Produkty potrzebne; kozieradka- pół łyżeczki kardamon- pół łyżeczki nasion kurkuma- 1,5 łyżeczki skórka z limonki- pół łyżeczki imbir- kawałek gramowy suszonego czosnek- kawałek gramowy suszonego pieprz kolorowy młotkowany- 1 łyżeczka cynamon- pół łyżeczki pepperoni lub chili kolendra- 1 łyżeczka nasion kumin- 1 łyżeczka nasion gałka muszkatałowa- starta na tarce 1/2 gałki goździki- pół łyżeczki nasion gorczyca- pół łyżeczki
pichcisztosurowych buraków 1 duża cebula 1 szkl kaszy jaglanej 1/4 szkl mąki pełnoziarnistej pęczek posiekanej natki pietruszki 1 jajko prażone ziarna słonecznika imbir do smaku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ziarna sezamu Wykonanie : Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę
Malinowe Pocałunkiskładniki: 3 łyżki mielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, utartego w moździerzu lub zmielonego 1/2 łyżeczki kardamonu, utartego w moździerzu lub zmielonego 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatułowej 1 łyżeczka goździków, utartych w moździerzu lub zmielonych wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy
Domowy Smak Jedzeniagustu wielu sympatykom kuchni azjatyckiej :) Składniki na kotleciki z wołowiny: – 400 g mięsa mielonego wołowego – 1 cebula – 1 papryczka chili – 1 łyżka masła – imbir starty
Kuchenne Wariacjeziarenek angielskiego ziela 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki gorczycy 2 łyżki soli 5 łyżek octu 10 % 5 łyżek cukru słodka papryka ostra papryka świeżo zmielony czarny pieprz mielony imbir oregano Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, u mnie garnek był pełniutki. Pomidory zagotować i gotować ok 1 godzinki
Monia miesza i gotujekorzeń Pół małego selera 1 opakowanie boczniaków – 250g Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia bulion warzywny ( może być również bulion mięsny), przyprawa do flaczków ziele angielskie, pieprz biały, imbir, gałka muszkatołowa, sól, majeranek, słodka papryka Opcjonalnie mąka, jeśli chcemy zagęścić zupę. Przygotowanie: Warzywa pokroić na zapałkę i dusić na oleju ok.10- 15min. Boczniaki umyć, pokroić w paseczki i krótko
W garach u Gosiwcześniej osobno podgotowanych i pokrojonych w paseczki spora garść zielonego groszku, może być mrożony garść kukurydzy konserwowej 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki miodu rodzaj wg upodobań smakowych 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól opcjonalnie Wykonanie
W garach u Gosipołowy drugiej a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny. Przyprawionego kurczaka usmażyć wraz cebulą na oleju a następnie ułożyć jako kolejna warstwę w naczyniu i posypać drugą porcją sera
W garach u Gosibyć także szczypiorek, koperek. Wędlina, która wcześniej skrojona na plastry zalegała na talerzyku w lodówce Ulubione przyprawy u mnie świeżo mielony pieprz czarny, mieszanka ziół tajskich ( kolendra, kurkuma, imbir, trawa cytrynowa, kmin rzymski, czosnek) Olej do smażenia Wykonanie: Na oleju podsmażyć pokrojoną w drobne paseczki wędlinę, do niej dodać pokrojoną cebulkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić
W garach u Gosismaku solą i pieprzem. Podgrzewam. Jeśli wyszła mi za gęsta, to dodaję odrobinę wody czy wywaru warzywnego. Nic więcej nie potrzeba. Warzywa robią całą robotę. Jeśli ktoś lubi imbir, to również może pokusić się o jego dodatek na etapie miksowania. Zupę posypuję mozzarellą, która ładnie się rozpuści. Smacznego
Karczma Honoriettydyni i szukających pomysłu na jego wykorzystanie Składniki: szklanka brązowego cukru 1,5 szklanki wody 0,75 szklanki puree z dyni pół łyżeczki ekstraktu waniliowego pół łyżeczki mielonego imbiru (nie świeżego) łyżeczka cynamonu duża szczypta mielonego kardamonu Wykonanie: Cukier i wodę zagotuj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj puree i przyprawy i wymieszaj. Gotuj 15-20 minut
Mania Wypiekaniamleczkiem kokosowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 szklanki pieczonej dyni 1 duża cebula 1 szklanka bulionu 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól pestki dyni do podania oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę. Do garnka wkładamy upieczoną
Kulinarne przygody Gatitypapryka 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 zmielonyc goździków 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju kokosoweo natka pietruszki do podania Sposób wykonania: Cebule kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju kokosowego. Marchewkę pietruszkę i seler
W kuchennej krainieśmietanki kremówki 36% 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną) 150g orzechów włoskich cynamon do posypania Biszkopt
Mała Cukierenkapełni otwarty, a więc taka mikstura bardzo się przyda. Dzięki kurkumie nasza mieszanka będzie miała działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Co więcej kurkuma łagodzi depresje (!!!) oraz obniża ryzyko chorób serca. Imbir natomiast jest bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Działa również rozgrzewająco, poprawia krążenie oraz trawienie. Taką miksturę przygotowuje sobie gdy czuje, że coś mnie rozkłada. Czytaj więcej
Biały fartuszek