niej sos śliwkowy. Przepis inspirowany tym z Kwestii Smaku . Polecamy! Składniki: 1 gęś (ok. 4 kg) 1/2 kg mandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek z podrobami i nacieracie ją od zewnątrz solą
GRUBY WAŁEKkoniecznie. Użyłam tutaj mieszanki przypraw indyjskich która można zrobić samemu. W skład mieszanki wchodzą: po łyżce czerwonego chili, sól, kolendry, kurkumy, ziarna kminu rzymskiego podprażonego, suszonego sproszkowanego mango, suszonego imbiru, mielonej gorczycy, kozieradki w proszku, nasion cebuli oraz po łyżeczce rozgniecionych goździków i cynamonu. Wszystko razem wymieszać i mieszanka gotowa. Indyjskie curry warzywne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepatelnię 2 cebulki w kostkę i 2 ząbki czosnku w plasterki, - płaska łyżeczka pieprzu, - teraz szatkowanie kapusty i rzucanie na patelnię, mieszanie, - 6 goździków, - łyżeczka gałki muszkatołowej, - kawałek świeżego imbiru startego na tarce, - sól morska, - trochę wody, - sok z połówki cytryny, - na koniec zielona cebulka, którą sypiemy już na talerzu. Efekt - bardzo fajne danie kapuściane, a zimne resztki smakują
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzmielić orzechy laskowe albo nerkowce i dodać do kremu. Naleśniki dyniowe z serem 1 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 300 ml mleka 1/4 szkl. wody 1 szkl. miąższu z dyni 2 jajka 1 łyżka oleju 1 op. serka śmietankowego (np. Bielucha) 1 kopiasta łyżeczka kremu miodowego
Przepysznik - BLW i nie tylkomasła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru ⅓ szklanki purée z dyni* ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i ½ szklanki mąki ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków ⅛ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Dodatkowo: ⅓ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukierków toffi (około 15 sztuk) * PRZYGOTOWANIE Masło utrzyj z cukrem do białości za pomocą miksera
Food Squareszalotek – 2 sztuki 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki soli lub więcej, w zależności od Waszych preferencji ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru 50ml koniaku, whiskey lub brandy (ja najczęściej dodaję whiskey) SKŁADNIKI DODATKOWE - OPCJONALNE do zasklepienia 3 kokilek średnicy wewnętrznej 80mm- ok. 120-140g masła 2-3 łyżki posiekanych orzechów – włoskich
Karo in the Kitchenzaparzonej kawy do podania: bita śmietana/ cynamon/ kakao *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii Przygotowanie syropu korzenno- dyniowego Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę
Mango Papajadomu. Na takie dni mam sposób :) Zapraszam na aromatyczną i rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI: 400 g dyni 2 marchewki 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka oliwa 1/2 łyżeczki startego imbiru (świeżego) 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki mleka kokosowego ok. 300 ml bulionu sól, pieprz grzanki prażony słonecznik A jak to zrobić: Dynię wydrążyć, obrać ze skóry i pokroić
Kuchnia w opałachsłońcem! Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w kuchni, pół godziny pracy i mamy gotowy wypiek :-). Dlatego też dzisiaj prezentuję Wam banalny przepis na muffinki z jabłkami i imbirem. Przepis inspirowany muffinkami gruszkowymi z Moich wypieków. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdown for recipe in English Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy (4-6 porcji) Składniki na mieszankę przypraw: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na sos z masła orzechowego: 1/3 szklanki sosu
karmelowyprzypraw aby zupka była bardziej rozgrzewająca. składniki: 600 g puree z pieczonej dyni 1 l bulionu, u mnie drobiowy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru pieprz cayenne do smaku 1/2 szklanki mleka Do garnka przełożyć puree z dyni. Wlać bulion i zagotować, mieszać w między czasie bo zupka może mocno bulgotać. Następnie dodać przyprawy, ilość
Monia miesza i gotujeśrednie marchewki 2 średnie pietruszki 2 średnie cebule 0,5 - 0,7 kg tłustego podgardla 3 jaja 2 kromki chleba, może być czerstwy sól pieprz gałka muszkatołowa imbir papryka ostra Po przyprawy polecam zajrzeć do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzamy i studzimy. Podgardle kroimy w małą kostkę
Apetyczna babeczkazielonego groszku konserwowego (ja robiłam ze swojego mrożonego) 500 ml bulionu z kostki, wywaru z jarzyn, lub rosołku 1 cebula 1 łyżka masła soku z połowy cytryny sól pieprz imbir mały kubek jogurtu naturalnego czosnek natka pietruszki Wykonanie: Cebulę obrać i posiekać a następnie udusić na łyżce masła. Gdy będzie już miękka zalać ją bulionem i zagotować. Na końcu dodać
Pychotkaaadyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody
Mała Cukierenkaswieżość, pięknie się prezentują, idealne do jesiennej herbatki. Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki mniej niż pół szklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka imbiru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy
NA MOIM TALERZU