dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta – 250 g cukru trzcinowego – 250 g masła – 4 jajka – 200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka mielonych goździków – 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego – 1/2 łyżeczki sody Dekoracja – lukier lub dżem morelowy Wykonanie: – Owoce
To co kochamnaprawdę wysokiej jakości. Nie dostaniecie tu byle jakiej kawy tylko specjalnie wybrane ziarna, ekstra zamawiane herbaty o różnych smakach. I w ogóle smaki odgrywają tu bardzo ważną rolę: imbir, mleko kokosowe, chilli, granat, czerwony pieprz itd. Połączenia w każdej wariacji kolorystycznej i smakowej. Na pewno nie można się tu nudzić. Hasło na dziś Dodatkową zaletą tego miejsca jest
Relaxtimedałam 85 g syropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdjąć
Pełny talerzodrobina więcej do podsypywania) 100 g miodu sztucznego 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1.2 łyżeczki zmielonych goździków kakao 1-2 łyżki Dodatkowo: galaretka zielona tyle samo cukru( wagowo) kuleczki dekoracyjne Wykonanie: Miód masło i cukier wkładamy do garnka i rozpuszczamy.Kiedy składniki
Różowa kuchniaszklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów pekan posiekanych 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiej obie mąki, sodę i przyprawy. Marchewkę wymieszaj z olejem, mleczkiem kokosowym, cukrem, żółtkami i wanilią, dodaj do mąki razem z rodzynkami i orzechami, dokładnie
SzczyptaSmaQbidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Piernik staropolski Składniki – ciasto: Masło – 200g Miód – 150g Przyprawy do piernika (cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa) – 50g Kakao – 15g Jajka – 4 sztuki Cukier trzcinowy – 50g Mąka żytnia pełnoziarnista – 60g Mąka pszenna – 80g Mąka ziemniaczana – 20g Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki Soda
Kuchnia Bon Appetitszklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków szczypta soli 1/3 szklanki maślanki Krem: 90g śmietanki kremówki 36% 180g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru
Mała Cukierenkapasty curry (kebyjście ji 11 niy mieli, to dejcie łeżeczka prziprawy curry, trocha chili, zetarto skōrka ze citrōłny, zaft niy ze poły, ale ze całyj citrōłny, zōmbek czosku, trocha imbiru, trocha potrzaskanych ziorkōw kolyndry i kminu rzymskego; takoł pasta moł dużo śwyżyj trołwy citrōłnowyj, a taki niy idzie kupić byle kaj, a do tego jeszcze moł i inksze rzeczy
Chop w kuchninieco się przejedzą polecamy herbatę Eucalyptus & Mint od TET True English Tea, świetnie smakuje z miodem. A tych, którzy przemarzną na Pasterce rozgrzeje Ginger Green Tea – herbata aromatyzowana imbirem. Wesołych Świąt i Merry Christmas! Więcej na temat pysznych herbat TET na stronie www.tettea.com
Poezja Smaków - blog kulinarnyobłędnie głęboki kolor. Jeśli wolicie bardziej kwaśną wersję, możecie dolać dobrej jakości zakwasu buraczanego. Ja jednak polecam tę słodko-ostrą wersję. Jeśli lubicie orientalne smaki to możecie doprawić barszczyk imbirem i cynamonem. Tradycyjnie najlepiej podawać z uszkami z grzybowym farszem. Niebawem do kompletu opublikuję sprawdzony przepis także
Pichceniomaniałyżki Kłos-Pol ksylitol( cukier) 1/2 szklanki Kłos-Pol soda 1/2 łyżeczki śmietana 12% 4 łyżki masło 1 kostka miód pół szklanki jajka 2 szt cynamon 2 łyżeczki imbir mielony 1 łyżeczka kardamon mielony 1/2 łyżeczki Masa serowa: jaja 5 szt ser 1 wiaderko ksylitol 1/2 szklanki budyń waniliowy 2 x40 g żurawina suszona 1 szklanka Kłos
Różowa kuchniatort łączy w sobie smaki, które najbardziej lubię późną jesienią i zimą - jabłka, imbir i cynamon. Do tego biszkopt makowy, który daje całości bożonarodzeniowy akcent. Przygotowanie wymaga nieco czasu i uwagi ale nie ma tutaj bardzo ryzykownych elementów, których nie lubię przy tego typu przedsięwzięciach (jak np. krem na maśle, który czasami mi nie wychodzi). Przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi
Milion Smakówjuż puste postanowiłam sama sobie taką przyrządzić. Okazało się to wcale nie takie trudno, a wręcz banalne. Możecie dowolnie modyfikować składniki. Nie lubicie przyprawy do piernika? Dodajcie np. imbir, pomarańczę zastąpcie cytryną itp. Co kto lubi :) Taka domowa przyprawa idealnie nada się również na prezent. Wystarczy opakowanie ładnie ozdobić, dodać kawałek wstążki, doczepić bilecik i gotowe. Może podarujecie
My simple kitchenlepszego niż delikatne i rozgrzewające cappuccino o świątecznych aromatach ! Zapach cynamonu, anyżu, imbiru, to wszystko co kojarzy się ze zbliżającymi się świętami. Kawa prosta w przygotowaniu, więc może ją zrobić każdy, kto tylko ma chęci, by trochę potem się po delektować pod kocykiem, z dobrą książką np. kucharską :) lub w każdy inny sposób. I ta pyszna pianka...od której chce
Kuchnia PaulettesTrzeba pilnować, żeby się nie spalił. Składniki na ok. 2 porcje: 1 mały brokuł 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sezamu uprażonego 50 ml wywaru warzywnego 1 łyżeczka mielonego imbiru lub świeżo startego Zagotowałam wodę i na wrzątek wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł. Gotowałam 6 minut. Następnie, po odcedzeniu, przelałam go zimną wodą. Dzięki temu zachowają swój kolor, chrupkość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com