kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać
Mama Gotujenadzienia i polewy - 200g gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki 30% - 2 łyżki serka mascarpone lub innego kremowego białego serka typu philadelphia - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1 łyżka miodu dekoracja: - cukier puder - kakao - drobno posiekane orzechy/pistacje Gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Dodać śmietankę, mascarpone, przyprawy, miód i rozkruszone pierniki. Dokładnie wymieszać. Przestudzić, Formować kulki i obtaczać
CookYourselfwinogrona. Skrop syropem. Syrop korzenny z miodem – Iskierka Dziadunia, płomienna dawka słodkiej energii, a to wszystko za sprawą miodu wielokwiatowego w połączeniu z magiczną kompozycją starannie dobranych przypraw: korzenia imbiru, lasek cynamonu, goździków i soku z cytryny. Doskonale smakuje, rozgrzewa i orzeźwia! Serwuj z listkami mięty! Na zdrowie, dzień dobry
Z Kuchni Do Kuchniprzyprawy, nie trwa to dłużej niż kilka minut, a efekt jest niesamowity. Polecam! Składniki na przyprawę korzenną do pierniczków: 1 łyżka zmielonego cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego (suszonego) imbiru 0,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu lub przyprawa do ciasteczek Spekulatius DODATKOWO: 25 ziaren kolendry (zmielonych lub utłuczonych) 2 ziarna
Rozpustne gotowaniełyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego + 4 łyżki wody do rozmieszania 1 łyżeczka miodu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren gorczycy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: Śledzie spróbować i jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Po moczeniu osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
Kuchcik gotujeryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom. Składniki: szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc) puszka krojonych pomidorów cebula marchewka łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy 1 cm imbiru świeżego papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki limonka oliwa Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w plasterki i razem podsmażyć na oliwie
wyzwania kuchenneprzyprawa do piernika Składniki 30 g mielonego cynamonu, 10 g suszonego imbiru- 5 łyżeczek 1 gałka muszkotołowa-5 g 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego- 5 g 2 łyżeczki całych goździków-5 g 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu-5 g 1 gwiazdka anyżu-ziarna wyłuskane-1 g 5-6 ziaren pieprzu Wykonanie Wszystkie przyprawy ,które są zmielić .Gotowe wsypac
w mojej kuchniłyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca Bakalland 3 duże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Mała Cukierenkaświeżej żurawiny 50 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 1 klementynka 80 ml Porto 40 ml Amaretto 50 g cukru muscovado 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków Spód: 100 g płatków owsianych 100 g płatków orkiszowych 100 g oleju kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli
Food Squaremąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą
Pyry na Gazgwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku a przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Jeśli chcecie upiec całą tuszkę to polecam kaczkę z pomarańczami i imbirem - jest wspaniała! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadaktyli (namoczyć) 450 g startej na grubych oczkach dyni (radzę dodatkowo odsączyć na sitku) łyżeczka sody pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka imbiru 50 g orzechów włoskich (oczywiście mogą być inne i nawet 2x więcej, ale to była moja resztka) Przygotowanie: Do dużej miski przesiej mąki, dodaj przyprawy, sodę, proszek do pieczenia oraz
greenscarfposzukiwania, proponuję przygotowanie wersji domowej :) Składniki na 100 g przyprawy. Przepis I: 16 g goździków 16 g cynamonu 10 g kardamonu 8 g gałki muszkatołowej 8 g imbiru 4 g pieprzu 13 g suszonej skórki cytrynowej 25 g suszonej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić (polecam zaopatrzyć się w młynek do kawy, który będzie służył wyłącznie do mielenia przypraw
Domowa Cookierenka Agimasła, 2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta, 2 duże jajka, 2 płaskie łyżeczki kakao, szczypta soli. Przyprawa do pierników 1 łyżeczka imbiru w proszku, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki pieprzu. Dekorowanie
SzczyptaSmaQsmakować. Składniki (na ok. 60 pierniczków): - 150g melasy - 1 jajko - 110g masła - 100g brązowego cukru - 375g mąki - 2 łyżeczki przyprawy do pierników - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu moje miarki W garnku podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek
CookYourself