laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać
Kulinarne przygody GatityGRZANIEC: - wino półwytrawne różowe włoskie - suszone wiśnie - kandyzowany imbir - anyż - cynamon - skórka pomarańczowa - ziarna jałowca - cukier brązowy - kilka rodzynek Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z grzybami, goździkami, listkami, zielem i pieprzem wkładamy do mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle
Kulinarne przygody Gatitycukru trzcinowego 125 g masła 135 g golden syropu 100 g melasy 200 g pszennej mąki 25 g kakao szczypta zmielonych goździków ¾ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki zmielonego imbiru 1½ łyżeczki sody 1 duże jajka 160 ml porteru szczypta soli 100 g czekolady, grubo pokrojonej Pomada 150 g cukru pudru 3 łyżki portera 20 łyżki masła ½ łyżeczki rozpuszczalnej kawy, proszek Nastaw
codojedzeniakawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 l wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Na następny dzień ugotować
Czerwień i błękitgoździki 2 ziarna ziela angielskiego 240-300 g mąki pszennej typ 450** 100 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 40 g orzechów włoskich 40 g całych migdałów 50 g suszonej żurawiny * Dynię (u mnie piżmowa, ale może być inna) pokrój
Chilli Czosnek i Oliwapieroga z rzędu. Składniki na 4 słuszne porcje: 500 g obranej i pokrojonej w kostkę surowej dyni 150 g ryżu (suchego) 50 g czerwonej soczewicy 1 cenula łyżeczka imbiru w proszku łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 litr wody (idealny byłby wywar po gotowanych warzywach typu marchew, seler) Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj drobno i wrzuć
greenscarfprzypraw ma w swoim składzie cukier, nie wspominając już o dodatkach, wzmacniaczach smaku i aromatach. To curry to wyłącznie mieszanka naturalnych i ekologicznych przypraw: kolendry, gorczycy, kminku, kozieradki, chilli, imbiru, kurkumy, kopru włoskiego. Uwielbiam curry i dodaję je do na prawdę dużej ilości przygotowywanych przeze mnie potraw :) Wiem, że to ekologiczne curry na pewno mnie zachwyci. Zapraszam do Bazarku
Zdrowie na języku :Pmąki 0,5 l wody 15 dkg kakao 6 jaj 1 dkg sody oczyszczonej 1 dkg amoniaku 2 paczki proszku do pieczenia mielony cynamon mielone goździki imbir Mąkę wsypać do miski odpornej na wysoką temperaturę.Kakao, miód, cukier, masło i wodę zagotować. Wrzątkiem zaparzyć przygotowaną mąkę. Ciasto mieszamy łyżką drewnianą (kopyść). W miarę stygnięcia dodajemy po jednym jajku cały czas
Gotowanie-ukmąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny - 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika tj. cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady
SMYKWKUCHNIpiernika z przeważającą nutą kardamonu. Warto przygotować ją samemu i dobrać składniki oraz proporcje według uznania. Składniki 20 nasion kardamonu 5 goździków 3 ziela angielskie 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżka kakao 1. Kardamon, … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatycukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej: 4 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki g muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu, szczypta zmielonego anyżu) Suche składniki mieszamy i siekamy
KuchcikoweLoveSkładniki ( na około 60 pierniczków): 3/4 szklanki miodu 11/3 szklanki cukru 75 gram masła 50 gram smalcu 40 gram przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 i 1/2 - 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki żytniej
Mango Papajakoloru (2 łyżeczki). szczypta soli Domowa przyprawa korzenna: cynamon mielony (4 łyżeczki), goździki mielone (2 łyżeczki), kardamon mielony (2 łyżeczki), gałka muszkatołowa mielona (1 łyżeczka), kolendra mielona (1/2 łyżeczki) imbir mielony (2 łyżeczki) Przygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem. 2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem
Powiedz dietom niejest wręcz banalna. Zaczynamy od wybrania składników, które mają nadać smak naszemu octowi. Mogą to być zioła, czosnek, chilli. skórki cytrusów, różne owoce (np. figi, maliny, wiśnie), przyprawy korzenne (imbir, cynamon, anyż, goździki, wanilia, pieprz), a nawet lawenda, pokrzywa czy mniszek lekarski. Myjemy je, suszymy, następnie wkładamy do słoika i zalewamy gorącym octem. Słoik odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce
Chilli Czosnek i Oliwa