imbir - 9508 przepisów (strona:413/634)

Domowy keczup z papryką 110

jestem niezmiernie ciekawa efektu. Drukuj Domowy keczup z papryką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 kg pomidorów 2 czerwone papryki 4 cebule 2 łyżki soli po 1 łyżeczce papryki, imbiru 3 ząbki czosnku 5 goździków 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szkl. octu jabłkowego 3 łyżki cukru Sposób przygotowania Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na drobniejsze części. Cebule obieramy

Mieszam w Garnku
Dynia hokkaido z czosnkiem, smażona na maśle. 184

dynia hokkaido 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka imbiru Dynię oczyszczamy z gniazda nasiennego przy pomocy łyżki, kroimy w kostkę. Na dużej patelni (wok) rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i chwilkę smażymy po czym natychmiast dodajemy dynię, i przyprawy do smaku, smażymy ok 10 min mieszając by się nie przypaliło. Podajemy do mięs

Gotowanie jest łatwe
Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem 133

natłuszczonej i lekko wysypanej mąką foremki, wierzch posypać mielonymi migdałami (można pominąć), nałożyć owoce i ewentualnie posypać je 1-2 łyżkami cukru z dodatkiem cynamonu lub wanilii / tonki czy imbiru, a następnie płatkami migdałowymi. Piec ok. 50-55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce. źródło przepisu Przepis dodaję

FitKot
Musztarda pomidorowa do słoików na zimę 75

wędlin, mięs, jajek ... Świetnie podkreśla smak potraw. Składniki: 2 kg pomidorów 1 biała cebula 16 dag cukru ½ szklanki octu ½ szklanki musztardy kremskiej 1 łyżeczka soli Pieprz do smaku Imbir mielony do smaku Wykonanie: Pomidory opłukać i pokroić. Następnie rozgotować z posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami. Lekko przestudzony sos zmiksować i wysmażyć do konsystencji powidła. Przelać do słoiczków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta włoska z borówkami do słoików na zimę 157

lekko ostrzejszy i gorzkawy posmak. Efekt również pyszny!  Składniki: 1 kg kapusty włoskiej 30 dag borówek 1/3 szklanki octu 3 łyżki soli 3 łyżki cukru pieprz ziarnisty imbir mielony do smaku olej Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, przelać na sicie wrzątkiem. Następnie borówki połączyć z kapustą. Ocet zagotować z 1 szklanką wody, solą, cukrem i przyprawami do smaku. Kapustę przełożyć

Tradycyjna Kuchnia
Chutney malinowy. 171

chutneyowym" szlakiem :) Składniki: 300 g malin 1 mała cebula 1/2 szkl. cukru 4 goździki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pasty imbirowej (lub kawałek korzenia imbiru) 1/3 szkl. octu balsamicznego szczypta soli sok z połowy cytryny Wykonanie: Maliny wsypać do garnka, dodać cukier i zagotować na małym ogniu (cukier powinien się rozpuścić). Jeżeli chcecie pozbyć się

zadanie-gotowanie
Makaron z warzywami 508

Podduś wszystko do miękkości z przyprawą bez chemii Karahi Chicken Masala. Skład KARAHI CHICKEN MASALA : kolendra, czerwone chili, kurkuma mielona, kminek mielony, sól -30%, czosnek, czarnuszka, kozieradka, cynamon grys, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz czarny. Dodaj makaron, wymieszaj. Jeszcze ser zetrzyj przed podaniem, natka pietruszki i gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung 117

Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki 1 szalotka 2 łyżki masła curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wymienione przyprawy mieszamy ze sobą (po 1 łyżeczce z każdej), kmin rozgniatamy w moździerzu i łączymy z przyprawami. Wołowinę kroimy na kawałki, posypujemy połową przygotowanej mieszanki przypraw i odstawiamy

Gotowanie i blogowanie
KAWA PO TURECKU 97

tygielek 2 łyżeczki zmielonej dobrej kawy 2 łyżeczki cukru trzcinowego Szczypta kardamon lub imbiru mielonego ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kawę,cukier i przyprawę wsypujemy do tygielka, zalewamy zimną wodą do wysokości 1-2 cm od kołnierza tygielka ,stawiamy kawę na malutki ogień i czekany ,uważając aby kawa nam nie wykupiła.Kawa musi się podnieść do górnej krawędzi tygla,zdejmujemy z ognio,czekany chwilę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czatnej z mango i cebuli 218

grilla i pieczonych mięs. Do podawania na ciepło i na zimno. Smacznego!   Jeśli chcecie, możecie zrobić bardziej złożoną wersję tego sosu, dodając do niego 1/3 szklanki rodzynek, nieco imbiru i soli selerowej

MarcinChef
Pasta dr Budwig (wersja podstawowa) 98

łyżki oleju lnianego (tłoczonego na zimno)  2-3 łyżki mleka/jogurtu/kefiru Dodatkowo: (**) wersja na słodko: miód wanilia, cynamon wersja na ostro: czarnuszka, czosnek, papryka ostra, pieprz, kurkuma, imbir, szczypiorek itp. wersja z ziołami: bazylia, koperek, mięta, pokrzywa itp. wersja z orzechami: orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie wersja z owocami: ananas, banan, wiśnie, porzeczki Do blendera należy wlać olej

Di gotuje
PASTA TIKKA - JAK JĄ ZROBIĆ 146

nasion kuminu 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżki czosnku w proszku 1/2 łyżki garam masala 1/2 łyżki mielonego imbiru 1/2 łyżki suszonej , sproszkowanej mięty ( może być taka z herbatki miętowej ) 1/2 łyżeczki kurkumy Szczypta soli 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki wody 75 ml.octu winnego 75 ml.oleju roślinnego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurkuma, przyprawa indyjska 144

Kurkuma to inaczej ostryż długi lub domowy, szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir. To przyprawa, która posiada bardzo cenne właściwości lecznicze. Kurkumina jest głównym składnikiem nadającym żółty kolor przyprawie. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, chroni wątrobę przed toksynami. Jest to przyprawa, która także obniża poziom cholesterolu. Zaś spożywanie kurkumy u osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów wzmacnia elastyczność

Zasmakuj Kuchni
Powrót do źródeł w kuchni 228

królów z cudzoziemkami. To one sprowadzały z zagranicy nowe przyprawy, receptury i zwyczaje kulinarne. Obok rodzimego rozmarynu, lubczyku, tymianku i pietruszki pojawiły w polskiej kuchni liście laurowe, szafran, goździki, imbir itp. Ewolucja czy rewolucja To najczęściej z literatury dowiadujemy się, jak niegdyś wyglądały suto zastawione stoły biesiadne. Wiele receptur kulinarnych przetrwało wieki. Przekazywane z pokolenia na pokolenie, są często wykorzystywane

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania