zupa 1 mała dynia hokkaido 500 ml wywaru wołowego sól pieprz papryka imbir 1 łyżka śmietany pierożki 1 szkl mąki pół szkl gorącej wody sól łyżeczka oleju nadzienie 100 g mięsa mielonego ćwierć cebulki sól pieprz Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić
Gotowanie jest łatweczyli mieszanka różnych przypraw, ziół, które w szczególności występują na tamtych ziemiach. Najczęściej znajdziemy w tych miksach takie składniki jak: kurkuma, kmin rzymski, znajdziemy goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, pieprz czarny, wiele odmian chilli et cetera, et cetera. Różnorodność smaków czyni kuchnię indyjska rozpoznawalną i lubianą na całym świecie. Podobno w Londynie jest więcej restauracji indyjskich niż w Bombaju
Right Behind The Kitchendawna miałam ochotę. Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu Modern Taste , ale nieznacznie go zmodyfikowałam. Składniki: 250 g puree z dyni 100 g masła, stopionego 2 jajka 1/4 imbiru 100 g brązowego cukru 2 łyżki miodu 320 g mąki 1 łyżeczka cynamonu 300 g płatków owsianych 50 g amarantusa 40 g ziaren słonecznika Nagrzewamy piekarnik do 180 o C, wykładamy
Czerwień i błękitszklanka mleka (do gotowania kaszy) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki płynnego miodu 2 jajka ok. 70 g rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Pur é e z dyni : Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynię umyć, wyciąć ,,ogonek", pokroić na kilka kawałków wraz ze skorupą. Łyżką wyjąć miąższ z pestkami. Kawałki
Kuchnia Ellieciastko około 120kcal/: 70g pure z dyni 60g płatków owsianych mielonych na mąkę 15g ksylitolu 20g masła orzechowego firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę na kształt ciastek (może
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmasła 2 jajka 180 g cukru muscovado 150 ml kwaśnej śmietany 180 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka soda oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka goździków szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady Polewa czekoladowa 100 czekolady mlecznej, u mnie z orzechami 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka śmietanki 2 łyżki posiekanych orzechów do posypania
codojedzeniawoka i patelni. Porcja na 2 osoby: - 4 kotlety wieprzowe ( schab ) - 1 duża marchewka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku przyprawy* - 1 łyżeczka ziaren gorczycy - 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru - 1 łyżeczka sproszkowanego chili** - 2 rozgniecione kulki ziela angielskiego - kilka łyżek siekanego szczypioru * ziarna rozgnieść płaską częścią ostrza noża i przeciekać ( bądź utrzeć w moździerzu ), wymieszać ze sproszkowanymi przyprawami ** ilość chili
kawawszklancezupełnie świadomie odstawić solniczkę na półkę, a zamiast soli stosować do przyprawiania potraw większą ilość aromatycznych ziół oraz przypraw o wyrazistym lub pikantnym smaku, takich jak czarny pieprz, czosnek, imbir, chili, słodka papryka, kumin czy gałka muszkatołowa. Ziołem doskonale poprawiającym smak wywarów przeznaczonych na zupy i sosy jest lubczyk. Aby unikać nadmiaru sodu w spożywanych posiłkach powinniśmy zrezygnować z żywności
Smakowity Blog Kulinarnypodawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem. *bulion warzywny Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru i kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej 30 minut aż warzywa będą miękkie. Bulion odcedzić
Mama Gotujełyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 115g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie : 2 jajka 200g pure z dyni* 1 łyżeczka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki białego cukru 2 łyżeczki brązowego cukru 0,5 łyżeczki soli 350ml mleka
Codzienne Gotowaniełyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki kolendry 2 łyżki oliwy sól Zalewa octowa ½ l wody 100 ml winnego octu 5 łyżek trzcinowego cukru 5 kapsułek kardamonu laska cynamonu 2 cm świeżego imbiru 5 goździków szczypta soli Oczyść dynię z pestek, odkrój miękkie części, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na blachę do pieczenia. Posyp przyprawami, solą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku
codojedzeniaduża marchewka 2 cebule 1 papryczka chili 5 ząbków czosnku 60g oliwy z oliwek 1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe pęczek natki pietruszki posiekany duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd. sól i pieprz do smaku Wykonanie: Piekarnik
Apetyt na Zieloneżurawiny 50 dag mielonego twarogu pół kostki masła opakowanie budyniu waniliowego 2 jajka 5 łyżek cukru łyżka miodu łyżka soku z cytryny kardamon, mielone goździki, imbir masło do smażenia i wysmarowania formy Sposó b przygotowania: Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy
Pobite gary BarbaryPulpety z jarmużem SKŁADNIKI : 350 g mięsa mielonego z szynki 70 g jarmużu 1 białko jaja kurzego 2 łyżki kaszy manny 1 ząbek czosnku 2 szczypty imbiru sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Umyty jarmuż gotujemy na parze przez 5 minut, następnie go rozdrabniamy w malakserze lub siekamy drobniutko. Do miski przekładamy mięso mielone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitakie marchewki do obiadu to fajna sprawa. Kto nie jadł - spróbujcie! Składniki; ok 25 dag mini marchewek ( lub duże pokrojone w słupki) 2 łyżki masła odrobina soli pieprz odrobina imbiru w proszku natka pietruszki łyżka cukru lub miodu Marchewkę obieramy (mini marchewkę należy "ostrugać" ponieważ każdy kawałek marchewki jest bardzo cenny ;-)) Zalewamy wodą do której dodajemy odrobine soli i gotujemy
Radość kipiąca uśmiechem.