ziemniaczanej lub maki ziemniaczanej 50 g słoninki lub dobrego smalcu ze skwarkami 4 cebule dymki (tylko biała część z małym kawałkiem najjaśniejszej zielonej części) 1 łyżka soku ze startego imbiru 1 łyżka wina ryżowego lub innego ale nie kwaśnego białego wina 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki oleju ostrygowego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/4 łyżeczki
Sztuka gotowania w/g Samiryszklanki cukru (ok. 50g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - 3 łyżki wiórków kokosowych (ok.18g) - 3 łyżki orzechów włoskich (ok.30g), - pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g). - przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatałowa. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier. 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy tartą marchewkę. 3. Łączymy składniki suche z mokrymi
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkorzennymi przyprawami i suszonymi owocami. Całość jest przepyszna! Idealna na jesienno-zimowe podwieczorki :) Składniki - masa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 płaska łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 100 g moreli suszonych (najlepiej niesiarkowanych) 100 g daktyli suszonych coś do posłodzenia, jeśli jabłka są kwaśne Składniki - kruche ciasto: 300 g płatków owsianych
Zdrowie na języku :Pmiodu 1 kostka masła 3 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki mleka cynamon 2 łyżeczki błonnik kakaowy 3 łyżki 2 łyżeczki zmielonych goździków ( w młynku miele) 1 łyżeczka zmielonego imbiru Wykonanie: Do garnka wkładam masło,cukier i miód i rozpuszczam składniki, wsypuje przyprawy korzenne,błonnik kakaowy oraz wlewam sodę rozpuszczoną w mleku .Po rozpuszczeniu studzę i dodaje
Różowa kuchniajaja, 3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnego mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 - 3 torebki [ po ok. 40 g ] korzennych przypraw do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon itp.). Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej. Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu kształtu kuli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamleczka kokosowego 2 łyżki passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki chilli 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka curry Przygotowanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałki u pieczemy w piekarniku przez 20 min. w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną dynię blendujemy na mus. W średnim
Czarnawisienkamąki pszennej( trochę do wyrobienia jeszcze dodacie by się nie kleiło) 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiry 2 łyżeczki goździków zmielonych 3 łyżki błonnika kakaowego lub kakao pół szklanki żurawiny pół szklanki orzechów włoskich stłuczonych w woreczku Wykonanie: Do garnka wkładam masło,cukier,miód i wsypuje kakao rozpuszczam
Różowa kuchniaSkładniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr wody 2-3 "laski" trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kaffir House Of Asia ok 3 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) 2-3 małe tajskie papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 3 puszki mleka kokosowego House of Asia 8 średnich
Jemy Pijemymarchewki i jabłka jest idealnym lekarstwem na przeziębienie, można do niego dodać kawałek imbiru lub soku z połowy cytryny, wtedy na pewno szybko postawi Was na nogi :) Najlepiej smakuje podany od razu. Składniki: 3 duże marchewki 4 jabłka Przygotowanie: Marchew umyj, obierz ze skórki, jabłka umyj i przekrój na pół. Owoce wyciśnij przez sokowirówkę. Gotowy sok wymieszaj
Kukuleczkiszalotka Natka pietruszki 2 łyżki pasty curry 250 ml mleka kokosowego 50 ml wody przyprawy:1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/3 lyżeczki chilli, 1/3lyżeczki bazyli, 1/3 łyżeczki imbiru,może być świeży PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wkladam łyżkę oleju kokosowego a następnie wkładam mięso mielone z indyka. Smażę. Następnie obieram szalotkę i drobno kroję. Dodaję do mięsa
Gotowanie Patkiłyżki sosu sojowego -sok z połowy cytryny -1 łyżka pietruszki -1 łyżeczka soli -1 łyżeczka pieprzu -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżeczka tymianku -1 łyżeczka ziół prowansalskich -1 łyżeczka imbiru mielonego -2 ząbki czosnku Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Składniki na marynatę połączyć ze sobą i natrzeć nimi mięso. Cebulę i paprykę pokroić w grubą
Smakuj życie!rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy, dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem 20-25 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę. Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i papryką
słodki bratekdrobiowej 1/2 kg filetów z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wina garść majeranku pieprz, sól 1/2 łyżeczka ostra papryki 2 łyżeczki słodka papryka 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia 1 łyżka masła wykonanie: Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i lekko przysmażyłam. Dodałam mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyłam
babka w formiePodawać można z ryżem, frytkami lub ziemniakami. Aromatyczny, pachnący i bardzo smaczny. Czy to zachęciło Was do zrobienia takich udek? Polecam, bo warto! 5 udek z kurczaka 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki płatków chilli 5 zmielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 liść laurowy 1/4 łyżeczki pieprzu
O kuchni z uczuciemniezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad ki a ny żu 2 łyżeczki go ździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki z mielonego ziela angielskiego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia