sokodajne z tymi mięsistymi :). Sernik może też załapać aromaty z cytrusów i odpowiednio do masy serowej możemy dodać: - Skórkę limonki - Skórkę cytryny - Skórkę pomarańczową - Skórkę pomarańczową i odrobinę imbiru To tradycyjne ciasto to świetna baza energetyczna, doskonale uzupełni braki białka i wapnia. Moim skromnym zdaniem sernik doskonale nadaje się zarówno na śniadanie z herbatą earl grey
Kuchnia PROzdrowotnalepszego niż książka, koc i pyszna kawa. Jeśli tak jak ja jesteście smakoszami kawy zbożowej, ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Główną rolę gra w niej imbir, przyprawa idealna na tę porę roku. Bardzo polecam, spróbujcie! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię
Domowa cukiernia Ewysię przypalają. Poniżej przepis na pierniki bezglutenowe: Składniki: 1 ½ szklanki mąki migdałowej ½ szklanki daktyli (namoczonych) 1 szklanka płatków/wiórków/chipsów kokosowych przyprawa do piernika lub 1 ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki goździków (mielonych) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ⅓ szklanki miodu 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy do uzyskania jednolitej masy
PaleoLifeIdealny napój na zimowy czas. Pyszna kawa z ciasteczkami i ciepłym mlekiem. Dodatek imbiru sprawia że ta kawa najlepiej rozgrzewa. A czekolada to wiadomo jak na nas działa! Składniki : * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej * łyżeczka cukru trzcinowego * ciepłe mleko * 2 ciasteczka korzenne starte na tarce * kostka czekolady Przygotowanie : Kawę zaparzyć w większym kubku, posłodzić i wymieszać
Magiczne Życie Martyśmietany 12% lub 18% 1 łyżka ciemnego kakao 1 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kardamonu możemy dodać gotową przyprawę do piernika około 3 łyżeczek Link do filmu z przygotowania: Piernik prosty i smaczny Przygotowanie: Białko ubijam na sztywną
Uwaga Babcia Gotujemąki 2-3 łyżki smalcu do smażenia DO DOPRAWIENIA sól (u mnie 3 płaskie łyżeczki) pieprz (2 płaskie łyżeczki) gałka muszkatołowa /w całości (zużyłam 1 całą sporą kulkę) sproszkowany imbir (2 pełne łyżeczki ) 4 łyżki brandy 6 kulek ziela angielskiego startych na pył w moździerzu 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarnach 6 kulek jałowca OPCJONALNIE ugotowane suszone grzyby suszone pomidory
Karo in the Kitchennotatki, mając na uwadze, że zbliża się do nas coraz szybciej okres świąteczny w którym przepis ten może być wielce użyteczny. składniki 3-4 laski cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka goździków 1 gałka cała muszkatołowa gałka ( lub połowa łyżeczki sproszkowanej gałki) 10-15 ziaren kolendry 5-10 strąków kardamonu 10-15 ziaren ziela angielskie 5-10 ziaren
Miód i pieprzzupełnie nie czuć samego piwa, które po prostu nadaje mu wilgotności i miękkości. Składniki: 260 g mąki 175ml piwa Guinness 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jajka 120g cukru 165 ml oleju 160 ml miodu Wykonanie: Piwo zagotować, odstawić. Wymieszać sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawy
Pociąg Do KuchniJest to tak zwany piernik dojrzewający. Ładny kolor piernika - aby piernik zachwycił intensywnym kolorem, dodajemy do niego miód. Miód należy zrumienić z 1 łyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować
Ciastka - domowe słodkościkcal) Składniki: olej kokosowy lub inny roślinny 1 łyżeczka płatki owsiane 115g mleko roślinne lub zwykłe 185ml woda 50ml cynamon 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki imbir 1/3 łyżeczki kardamon 1/3 łyżeczki skórka z pomarańczy daktyle 2 sztuki do podania: siemię lniane ok. 25g migdały ok. 15g daktyle ok. 25g Wykonanie: Na odrobinie oleju podsmażamy płatki owsiane (aż poczujemy zapach
rabarbarowoSkładniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 8 goździków 2 laski cynamonu 4 strączków kardamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 plasterków świeżego imbiru 4 gwiazdki anyżu 1 malutka gałka muszkatołowa 250 ml wódki Wykonanie: Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około
Kulinarne przygody Gatityjasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego Nadzienie: 200-250g powideł śliwkowych Polewa: 200ml śmietanki kremówki 36% 140g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 3 łyżki
Mała CukierenkaKonfitura ze śliwek kalifornijskich 200 g śliwek kalifornijskich*, 2 suszone morele, 2 suszone figi, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, 40 ml wody, 1/2 laski cynamonu, imbir mielony, kardamon mielony, cynamon mielony, Owoce pokroić na mniejsze kawałki (w paski). Do garnka wlać wodę, sok z pomarańczy, dodać owoce, cynamon w lasce, oraz po płaskiej łyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym
królestwo garówsłoiczków o pojemności 200ml: 1,5kg dyni - waga po obraniu skórka starta z 2 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 250g cukru 2 galaretki pomarańczowe 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Tipy i porady w temacie dyni [źródło: Wszystko o dyni ] przy zakupie należy uważnie sprawdzić czy jest zdrowa; powinna być jędrna i odpowiednio ciężka w stosunku
Grunt to przepis!dodatku wychodzi pyszne :) Składniki: marchew starta pół szklanki jabłka 2 szt migdały mielone 1 szklanka żurawina suszona 2 garście Kłos-Pol skórka kandyzowana z pomarańcza opakowanie imbir z paczuszki 2 łyżeczki cynamon mielony 2 łyżeczki Kłos Pol błonnik kakaowy 2 łyżki Kłos -Pol ksylitol 1 szklanka mąka pszenna typ 500 Kos- Pol 2 szklanki soda 1 szczypta proszek
Różowa kuchnia