najlepiej czerwona - tymianek - olej kokosowy virgin do smażenia Skworcu - ryż dziki Skworcu Do pasty pomidorowej -4 suszone pomidory z zalewy - pół łyżeczki suszonego rozmarynu - ząbek czosnku - 2 cm imbiru świeżego - sól himalajska do smaku opcjonalnie pół łyżeczki kopru włoskiego - kilka listków świeżej bazylii Najpierw ugotuj ryż dziki, jak zaleca producent. Odłóż na bok. Teraz zabieramy się za pastę
Z Kuchni Do Kuchniznajdziecie takie smaki jak mięta (mięta pieprzowa, ogrodowa, polna), Detox (nasiona anyżu, nasiona kopru włoskiego, kardamonu, korzeń lukrecji, nasiona kolendry i selera), oraz Lemon, gigner&mauka honey (korzeń imbiru, lukrecji, kwiat dzikiego bzu, nasiona fenkuła, liść werbeny cytrynowej, korzeń kurkumy, aromat olejku cytrynowego, liść mirtu cytrynowego, cytryna, aromat miodu manuka). Ostatnia herbata to Marzenie
Fill The Bowlbędę pyszny i delikatny. Składniki: mąka pszenna 300 g jaja masło cukier miód płynny 200 g śmietana 18% 3 łyżki soda 2 łyżeczki cynamon 1 łyżeczka imbir mielony pół łyżeczki gózdzki 2 zmielone kakao 2 łyżki Dodatkowo: powidła lub dżem do przełożenia 300 g cukier puder do obsypania truskawkowa posypka na wierzch Wykonanie
Różowa kuchniaciemnej melasy 50 g ciemnego miodu np. gryczanego 10 g kakao 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę na muffiny wyłożyć jednorazowymi papilotkami. Daktyle wrzucić do miseczki
maniapieczeniawody 20 g drożdży Pół łyżeczki cukru szczypta soli Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk) Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki Łyżka gęstego jogurtu Słodka papryka, chilli, pieprz, imbir, czosnek granulowany, tymianek Sos: Pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół bardzo dużego pomidora ;) ) Oliwa z oliwek Bazylia, oregano, słodka papryka, chilli Łyżeczka cukru Szczypta soli
Kuchnia w szuwarachzeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… Składniki: 150g masła 250g naturalnego miodu 300g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby
Mała Cukierenkapierniczki, wystarczy dodać kilka przypraw, ale o tym w kolejnym poście. Zapraszam ;) Składniki na przyprawę korzenną do ciasteczek Spekulatius (Speculoos): 1 łyżka zmielonego cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego (suszonego) imbiru 0,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu Przyprawy najlepiej samemu zmielić (np. w młynku do kawy) lub utrzeć
Rozpustne gotowanieWino na ciepło w takiej wersji smakuje mi najbardziej. Nie jest bardzo słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach bożonarodzeniowych. Nie użyłam goździków ani imbiru, a dzięki skorzystaniu z wina półsłodkiego, dodałam jedynie odrobinę miodu. Pyszne, świąteczne aromaty… Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji
Bazując na smakuszklanka ugotowanej kaszy jaglanej jarmuż około 2 szklanek, bez stwardniałych części 4 suszone pomidory szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku nawet dwa olej kokosowy do smażenia 1 cm świeżego kłącza imbiru nasiona słonecznika, uprażone na patelni , do serwowania Cukinię przetnij wzdłuż, pozbądz gniazd nasiennych. Wypłucz, posmaruj oliwą z oliwek i posyp delikatnie solą. Ułóż w naczyniu i zapiekaj wraz z bakłażanem
Z Kuchni Do Kuchnipszennej mąki 100 g cukru 120 g masła 150 ml melasy 1 duże jajko ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki korzennej przyprawy do pierników 1 łyżeczka mielonego imbiru szczypta zmielonych goździków ½ łyżeczki cynamonu Biały lukier 250 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka octu Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj jajko i ucieraj jeszcze przez 1 minutę. Wlej melasę
codojedzeniamasła 3 łyżki oleju sól cukier puder do posypania * moja przyprawa do piernika była dość słaba, więc utarłam dodatkowo w moździerzu 5 goździków z 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczką kakao Przygotowanie: Masło, cukier i miód umieścić w niewielkim rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Ostudzić. Do sporej miski przesiać mąkę, sodę, sól
Cakes By Kejtzeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam… Składniki: 150g masła 250g naturalnego miodu 280g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby
Mała Cukierenkamiodu, 320 g mąki ziemniaczanej, 2 żółtka 130 g białka, płaska łyżeczka sody, 1 łyżka przyprawy korzennej: cynamon, goździki, imbir mielony Jest to stary przepis, z książki kucharskiej z 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej . Zainteresował mnie, gdyż zwróciłam uwagę na mąkę, z której jest pieczony. Byłam ciekawa co otrzymam. Upiekłam ciasto, które piernikiem jest tylko poprzez użyte przyprawy. Nazwałabym
królestwo garówwegetariańska) Składniki: 100 gram soi (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu) 3 marchewki kawałek selera korzeniowego 3 kawałki selera naciowego 1-2 cebule pietruszka 2 ząbki czosnku sól, pieprz przyprawy: imbir, kminek, ostra papryka, tandori (tandoori) masala Potrawka z soi (wegetariańska) Wykonanie: Nasiona soi przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (moczenie dzień wcześniej i gotowanie ok godziny). Możemy tez użyć
Pyza i Surówkaskórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól - chili (jeżeli danie ma być dla dzieci pomiń ten składnik) - 1 łyżka śmietany - przyprawy: imbir, otarta skórka z limonki (ja otarłam około połowę limonki) Masę dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, i wyłóż na ciasto. Na wierzch poukładaj grube kawałki wędzonego łososia (dzwonki z łososia, filety, bądź
SMYKWKUCHNI