żytniej) 6 łyżek masła ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody szczypta soli szczypta kuminu Nadzienie: 4 średnie ziemniaki spora marchewka ok 150 g groszku mrożonego cebula szczypta: kolendry, imbiru, chili w proszku sól Przygotowanie Mąkę, sól i kumin mieszamy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy. Ziemniaki, marchew
e-PrzepisyKulinarnetrzeba pić i jeść garściami. To świetna propozycja na lekkie, letnie śniadanko. Składniki na 2 duze porcje: 2 brzoskwinie 1 szklanka jagód 1 banan 1 niepełna szklanka wody kawałek imbiru 1 łyżka oleju Wykonanie: jagody starannie wypłukać, przebrać. Brzoskwinie obrać ze skóry jagody zmiksować z połową wody i jedną brzoskwinią. Wlać do pucharków drugą brzoskwinię zmiksować z resztą wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupy owocowej? W różnych regionach zupa jagodowa ma inny smak, w zależności od użytych przypraw. Do takiej zupy sprawdzą się też: anyż bądź ziele angielskie do zaostrzenia smaku. Suszony imbir, sok z cytryny a niektórzy dodają również listki rozmarynu. Więc jeśli masz ochotę eksperymentuj ze smakiem. Ja pozostaję przy swoim smaku z dzieciństwa, on mi najbardziej odpowiada i jest idealnie
SMYKWKUCHNIkurczaka 300 ml naturalnego jogurtu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 starta cebula 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 łyżeczki garam masali 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) Wykonanie: Usunąć skórę z kurczaka i zrobić w mięsie głębokie nacięcia
zadanie-gotowaniewarzywnego 4 bataty - ok. 700 g 5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru mielonego sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, tak samo postępujemy z marchewką. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy
Cooking Monsterniepotrzebnie nie ogrzewać. Ciasto rozwałkuj na kształt koła. Na środku ułóż pokrojone w plastry morele i rabarbar. Obsyp cukrem smakowym - ja użyłam o smaku pomarańczy, wanilii i imbiru, możesz też użyć np. z prawdziwą wanilią, brązowego, lub o zapachu róży np. do nadzienia z malinami. Zaginamy boki ciasta i pieczemy w piecu przez 45 do 55 minut na złoty kolor
SMYKWKUCHNIrosołu drobiowego warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka) kurczak z rosołu 200 g mrożonki chińskiej 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego light 1-2 cm świeżego imbiru kardamon, pieprz, sól INGREDIENTS (4 portions): 1-1,5 l chicken broth vegetables from the soup (carrot, parsley root) chicken from the soup 200 g Chinese frozen mix 400 ml (1 can) coconut milk
Martyna Cooksmnie w tej wersji są idealne, polecam ;) Składniki na skrzydełka w marynacie pomarańczowej: 20 skrzydełek 125 ml sosu sojowego 100 ml soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 zgniecione ząbki czosnku Skrzydełka myjemy, wycieramy i odcinamy najcieńszą część (lotki). W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, na końcu wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Miskę zawijamy
Rozpustne gotowaniewyłączyć, kaszę zamieszać, ponownie przykryć i odstawić na kolejne 10 minut. Przed podaniem danie jeszcze raz przemieszać. (*) Skład: kolendra, kurkuma, papryka, kminek, cebula, sól, zmielone ziarna gorczycy, cynamon, czosnek, imbir, mięta pieprzowa, pietruszka, Produkty (np. kaszę bulgur, suszone pomidory, przyprawę) do tego dania możecie nabyć w Lidlu . 4 lipca rozpoczyna się oferta: Smaki 1001 nocy
Di gotujepełnoziarnistej 100 g mąki żytniej razowej 100 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 40 g jogurtu naturalnego 2 żółtka 1/3 szklanki cukru (75 g) 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru i gałki muszkatołowej 3 zmielone/posiekane goździki Mąki wymieszać, dodać masło. Posiekać wszystko nożem, a następnie rozcierać palcami do uzyskania wyglądu bułki tartej. Dodać pozostałe składniki, ugnieść ciasto. Powycinać ciasteczka, piec
Vroblewska-fitlifeskórce) 2 lekko czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (25 g) 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej (12 g) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao (ok. 3 g) cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, 1 goździk Marchewkę drobno zetrzeć na tarce. Białko ubić z sodą oczyszczoną. Pozostałe składniki zmiksować z marchewką. Dodać białko. Usmażyć na minimalnie natłuszczonej patelni pod przykryciem. SMACZNEGO
Vroblewska-fitlifeporcje pół kalafiora olej kokosowy półtorej szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej pół łyżeczki curry, koncentrat eco od Proeco sól morska lub himalajska dressing 2 cm świeżego kłącza imbiru 1/4 szklanki oliwy sól morska lub himalajska do smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu z agawy Skworcu Wymieszaj dokładnie w miseczce wszystkie składniki dressingu,odstaw
Z Kuchni Do Kuchnibiałej cebuli ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżka curry ½ szklanki octu 5 dag brązowego cukru 100 ml słodkiego czerwonego wina sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku imbir do smaku Wykonanie: Pomidory i cebulę pokroić, przełożyć do garna, dodać cukier, ocet, wino i gotować przez 40 minut. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać mieloną paprykę, przyprawić do smaku
Tradycyjna KuchniaFestiwalu Kuchni Arabskiej . Marokańska pastilla w wersji wegetariańskiej Składniki / na 15 sztuk: oliwa 1/2 cebuli 2 cukinie 3 marchewki 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego*, ras el hanout* oraz sumaku* 10 łyżek ugotowanego kuskusu 1/2 kostki fety (100g) 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku garść prażonych płatków migdałowych,można zamienić na rodzynki 10 płatów ciasta
Chilli Czosnek i Oliwapokrojone w cienkie paseczki. Zaczynać od zrobienia własnej pasty curry – do wysokiego naczynia wrzucić chilli, laskę trawy cytrynowej, sok z cytryny, listki kaffir, zmieloną kolendrę, 2,5 cm imbiru, 2 łyżki wody. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany na małe kawałki kalafior
Kuchnia Pokoleń