imbir - 9508 przepisów (strona:428/634)

szpinakowa zupa-krem konopno-awokadowa 114

Złapać oddech. SKŁADNIKI: 200g szpinaku (u mnie mrożony) awokado łyżka białka konopnego łyżka ziaren konopi  naturalna spiżarnia natka pietruszki ok 200ml wody (może być mniej) ząbek czosnku przyprawy: imbir, pieprz ziołowy WYKONANIE: szpinak gotujemy w 200ml wody ok 10 min- następnie odstawiamy do ostygnięcia czosnek wyciskamy, blendujemy ze szpinakiem,natką pietruszki, awokado i przyprawami do zblendowanych składników dodajemy białko

healthy dreams
szpinakowo-kokosowe pesto z pieczonymi kasztanami i makaronem z tapioki 128

ćwiczeń. SKŁADNIKI: 50g makaronu z tapioki 100g szpinaku 100g mleka kokosowego garść kasztanów jadalnych 50g tofu  kawałek dyni hokkaido 3 łyżki wiórków kokosowych przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, imbir, curry, zioła prowansalskie WYKONANIE: kasztany i dynię pieczemy ok 15 min szpinak blendujemy z mlekiem kokosowym, dodajemy wiórki i przyprawy- całość mieszamy makaron wrzucamy do gotującej się wody- gotujemy

healthy dreams
KOKTAJL ZE SZPINAKIEM 191

Wszystko razem dokładnie blendujemy, pod koniec dodajemy wodę (ilość zależy od tego jak gęsty koktajl chcemy uzyskać).     Napój można dosłodzić miodem, doprawić cynamonem lub odrobiną imbiru. Zapraszam do zabawy

Zdrowo i kolorowo
Tarta z jabłkami i owsianą kruszonką 174

żółtka jajek, 2 szt cukier puder, 3/4 szkl płatki owsiane, 1 szkl Składniki na nadzienie jabłka, 6 dużych szt   cukier brązowy, 1/2 szkl sok z 1/2 cytryny cynamon, imbir, goździki, po 1/3 łyżeczki Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Formę

Gotowanie moimi oczami
Koktajl dyniowy 105

Składniki (na 2 porcje) - 200 g purée z dyni, - ½ banana (ok. 60g), - ½ szklanki soku z pomarańczy (ok. 100 ml), - ½ łyżeczki cynamonu, - kawałek świeżego imbiru (startego na tarce), - ½ łyżeczki miodu (ok. 6g), - szklanka mleka 2% (ok. 250ml) . Sposób przygotowania 1. Miksujemy wszystkie składniki. Koktajl z dyni jest bogaty w:   - β- karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń, który odpowiada

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gulasz z dynią i soczewicą 133

czerwona (ok. 150 g), - cebula (ok. 70 g), - por (ok. 119 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - pomidory krojone (ok. 400g - puszka) - słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir. Sposób przygotowania: 1. Szklimy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną cebulę i pora. 2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę i w kostkę dynię. Dusimy ok. 5 min. 3. Warzywa

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sycąca sałatka z gruszką, awokado, „parmezanem”, orzechami laskowymi i słodkim sosem bazyliowym. 125

użyjcie suszonych pomidorów. Dodadzą słoności. Sos 20 g bazylii 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu lub agawy* 6 kropel stewii 1/3 łyżeczki imbiru *w wersji wegańskiej użyjcie agawy, ewentualnie można pominąć i dodać parę kropel więcej stewii. Ser „parmezan” 75-80g (ok. 3/4 szklanki) migdałów bez skórki i nerkowców

Fill The Bowl
Skrzydełka w sosie barbecue 215

stopni C 50 minut. W tym czasie przygotować sos Sos barbecue 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki imbiru sezam do posypania Wszystko dokładnie wymieszać. Po 50 minutach pieczenia skrzydełka wyjąć z piekarnika i posmarować sosem, piec ponownie około 10 minut po czym posypać sezamem i chwilę zapiec. skrzydełka

O kuchni z uczuciem
Przepis na hummus z dyni 107

pieczonej dyni 250 g ciecierzycy z puszki 1 łyżka tahini sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 2 duże ząbki pieczonego czosnku 1 łyżka posiekanego imbiru Przyprawa hummus 1 mały kawałek kory cynamonowej 1 łyżeczka goździków 1 łyżka nasion kolendry ½ łyżki nasion kozieradki ½ nasion włoskiego kopru ½ łyżki nasion kminu rzymskiego 1 łyżka nasion czarnej gorczycy 1 łyżeczka

codojedzenia
Kurczak tikka masala z fasolką i ziemniakami 153

fasolkę do miękkości. Woda musi być osolona. Jak już warzywa będą miękkie to odlać wodę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić kminek, paprykę słodką, posiekaną chilli, posiekany czosnek, potarty imbir. Smażyć około 30 sekund, aż poczujecie zapach przypraw. Wrzucić pokrojone w cienkie plasterki piersi kurze,przekrojone na pół pomidorki, wymieszać. Smażyć, aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić solą. Wlać mleko

Kuchnia Pokoleń
Historia pewnej sałatki. Czyli Nowy Orlean i Sycąca sałatka z komosą, gruszką, pomidorkami, awokado i wegańskim „parmezanem”. Z 156

użyjcie suszonych pomidorów. Dodadzą słoności. Sos 20 g bazylii 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu lub agawy* 6 kropel stewii 1/3 łyżeczki imbiru *w wersji wegańskiej użyjcie agawy, ewentualnie można pominąć i dodać parę kropel więcej stewii. Ser „parmezan” 75-80g (ok. 3/4 szklanki) migdałów bez skórki i nerkowców

Fill The Bowl
Warzywa w curry. 138

sposoby - koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu do czasu spróbować warzyw w curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! ;) Składniki (2-3 porcje): Pasta curry: kawałek imbiru - ok. 2 cm 3 ząbki czosnku 1 zielona ostra papryczka - bez nasion, jeśli chcesz łagodne curry szczypta soli mały pęczek świeżej kolendry sok z połowy limonki ewentualnie łyżka mleka kokosowego

Powiedz dietom nie
Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 376

kostką i odgrzać na teflonowej patelni. SKŁADNIKI "DRY RUB" 2 łyżki stołowe papryki słodkiej mielonej 2 łyżki stołowe papryki ostrej wędzonej 3 łyżki stołowe soli 1 łyżka stołowa mielonego imbiru 8 łyżek stołowych brązowego cukru 1 łyżka stołowa mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka stołowa mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki stołowe oregano 1 łyżka stołowa kolendry w ziarnach 1 łyżka stołowa

Karo in the Kitchen
Przekąska z jabłek i banana na ciepło na II śniadanie 86

Obierz o pokrój około 4-5 małych jabłek na małe kostki. Banana na plasterki . Wrzuć wszystko do garnka, dodaj szczyptę cynamonu i imbiru . Podgrzej wszystko dobrze mieszając, w razie potrzeby dolej odrobinę wody. Mieszaj około 4-5 minut, aż jabłko zrobią się szkliste, ale nie powinny się rozpaść. Wyłóż na talerz i posyp prażonym słonecznikiem lub dynią. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 146

wędliną (Najlepiej domową szynką drobiową – przepis wkrótce – ale wyrób jest wyżej na zdjęciach, dodam tylko, że jest tak wspaniała, że właśnie specjalnie do niej upiekłam puszyste bułeczki) i marynowanym imbirem . Czy na słodko – z dżemem, miodem… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko