Zupa marchewkowa, tj. tutaj ale dodajcie kumin, imbir, paprykę wędzoną i pieprz Cayenne. W menu Tartuffo (na ul. Słowackiego, w pasażu Rzeszów) znajdziemy kilka dań wegetariańskich, m.in. risotto, medaliony z cukinii czy pizzę wegetariańską (na życzenie i bezproblemowo przygotowana hawajska bez szynki). Trzeba poczekać, ale warto - jedzenie bardzo smaczne. Najlepiej zarezerwować, szczególnie w weekend. Restauracja oferuje również catering
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: Na tiramisu: 250g mascarpone (1 opakowanie) 200g puree z dyni 100ml śmietany kremówki Ok 100g podłużnych biszkoptów (mogą być wysuszone) 2-3 łyżki cukru pudru Łyżeczka cynamonu Szczypta imbiru Szczypta gałki muszkatołowej Pół szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej (może być z alkoholem jeśli deser jest tylko dla dorosłych) Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki Łyżeczka cukru pudru Cynamon lub kawa rozpuszczalna
Kolizje Smakówjeden dzień): podwójna pierś z kurczaka 2-3 marchewki 1 papryka czerwona 1 cebula 1 por 15 pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych makaron sojowy/ryżowy/ryż szczypiorek do podania Przygotowanie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwrzącej wody 200 ml gorącego mleka 3 łyżeczki kawy Inka Klasyczna 3 łyżeczki musu z pieczonej dyni duża szczypta cynamonu szczypta kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta imbiru 1 łyżeczka trzcinowego cukru bita śmietana Wykonanie: Do dużego kubka wlewamy wrzątek, dodajemy kawę, wszystkie przyprawy cukier i mus z dyni. Dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy gorące mleko, a na koniec
Kulinarne przygody GatityObiad w orientalnym stylu...Delikatny (bez czosnku i imbiru) i kremowy sos curry na mleczku kokosowym z kurczakiem, marchewką, mango oraz dodatkiem sezamu. Smak oryginalny, lekko słodkawy...co tu dalej pisać-sami spróbujcie! Składniki: 1 filet z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 dużego mango 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki chutney z mango (można pominąć) 2 łyżki sezamu
Kuchnia MagdaLenyszklanki mąki 2/3 szklanki brązowego cukru 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka łyżeczka sody pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu (mielonego) szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru 2-3 łyżki skórki otartej z pomarańczy 2-3 łyżki kandyzowanej pomarańczy pokrojonej w drobną kostkę Wykonanie: Cukier zmiksować z olejem. Dodać jajka i miksować dalej. Dodać puree dyniowe
Mania Wypiekaniaprzepisy - jeden na odporność, a drugi dla dzieci. Opisane rośliny: - Aronia czarnoowocowa - Aloes drzewiasty - Berberys zwyczajny - Bluszczyk kurdybanek - Brzoza brodawkowata - Cebula zwyczajna - Czarnuszka siewna - Czosnek pospolity - Czystek siwy - Imbir lekarski - Jemioła pospolita - Jeżówka purpurowa - Lipa drobnolistna - Malwa właściwa - Mniszek lekarski - Nagietek lekarski - Pokrzywa zwyczajna - Rumianek pospolity - Róża dzika - Skrzyp polny - Torfowiec kończysty - Żeń-szeń właściwy - Żywotnik zachodni Ogólnie
Di gotujejego wykorzystaniem. Na wstępie znajdziemy krótki opis czym właściwie jest zdrowie i odporność. Resztę książki stanowi już charakterystyka poszczególnych ziół bardziej lub mniej popularnych, takich jak, np. Bluszczyk kurdybanek, Imbir lekarski czy Skrzyp polny. Wszystkie te zioła możemy znaleźć we własnym ogrodzie bądź na łące. Każde zioło jest dokładnie opisane i wyszczególnione są odmiany danych ziół. Opisy ziół podzielone
Z miłości do słodkościProdukty potrzebne; kozieradka- pół łyżeczki kardamon- pół łyżeczki nasion kurkuma- 1,5 łyżeczki skórka z limonki- pół łyżeczki imbir- kawałek gramowy suszonego czosnek- kawałek gramowy suszonego pieprz kolorowy młotkowany- 1 łyżeczka cynamon- pół łyżeczki pepperoni lub chili kolendra- 1 łyżeczka nasion kumin- 1 łyżeczka nasion gałka muszkatałowa- starta na tarce 1/2 gałki goździki- pół łyżeczki nasion gorczyca- pół łyżeczki
pichcisztosurowych buraków 1 duża cebula 1 szkl kaszy jaglanej 1/4 szkl mąki pełnoziarnistej pęczek posiekanej natki pietruszki 1 jajko prażone ziarna słonecznika imbir do smaku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ziarna sezamu Wykonanie : Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę
Malinowe Pocałunkiskładniki: 3 łyżki mielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, utartego w moździerzu lub zmielonego 1/2 łyżeczki kardamonu, utartego w moździerzu lub zmielonego 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatułowej 1 łyżeczka goździków, utartych w moździerzu lub zmielonych wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy
Domowy Smak Jedzeniagustu wielu sympatykom kuchni azjatyckiej :) Składniki na kotleciki z wołowiny: – 400 g mięsa mielonego wołowego – 1 cebula – 1 papryczka chili – 1 łyżka masła – imbir starty
Kuchenne Wariacjeziarenek angielskiego ziela 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki gorczycy 2 łyżki soli 5 łyżek octu 10 % 5 łyżek cukru słodka papryka ostra papryka świeżo zmielony czarny pieprz mielony imbir oregano Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, u mnie garnek był pełniutki. Pomidory zagotować i gotować ok 1 godzinki
Monia miesza i gotujekorzeń Pół małego selera 1 opakowanie boczniaków – 250g Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia bulion warzywny ( może być również bulion mięsny), przyprawa do flaczków ziele angielskie, pieprz biały, imbir, gałka muszkatołowa, sól, majeranek, słodka papryka Opcjonalnie mąka, jeśli chcemy zagęścić zupę. Przygotowanie: Warzywa pokroić na zapałkę i dusić na oleju ok.10- 15min. Boczniaki umyć, pokroić w paseczki i krótko
W garach u Gosiwcześniej osobno podgotowanych i pokrojonych w paseczki spora garść zielonego groszku, może być mrożony garść kukurydzy konserwowej 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki miodu rodzaj wg upodobań smakowych 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól opcjonalnie Wykonanie
W garach u Gosi