imbir - 9508 przepisów (strona:393/634)

Bananowy start: banan, grejpfrut 182

bananowo słodki smak z lekko gorzką nutą na zakończenie. Taka kompozycja powinna zachęcać najmniejszych amatorów soków wyciskanych do polubienia grejpfrutowego smaku. Na kolejnym etapie proponuję spróbować: Grejpfrut, cytrynę i imbir

Pij soki wyciskane
Soczewica po marokańsku. 125

łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szkl. passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu 1/2 łyżeczki garam masali 1/4 łyżeczki pieprzu ok. 1 cm startego świeżego imbiru 1 łyżeczka brązowego cukru sól 1 szkl. bulionu (lub wody) oliwa Wykonanie: Czosnek i cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Bakłażana umyć i pokroić w kostkę

zadanie-gotowanie
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 185

orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog czary gary Śledzie czosnkowe z imbirem ; blog Mój Smak RYBY INNE NIŻ ŚLEDZIE Smażony karp panierowany ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Ryba faszerowana ; blog Państwo Wojtczuk gotują Ryba po grecku ; blog Relax, take it testy

Weekendy w domu i ogrodzie
"Schronisko smaków" Magda Gessler 303

wędzonym żeberkiem, pieczonego pstrąga podanego jak zawsze oraz bardziej nowoczesne przepisy - krewetki z czosnkiem i chilli, podpalane brandy, na grzance, z czerwonym pesto i sałatą, łosoś marynowany w imbirze i chilli z orientalną sałatką z fenkułu i sosem mango. Nie zabrakło też deserów i tu mamy - pączki zbójnickie, diabelski mus czekoladowy i inne :-) Podsumowując - świetna pozycja z pięknymi zdjęciami Tatr

kruche babeczki
zdrowy,smaczny,witaminowy sok wieloowocowy... 139

Składniki: marchew 1kg, pomarańcze 4 sztuki, jabłka 6 sztuk, gruszki 6 sztuk, grejpfrut 2 sztuki, imbir mały kawałek, woda filtrowana - ile potrzeba marchew obrać, opłukać, z jabłek i gruszek usunąć gniazda nasienne, pomarańcze i grejpfruty obrać przygotować odpowiedniej wielkości porcje do wlotu wyciskarki wszystkie składniki w wyciskarce wycisnąć do pojemnika, na koniec wlać wodę do wlotu wyciskarki, mamy wszystkie resztki

W Mojej Kuchni Lubię
Swiateczne ciasto bakaliowe czyli Slodki Czwartek odc.121 182

piwa stout 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao po 1 łyżeczce mielonego imbiru, cynamonu oraz domowej przyprawy do piernika Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Blaszkę, u mnie tortownica, wykładamy papierem do pieczenia. Do malaksera wsypujemy wszystkie suszone owoce i siekamy je na grube

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierś kurczaka w tempurze 669

sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze i to był dobry pomysł. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym z dzikim Uncle Ben's i surówką z marchewki i imbiru. Składniki: (dla 3 - 4 osób) 1 kg piersi z kurczaka 400 g tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić

Kuchcik gotuje
Ciasto marchewkowe - najlepsze 114

jajek 125 ml maślanki 430 ml oleju rzepakowego 500 g cukru laska wanilii 500 g obranej marchewki 560 g mąki pszennej 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta mielonych goździków 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 100 g orzechów włoskich lub pekan Krem

Słodki Kompromis
Ciasto na pierniki 145

sporą ilość pierników  Czas przygotowania: 70 min 140 g melasy lub miodu 200 g brązowego cukru 200 g masła starta skórka z 1 cytryny 4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 jajko Przygotowanie

Słodki Kompromis
Jagnięce pulpety w sosie z kiszonych pomidorów z ziołowym kuskusem 143

towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu jakim są owe pulpety jagnięce w kiszonym sosie unurzane. Składniki na 8 porcji Czas przygotowania: 60 min 1 kg mielonej jagnięciny 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka kardamonu sól olej rzepakowy 2 łyżki masła  200 g sera feta

Słodki Kompromis
Zdrowe batony owsiane 211

dowolnych, niesolonych orzechów 100 g dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia) 100 g dowolnych owoców suszonych (żurawina, daktyle, figi, rodzynki)  1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 pomarańcza 2 banany 2 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 2 łyżki otrębów

Słodki Kompromis
Dyniowye zawijańce z ciasta francuskiego 165

opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 szklanka pure z dyni (dowolnej odmiany) * 1 jajko 1/2 szklanki brązowego cukru + ok 2 łyżki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej * aby upiec dynię należy usunąć pestki i pokroić ją na kawałki, piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min, dynię hokkaido można piec, a następnie zmiksować

Słodki Kompromis
Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem 167

granatem.  Składniki: na ok 10 porcji Czas przygotowania: 60 min Ciasto 225g masła   60 g kakao   150 ml wody   1 łyżeczka cynamonu   ½ łyżeczki mielonego imbiru   1 duża szczypta gałki muszkatołowej   1 szczypta mielonych goździków   250 ml greckiego jogurt    400g cukru pudru 2 duże jajka   250 g mąki

Słodki Kompromis
Śledzie w Marynacie Korzennej 183

łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 gwiazdka anyżu (można dodać anyż mielony) 1 listek laurowy 3 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kardamonu Link do filmu z przygotowania: Śledzie w marynacie korzennej Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron z warzywami 146

ząbki czosnku drobno posiekane 1 szalotka drobno posiekana 2-3 łyżki startego parmezanu kilka łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, vegeta natur, ostra papryka, szczypta lubczyku i imbiru świeża rukola do posypania dania Przygotowanie naszego dania: Na oliwie z oliwek przesmaż szalotkę z czosnkiem, dodaj pomidor, cukinię, groszek, suszone pomidory. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu

Zasmakuj Kuchni