imbir - 9508 przepisów (strona:416/634)

Dębska kawa żołędziówka 116

której jest drzewo rozliczne ku budowaniu i barci godne, dębina wielka, sośnina”. Bardzo dziękuję za gościnę i wspaniały gościniec. Dębska Kawa Żołędziówka – skład: prażone żołędzie 98,5%* kardamon*; imbir*; cynamon*; goździki*; *produkt rolnictwa ekologicznego Sposób przygotowania: Dwie czubate łyżeczki kawy, w przeliczeniu na 1 szklankę wody, wsypać do naczynia i gotować około 1-3 min. Odstawić na 5-20 minut

królestwo garów
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 148

syta", ale nie powoduje uczucia ciężkości, co jest wyjątkowo cenne, zwłaszcza kiedy na dworze żar się z nieba leje. Jeśli do zupy, podczas gotowania, dodacie 2 cm startego kłącza imbiru,będzie ona miała właściwości detoksykacyjne . Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Marynata do kurczaka ananasowo kokosowa 170

czosnku, przeciśnięte przez praskę sok i otarta skaórka z 1 cytryny 3 łyżki soi 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem utarta marchewka krążki czerwonej cebuli kolendra do posypania drewniane patyczki do grillowania Surówka z młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego

codojedzenia
Przekąska w sam raz na mecz czyli sagonki :) 174

łyżeczka octu ryżowego §       1 papryczka chili (u mnie bardzo ostra - TaoTao) §       1 łyżeczka świeżo startego imbiru Marchewkę i kapustę kroimy w paseczki i wrzucamy do sporej miski. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż odparują. Kiełki siekamy i wraz z pokrojonym szczypiorem wrzucamy do pozostałych warzyw

Bazując na smaku
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 117

mało kto pamiętał jarmuż – dziś dostaniemy go bez problemów. Wrócił tobinambur i skorzonera – najpierw szturmem podbijające restauracje, teraz zwykłe kuchnie. Mniej boimy się batatów, bakłażanów, limonek, awokado, imbiru – choć są u nas od dawna, to mam wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania

Poezja smaku
Indyjska zupa krem z kalafiora 139

pewno Was zachwyci. Serdecznie zachęcam ! Indyjska zupa krem  z kalafiora Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kalafior 1 spory batat 1 cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie  domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa

Kulinarne przygody Gatity
Wakacyjna forma z GO! SLIM 116

przyspieszających spalanie: Gorzka pomarańcza – reguluje prace układu pokarmowego wpływając na apetyt: jemy mniej, spalamy efektywniej. Kofeina bezwodna – przyspiesza przemianę materii i pobudza pracę jelit, tym samym przyśpieszając trawienie. Cayenne+imbir+zielona herbata – aktywują procesy spalania i usuwanie komórek tłuszczowych. L-karnityna – stymuluje pozbywanie się tłuszczu. Jod – wspomaga prawidłowe działanie tarczycy, która ma wpływ na to czy tyjemy, czy też chudniemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kofta kebab z chlebkiem pita 188

niewielka cebula, drobno posiekana* spory pęczek posiekanej mięty skórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel soku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kolendry mielonej pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz patyczki do szaszłyków Do miski wrzucamy mięso, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Cooking Monster
Paprykarz 125

resztek - można wrzucić wszystko, a i tak będzie pysznie. Tak samo jest z przyprawami, jeśli wolicie bardziej ziołowe dania, to pomińcie chilli, jeśli wolicie bardziej rozgrzewające potrawy - dodajcie jeszcze imbir. Ja użyłam dziś suszonej papryczki habanero zamiast sproszkowanego chilli i jest

Cooking Monster
Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan 163

jogurt naturalny lub grecki 1 ząbek czosnku 1 dymka sok z połowy limonki 3 łyżeczki przyprawy tikka masala (gotowa mieszanka dostępna na TEJ stronie) 1 łyżeczka chilli pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kurkumy ok. 1/3 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) sól i pieprz czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu

Cooking Monster
Talerz zdrowego kibica. Warzywne przekąski z trzema dipami 319

pieprz mielony   DIP POMIDOROWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oleju  szczypta cukru  do smaku - sól, kumin mielony, imbir mielony, kurkuma w proszku, papryka mielona słodka i ostra  Jak przygotować talerz warzywnych przekąsek? Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osączyłam. Marchewkę oskrobałam. Ogórki obrałam ze skórki. Z selera usunęłam

Smaczna Pyza
Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs 254

mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,8 kg żeberek wieprzowych Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana 6 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki octu jabłkowego 6 łyżek sosu sojowego ½ szklanki wody ¼ szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj cukier

karmelowy
Kofty z grilla 164

mielonego najczęściej baraniny z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie. Najczęściej kofta robi się z jagnięciny lub baraniny, rzadziej z wołowiny. Dodatkiem są aromatyczne przyprawy jak kolendra, kumin, imbir, dzięki czemu mają one swój niepowtarzalny smak. Pewnie identyczne danie jedliście w Turcji czy na półwyspie bałkańskim. Więc niewiele się pomylicie nazywając je kebabem, bo w Egipcie to kofta

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Aromatyczny Sos Pomidorowy 168

puszka pomidorów 1 mały kubek śmietany 18% 1 świeża lub z oleju papryczka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ½ łyżeczki kurkumy 2 goździki sól ewentualnie pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory z puszki, papryczkę chilli i zagotować. Przyprawy sproszkować

Mama Gotuje
Aromatyczny murzynek z marmoladą 245

łyżki ciemnego kakao do wypieków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej* 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia ciasta * wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania