masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru ⅓ szklanki purée z dyni* ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i ½ szklanki mąki ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków ⅛ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Dodatkowo: ⅓ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukierków toffi (około 15 sztuk) * PRZYGOTOWANIE Masło utrzyj z cukrem do białości za pomocą miksera
Food Squareszalotek – 2 sztuki 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki soli lub więcej, w zależności od Waszych preferencji ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru 50ml koniaku, whiskey lub brandy (ja najczęściej dodaję whiskey) SKŁADNIKI DODATKOWE - OPCJONALNE do zasklepienia 3 kokilek średnicy wewnętrznej 80mm- ok. 120-140g masła 2-3 łyżki posiekanych orzechów – włoskich
Karo in the Kitchenzaparzonej kawy do podania: bita śmietana/ cynamon/ kakao *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii Przygotowanie syropu korzenno- dyniowego Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę
Mango Papajadomu. Na takie dni mam sposób :) Zapraszam na aromatyczną i rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI: 400 g dyni 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka oliwa 1/2 łyżeczki startego imbiru (świeżego) 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki mleka kokosowego ok. 300 ml bulionu sól, pieprz grzanki prażony słonecznik A jak to zrobić: Dynię wydrążyć, obrać ze skóry i pokroić
Kuchnia w opałachszklanki) 80ml mleka kokosowego (1/3 szklanki) + po 1 łyżce na porcję 20g suszonej żurawiny 20g daktyli (3 daktyle) 1-2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu szczypta imbiru Na karmelizowane gruszki: 1 gruszka 1,5 łyżeczki stewii z erytrytolem* 30g migdałów *można pominąć i tylko podprażyć migdały z gruszką Sposób przygotowania Odmierzoną komosę ryżową przemyć i wsypać
Fill The Bowlsłońcem! Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w kuchni, pół godziny pracy i mamy gotowy wypiek :-). Dlatego też dzisiaj prezentuję Wam banalny przepis na muffinki z jabłkami i imbirem. Przepis inspirowany muffinkami gruszkowymi z Moich wypieków. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdown for recipe in English Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy (4-6 porcji) Składniki na mieszankę przypraw: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na sos z masła orzechowego: 1/3 szklanki sosu
karmelowyprzypraw aby zupka była bardziej rozgrzewająca. składniki: 600 g puree z pieczonej dyni 1 l bulionu, u mnie drobiowy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru pieprz cayenne do smaku 1/2 szklanki mleka Do garnka przełożyć puree z dyni. Wlać bulion i zagotować, mieszać w między czasie bo zupka może mocno bulgotać. Następnie dodać przyprawy, ilość
Monia miesza i gotujeśrednie marchewki 2 średnie pietruszki 2 średnie cebule 0,5 - 0,7 kg tłustego podgardla 3 jaja 2 kromki chleba, może być czerstwy sól pieprz gałka muszkatołowa imbir papryka ostra Po przyprawy polecam zajrzeć do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzamy i studzimy. Podgardle kroimy w małą kostkę
Apetyczna babeczkazielonego groszku konserwowego (ja robiłam ze swojego mrożonego) 500 ml bulionu z kostki, wywaru z jarzyn, lub rosołku 1 cebula 1 łyżka masła soku z połowy cytryny sól pieprz imbir mały kubek jogurtu naturalnego czosnek natka pietruszki Wykonanie: Cebulę obrać i posiekać a następnie udusić na łyżce masła. Gdy będzie już miękka zalać ją bulionem i zagotować. Na końcu dodać
Pychotkaaadyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody
Mała Cukierenkaswieżość, pięknie się prezentują, idealne do jesiennej herbatki. Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki mniej niż pół szklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka imbiru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy
NA MOIM TALERZUsprawą przypraw, takich jakich używamy do przygotowania pierników. Zanim przyprawy korzenne zostały docenione w kuchni, służyły jako leki, afrodyzjaki, składniki kadzideł. Po drogocenne gwiazdki anyżu, goździki czy imbir wyruszały kiedyś całe wyprawy, a szczęśliwcy, którzy weszli w ich posiadanie, traktowali je jak klejnoty.Dziś zdobycie tych przypraw jest bardzo proste, co odebrało im nieco dawnej magii i egzotyki. Ale korzenie
Smakowity Blog Kulinarnybiałego wytrawnego wina 30 ml sosu Worcestershire ½ soli Nadzienie 150 g boczku surowego wędzonego (bez dolnej skóry) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku) ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju 200 g suszonych śliwek (lub żurawiny) Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników
bistro mamaWyszła przepyszna. Składniki (na 2-3 porcje kawy): Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii Ponadto: 300 ml świeżo zaparzonej kawy 5-6 łyżek syropu korzenno- dyniowego 100 ml mleka bita śmietana szczypta cynamonu Syrop korzenno- dyniowy Gotuję wodę
Mango Papaja