mielonego cynamonu po 1 łyżeczce mielonej czerwonej papryki oraz mielonego imbiru oliwa sól do smaku świeża mięta do dekoracji opcjonalnie jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Bakłażany przekrój na pół i usuń z nich miąższ przy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomidorowe curry rybne 137

flądry lub dorsza (u mnie flądra) sól i świeżo mielony pieprz odrobina sumaku Sos 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki garam masala ½ łyżeczki świeżo startego imbiru ½ łyżeczki mielonej kolendry ¼ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonej kozieradki 1-2 małe suszone papryczki chili 400g pomidorów 1 cebula czosnkowa ½ łyżeczki sumaku ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Pełny talerz
Naleśniki orkiszowe - przepis 142

Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką rózgową. Moje naleśniki były na ostro więc dodałam sól i pieprz. Jeżeli robicie naleśniki na słodko możecie dodać do ciasta cukier, cynamon i imbir. Wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Po 30 minutach smażymy jak zwykłe naleśniki. Naleśniki orkiszowe

Pyza i Surówka
Kasza Jaglana z Cukinią, Ziarnami i Bakaliami Zapiekana w Piekarniku 148

Powiem, że smaczne bardzo, a z dodatkiem domowych powideł rewelacja!  Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru szczypta soli 200 g cukinii małej startej na tarce 2 łyżki śmietany 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych jagód Goji 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich 1 garść łuskanych pestek

Blondynka Gotuje
Curry z mleczkiem kokosowym 71

tamtego momentu zaczęłam używać innych przypraw, sięgać po inne produkty, w zasadzie od tamtego czasu zaczęłam gotować. Składniki Garam Masala 1 łyżka Cumin 1 łyżka Cynamon 1 łyżka Imbir 1 łyżeczka Kardamon 1 łyżeczka Kolendra kilka ziaren Kurkuma 1 łyżka Liść laurowy 1 liść Goździki 3 sztuki Mleko kokosowe cała puszka 400 ml, Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci

Smaki Przyprawy i Kolory
Zielony sok 119

osobiście bardzo lubię smak selera naciowego, który jest też bardzo zdrowy. Na 1 litr soku potrzebne będą: 4 jabłka 8 łodyg selera naciowego 1 cytryna ze skórką Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Ok 50 owoców winogron Wszystkie składniki po wyciśnięciu z nich soku tworzą coś takiego: Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Kurczak z warzywami 152

sosy :) KLIK :) 2 piersi z kurczaka  Marynata:  *ilość przypraw dostosowana do własnych upodobań  Przyprawa do kurczaka (złocista)  Cebulka liofilizowana kupuję w KLIK Czosnek granulki  Imbir  Chilli  Zioła prowansalskie  Pieprz bałkański  Pieprz cytrynowy  Olej smakowy-cytryna bazylia  Sos sojowy ciemny  Sos Worcester  Warzywa mrożone (mieszanka chińska

Takie tam pichcenie
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 178

smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej natki lub kolendry 1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru 3 łyżki mleczka kokosowego 2-3 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny sól świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki czarnego sezamu Kalarepę umyć, obrać, wyciąć zdrewniałe części. Pokroić

Czerwień i błękit
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 8407

jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania