imbir - 9508 przepisów (strona:402/634)

Zapiekanka Izy - kebab-gyros 229

połowy drugiej a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny. Przyprawionego kurczaka usmażyć wraz cebulą na oleju a następnie ułożyć jako kolejna warstwę w naczyniu i posypać drugą porcją sera

W garach u Gosi
Smażony makaron 162

być także szczypiorek, koperek. Wędlina, która wcześniej skrojona na plastry zalegała na talerzyku w lodówce Ulubione przyprawy u mnie świeżo mielony pieprz czarny, mieszanka   ziół tajskich ( kolendra, kurkuma, imbir, trawa cytrynowa, kmin rzymski, czosnek) Olej do smażenia Wykonanie: Na oleju podsmażyć  pokrojoną w drobne paseczki wędlinę, do niej dodać pokrojoną cebulkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić

W garach u Gosi
Krem z dyni 166

smaku solą i pieprzem. Podgrzewam. Jeśli wyszła mi za gęsta, to dodaję odrobinę wody czy wywaru warzywnego. Nic więcej nie potrzeba. Warzywa robią całą robotę. Jeśli ktoś lubi imbir, to również może pokusić się o jego dodatek na etapie miksowania. Zupę posypuję mozzarellą, która ładnie się rozpuści. Smacznego

Karczma Honorietty
Syrop dyniowo-korzenny do kawy 129

dyni i szukających pomysłu na jego wykorzystanie  Składniki: szklanka brązowego cukru 1,5 szklanki wody 0,75 szklanki puree z dyni pół łyżeczki ekstraktu waniliowego pół łyżeczki mielonego imbiru (nie świeżego) łyżeczka cynamonu duża szczypta mielonego kardamonu Wykonanie: Cukier i wodę zagotuj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj puree i przyprawy i wymieszaj. Gotuj 15-20 minut

Mania Wypiekania
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 141

mleczkiem kokosowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 szklanki  pieczonej dyni 1 duża cebula 1 szklanka bulionu 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól pestki dyni do podania oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę. Do garnka wkładamy upieczoną

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz warzywny z dynią 229

papryka 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 zmielonyc goździków 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju kokosoweo natka pietruszki do podania Sposób wykonania: Cebule kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju kokosowego. Marchewkę pietruszkę i seler

W kuchennej krainie
Ciasto z kremem dyniowym 253

śmietanki kremówki 36% 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną) 150g orzechów włoskich cynamon do posypania Biszkopt

Mała Cukierenka
Mój naturalny antybiotyk - kurkuma 865

pełni otwarty, a więc taka mikstura bardzo się przyda. Dzięki kurkumie nasza mieszanka będzie miała działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Co więcej kurkuma łagodzi depresje (!!!) oraz obniża ryzyko chorób serca. Imbir natomiast jest bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Działa również rozgrzewająco, poprawia krążenie oraz trawienie. Taką miksturę przygotowuje sobie gdy czuje, że coś mnie rozkłada. Czytaj więcej

Biały fartuszek
"Surowe" produkty Rawlicious i Vega. 158

mają one jednak nic wspólnego z tym francuskim przysmakiem, ale dla mnie to nawet lepiej ;-) Skład jest bez zarzutu: wiórki kokosa (41%), daktyle (25%), nerkowce (21%), rodzynki (8%), świeży imbir (2,5%), sproszkowana wanilia (1%) oraz sól celtycka (najzdrowsza na świecie!).  Ciasteczka są raczej miękkie, nieprzesłodzone i dość tłustawe. Miękkość i dobrze wyważona słodycz to bez wątpienia zasługa daktyli

Poranek na słodko
45 pomysłów na zdrowe pączki! 247

minerałów, to jeszcze są banalnie proste. Zresztą, przekonajcie się sami! :) Mini pączki dyniowe Czekoladowo - truskawkowe pączki z dziurką Owsiane pączki kokosowe Kuskusowe pączki z poziomkami Wegańskie pączki z imbirem Wegańskie donuty migdałowe Pączki z masy makowej Wegańskie donuty z manny orkiszowej Mini pączki buraczane Ebelskivers z płatków jaglanych Donuty z kaszy kuskus i marchwi Donuty z ricotty Pączki z orzechami

Poranek na słodko
Organiczne produkty Lemberona. 168

extra virgin - sycylijskie pistacje - prażone migdały z solą - płatki sojowe - płatki z alpejskiej gryki - prażone i solone pestki dyni (!) - suszone pestki granatu (!) - suszone liczi (!) - orzechy nerkowca - morelowy chutney z imbirem, jagodami goji i berberysem - tybetańską mieszankę owoców i orzechów Po spróbowaniu wszystkich, nie mogę stwierdzić inaczej - te produkty są po prostu idealne! Właściwie to nie ma się do czego przyczepić

Poranek na słodko
Produkty marki Seitenbacher. 142

dodatkiem!). Tłoczony na zimno z nieprażonych i niesolonych pestek dyni. 12) Bio olej sezamowy z tajskimi przyprawami - tłoczony na zimno z sezamu w firmowej olejarni. Imbir i pieprz nadają pikantności, a kolendra i trawa cytrynowa orzeźwiającej nuty. Orientalny smak wzmacnia również olejek cytrynowy. Idealny do dań mięsnych z woka, orientalnych sałatek jak i innych potraw warzywnych

Poranek na słodko
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 183

prostu pyszna. Smakowała mi najbardziej ze wszystkich! * z ciecierzycą i jagodami goji - czyli pasta z superfoods. Oprócz bazowych składników zawiera również mango, komosę, przecier z jabłek, przyprawę curry i imbir. Jest lekko słodka, nieco orientalna. Jagód nie pożałowano, za co duży plus. * z buraczkami i chrzanem Trochę jak nasza poczciwa ćwikła z chrzanem, jednak w wersji de luxe. Dlaczego? Ponieważ

Poranek na słodko
Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone 153

uwagę właśnie na rozpuszczalność witamin. Składniki: 1 dynia hokkaido 3 papryki czerwone 250 g serka mascarpone 4-5 łyżek oleju rzepakowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta cynamonu szczypta imbiru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. Dynię hokkaido dokładnie

Kolorowy Przepisownik
Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami 151

cieciorki) 50g migdałów w płatkach 2 żółte papryki 1/2 pora 2 szalotki 500g wołowiny  2 łyżki masła 2 łyżki garam masala curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania