imbir - 9508 przepisów (strona:417/634)

sok z ananasa i szpinaku 136

wyciskarce. Tak przygotowany sok podawaj od razu do spożycia. :)) Sok ananasowy zamiast syropu na kaszel Składniki: 1 szklanka soku ananasowego ¼ szklanki świeżego soku z cytryny, 1 kawałek imbiru (około 3 cm), 1 łyżka miodu surowego, szczypta soli, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie: szczypta kurkumy. Wykonanie Starannie mieszamy wszystkie składniki. Pijemy 1/4 filiżanki soku trzy razy dziennie. Sok ananasowy można podawać już

w mojej kuchni
Krem z marchwi i lnu na mleku kokosowym 148

czosnku   4 łyżki siemienia lnianego  1 łyżka masła 2 szczypty soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta cynamonu 1 szczypta mielonego kuminu 1 szczypta imbiru 1 szczypta mielonych goździków  400 ml mleka kokosowego 2 cebule dymki Wykonanie:  Obrane, umyte, pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i ziemniaki umieścić w garnku, dodać obrane ząbki czosnku

Wino Francja Kuchnia
Przyprawy – kulinarne inspiracje 143

fakt powszechnie znany. Nie ma więc się co dziwić temu, że coraz większa liczba osób posiada w swojej kuchni naprawę sporą ilość przypraw, typu curry, vegeta, pieprz, sól, cynamon, imbir oraz wiele innych. Stosowanie przypraw sięga pamięcią do czasów prehistorycznych. Już nasi prapradziadowie magazynowali nasiona i zbierali zioła po to, by nadać swoim potrawom wyjątkowy smak. W czasach starożytnych ceny

Codogara
ZORZA po metamorfozach, groch z kapustą 183

lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy ½ małej główki czerwonej kapusty 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego majeranek, mielony kminek, sól, pieprz, chili, cynamon, imbir Ciecierzycę namocz na noc i  następnego dnia   ugotuj w osolonej wodzie (ja gotuję od razu większą ilość i zamrażam lub robię humus). Kapustę drobno posiekaj (np. za pomocą

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa krem z marchwi i pora 83

zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu. Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące

Milion Smaków
CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY PUDDING CHIA 114

łyżki nasion chia 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3/4 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego 3 łyżki miodu 2 łyżki niesłodzonego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki imbiru (opcjonalnie) DEKORACJA: starta skórka z pomarańczy starta gorzka czekolada (opcjonalnie) drobno pokrojone orzechy laskowe wcześniej uprażone na patelni PRZYGOTOWANIE:  Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce łyżką, przykryć folią

Calzonella.com
SZPARAGI W TEMPURZE 200

talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę. Dla 4 osób Przygotowanie : 10 min. Smażenie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
AZJATYCKA GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA 139

Polecam na poniedziałkowy obiad. Niech smacznie zacznie się Nam tydzień!   Składniki: 2 piersi z kurczaka pół szklanki oleju 2 łyżki octu winnego po pół łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, imbir, kardamonu,goździka, czosnku granulowanego, chili łyżeczka trawy cytrynowej suszonej Wykonanie: Olej mieszamy z octem winnym, dodajemy przyprawy, do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na plastry piersi z kurczaka

Z Majeczką w kuchni
Poranny herbaciany koktajl 106

łebki zajmą. Samym ręcznym też sobie jednak jakoś poradzę Składniki: Czarna herbata – 250ml Mleko roślinne – 250ml (u mnie migdałowe) Banan – 1 sztuka Cynamon – 1 łyżeczka Imbir – 1/2 łyżeczki Białko sojowe – 2 miarki (lub dowolne inne) Wykonanie: Herbatę zaparz i przestudź. W kielichu blendera umieść wszystkie składniki i zblenduj. I gotowe. Twój herbaciany koktajl jest

Blendman
Kurczęta z pomidorami 122

według przepisu zagęścić mąką, ja zagęściłam przez gotowanie, mąki nie dodałam. Sos doprawić do smaku sosem Cabul – ponieważ nie mam takiego sosu doprawiłam do smaku: gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem w proszku, papryką mieloną ostrą, cukrem i octem. Przyprawy dodawałam po szczypcie i próbowałam.... * zamiast świeżych pomidorów można dać dwie puszki pomidorów siekanych

królestwo garów
sok z marchwi 112

Składniki 8 marchewek obranych i pokrojonych w kostkę 4 zielone jabłka, pokrojone na kawałki kawalek świeżego imbiru Wykonanie Umieścić składniki w wyciskarce (jeśli nie masz można również użyć miksera)i wycisnąć sok. Konsumować sok zaraz po przygotowaniu:)) Marchew pomaga ciału w utrzymania zdrowej tkanki łącznej, zębów i dziąseł. Jej właściwości przeciw utleniające pomagają organizmowi bronić się przed chorobami i gromadzenie

w mojej kuchni
Serek z nerkowców (np. do sushi) 136

Serek z nerkowców Serek z nerkowców stworzyłem specjalnie z myślą o sushi. Uwielbiam połączenie delikatnego serka, wasabi, czerwonej cebuli i imbiru. Ten flirt smaków jest bezbłędny! Nie raz miałem już okazję jeść wegańskie sushi, ale zazwyczaj czegoś w nim brakowało… własnie tej delikatnej nuty. Oczywiście serek możemy wykorzystać również w inny sposób. Ja z nim poczyniłem również tortille

Blendman
udziec indyczy pieczony z nadzieniem z suszonych pomidorów 136

pęczka natki pietruszki marynata 2 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki domowego  maggi 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta lubczyku 1 łyżeczka miodu szczypta chilli szczypta imbiru szczypta pieprzy ziołowego szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta papryki słodkiej  sól, pieprz czarny sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy na 24 godziny

Miód i pieprz
Pulled chicken. Wolnopieczony kurczak azjatycki. 199

łyżki sosu Hoisin 2 łyżki wina białego lub ryżowego (lub octu ryżowego) 1 łyżka oleju smakowego (czosnkowy, arachidowy) lub zwykłego 1 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Inne: 2 podwójne filety z piersi kurczaka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki zimnej wody gruby szczypiorek do posypania sezam do posypania makaron wonton (lub ryż

Kocham Czekoladę
grillowana karkówka na patyczkach 135

składniki: 500 g karkówki składniki na marynatę: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 1-2 łyżeczki miodu skórka otarta z 1 cytryny (cytryna wyszorowana i sparzona) sól dodatkowo: patyczki do szaszłyków zimna woda do podanie: np. grillowane szparagi, miks sałat ulubiony sos wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie przez kilka minut. W szklanej misce

Domowy Smak Jedzenia