pieprz mielony DIP POMIDOROWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oleju szczypta cukru do smaku - sól, kumin mielony, imbir mielony, kurkuma w proszku, papryka mielona słodka i ostra Jak przygotować talerz warzywnych przekąsek? Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osączyłam. Marchewkę oskrobałam. Ogórki obrałam ze skórki. Z selera usunęłam
Smaczna Pyzamielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,8 kg żeberek wieprzowych Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana 6 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki octu jabłkowego 6 łyżek sosu sojowego ½ szklanki wody ¼ szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj cukier
karmelowymielonego najczęściej baraniny z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie. Najczęściej kofta robi się z jagnięciny lub baraniny, rzadziej z wołowiny. Dodatkiem są aromatyczne przyprawy jak kolendra, kumin, imbir, dzięki czemu mają one swój niepowtarzalny smak. Pewnie identyczne danie jedliście w Turcji czy na półwyspie bałkańskim. Więc niewiele się pomylicie nazywając je kebabem, bo w Egipcie to kofta
Bernika - moj kulinarny pamietnikpuszka pomidorów 1 mały kubek śmietany 18% 1 świeża lub z oleju papryczka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ½ łyżeczki kurkumy 2 goździki sól ewentualnie pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory z puszki, papryczkę chilli i zagotować. Przyprawy sproszkować
Mama Gotujełyżki ciemnego kakao do wypieków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej* 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia ciasta * wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód
Słodkie okruszkiRabarbar to nie tylko polskie specjał. Doceniany też jest w skandynawii. Hiram to tradycyjna marmolada robiona w tym rejonie. Od polskiej klasycznej wersji różni się dodatkiem imbiru i krótszym czasem smażenia. Dzięki temu marmolada dostaje lekko orientalnego smaku
Milion Smakówłyżki miodu 2 łyżki pieprzu 2 łyżki soli 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli lub habanero (lub więcej, zależy jakie ostre ma być nasze danie) 1 łyżka świeżego imbiru 1 mała cebula drobno pokrojona sok z połowy cytryny 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek (kilka listków) Do posypania: kolendra i/lub pietruszka Przygotowanie: Składniki na marynatę wrzucamy
PaleoLifeząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów(400 ml) mleczko kokosowe (ok 200 ml) Przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki łagodnej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oliwie całą noc. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy zamarynowanego
Mój Smak na Życiezwykła kiełbasa smakuje wybornie!!! Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak. Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 3 łodygi rabarbaru puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru laska cynamonu 2 liście laurowe 3 zmielone goździki 4 ziela angielskie, zmielone sól, pieprz, szczypta chili 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze
Dzieje kuchennej Wiewióryblaszce i włożyć na 30 min do piekarnika. Zapiekać w 190 st. Wystudzić. Ostudzoną dynię zmiksować blenderem. 180 g cukru 2 jaja 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka imbiru 1 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej starta skórka z cytryny Po tym, jak podpiekliśmy dynię, podpiekamy ciasto przez ok 15-20 minut. Składniki miksujemy, na końcu dodajemy zmiksowaną dynię. Wykładamy
Kuchnia smakówpasuje, a może tak dodać budyń do starej wersji ciasta, a może tu jednak krówkę, a co powstanie, gdy zmiksujemy budyń z krówką i dodamy po szczypcie imbiru, cynamonu, kardamonu...Takie typowe-nietypowe połączenia. A jeszcze lepsze jest, kiedy z błyskiem w oku i duszą pełną pasji, głową pełną pomysłów i zaangażowaniem można samemu zadziałać i zrobić coś nowego
Kuchnia smakówherbatników, drobno zmielonych np. w blenderze Składniki na kruszonkę: 80 g mąki pszennej 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 40 g cukru demerara 1 łyżeczka mielonego imbiru 50 g migdałów, z grubsza posiekanych Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Natłuść masłem tortownicę o średnicy około 20 cm. Włóż rabarbar do naczynia do zapiekania i wymieszaj
karmelowypieczarkowa z natką pietruszki Składniki: 500 g pieczarek 1 średnia cebula natka pietruszki 2 łyżki sosu tamari / sojowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokrój na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnie wrzuć pokrojone pieczarki z cebulą. Dodaj odrobinę soli, aby puściły wodę. W razie potrzeby
wegujemyWilgotny i aromatyczny filet Składniki 1 filet z kurczaka 1 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 1 łyżeczka przyprawy orientalnej 1/2 łyżeczki przyprawy korma curry 1/3 łyżeczki mielonego imbiru … Czytaj dalej Kurczak po azjatycku w jajku
czarrna od kuchnicytryny 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kolendry 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startego imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta zmielonych goździków sól Wykonanie: Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Pomidory i ogórka (jeśli używamy) pokroić w drobną kostkę. Dymki pokroić w cienkie plasterki, połączyć w misce z pomidorami
zadanie-gotowanie