imbir - 9508 przepisów (strona:405/634)

Rozgrzewające dyniowe latte z Inką 143

wrzącej wody 200 ml gorącego mleka 3 łyżeczki kawy  Inka Klasyczna 3 łyżeczki musu z  pieczonej dyni duża szczypta cynamonu szczypta kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta imbiru 1 łyżeczka trzcinowego cukru bita śmietana Wykonanie: Do dużego kubka wlewamy wrzątek, dodajemy kawę, wszystkie przyprawy cukier  i mus z dyni. Dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy gorące mleko, a na koniec

Kulinarne przygody Gatity
CURRY Z KURCZAKIEM I MANGO 146

Obiad w orientalnym stylu...Delikatny (bez czosnku i imbiru) i kremowy sos curry na mleczku kokosowym z kurczakiem, marchewką, mango oraz dodatkiem sezamu. Smak oryginalny, lekko słodkawy...co tu dalej pisać-sami spróbujcie! Składniki: 1 filet z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 dużego mango 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki chutney z mango (można pominąć) 2 łyżki sezamu

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy 146

szklanki mąki 2/3 szklanki brązowego cukru 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka łyżeczka sody pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu (mielonego) szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru 2-3 łyżki skórki otartej z pomarańczy 2-3 łyżki kandyzowanej pomarańczy pokrojonej w drobną kostkę Wykonanie: Cukier zmiksować z olejem. Dodać jajka i miksować dalej.  Dodać puree dyniowe

Mania Wypiekania
Zioła na odporność - książka dr Moniki Fijołek - recenzja 111

przepisy - jeden na odporność, a drugi dla dzieci. Opisane rośliny: - Aronia czarnoowocowa - Aloes drzewiasty - Berberys zwyczajny - Bluszczyk kurdybanek - Brzoza brodawkowata - Cebula zwyczajna - Czarnuszka siewna - Czosnek pospolity - Czystek siwy - Imbir lekarski - Jemioła pospolita - Jeżówka purpurowa - Lipa drobnolistna - Malwa właściwa - Mniszek lekarski - Nagietek lekarski - Pokrzywa zwyczajna - Rumianek pospolity - Róża dzika - Skrzyp polny - Torfowiec kończysty - Żeń-szeń właściwy - Żywotnik zachodni   Ogólnie

Di gotuje
Recenzja książki "Zioła na odporność" 128

jego wykorzystaniem. Na wstępie znajdziemy krótki opis czym właściwie jest zdrowie i odporność. Resztę książki stanowi już charakterystyka poszczególnych ziół bardziej lub mniej popularnych, takich jak, np. Bluszczyk kurdybanek, Imbir lekarski czy Skrzyp polny. Wszystkie te zioła możemy znaleźć we własnym ogrodzie bądź na łące. Każde zioło jest dokładnie opisane i wyszczególnione są odmiany danych ziół. Opisy ziół podzielone

Z miłości do słodkości
Zdrowa przyprawa domowa Curry 197

Produkty potrzebne; kozieradka- pół łyżeczki kardamon- pół łyżeczki nasion kurkuma- 1,5 łyżeczki skórka z limonki- pół łyżeczki imbir- kawałek gramowy suszonego czosnek- kawałek gramowy suszonego pieprz kolorowy młotkowany- 1 łyżeczka cynamon- pół łyżeczki pepperoni lub chili kolendra- 1 łyżeczka nasion kumin- 1 łyżeczka nasion gałka muszkatałowa- starta na tarce 1/2 gałki goździki- pół łyżeczki nasion gorczyca- pół łyżeczki

pichciszto
Buraczane burgery w ptysiu 271

surowych buraków  1 duża cebula  1 szkl kaszy jaglanej  1/4 szkl mąki pełnoziarnistej pęczek posiekanej natki pietruszki  1 jajko prażone ziarna słonecznika imbir do smaku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ziarna sezamu  Wykonanie :  Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę

Malinowe Pocałunki
domowa przyprawa do dyni 128

składniki: 3 łyżki mielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, utartego w moździerzu lub zmielonego 1/2 łyżeczki kardamonu, utartego w moździerzu lub zmielonego 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatułowej 1 łyżeczka goździków, utartych w moździerzu lub zmielonych wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy

Domowy Smak Jedzenia
Kotleciki z wołowiny po tajsku 227

gustu wielu sympatykom kuchni azjatyckiej :) Składniki na kotleciki z wołowiny: – 400 g mięsa mielonego wołowego – 1 cebula – 1 papryczka chili – 1 łyżka masła – imbir starty

Kuchenne Wariacje
Keczup z nutą papryki 162

ziarenek angielskiego ziela 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki gorczycy 2 łyżki soli 5 łyżek octu 10 % 5 łyżek cukru słodka papryka ostra papryka świeżo zmielony czarny pieprz mielony imbir oregano Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, u mnie garnek był pełniutki. Pomidory zagotować i gotować ok 1 godzinki

Monia miesza i gotuje
Flaczki z boczniaków 125

korzeń Pół małego selera 1 opakowanie boczniaków – 250g Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia bulion warzywny ( może być również bulion mięsny), przyprawa do flaczków ziele angielskie, pieprz biały, imbir, gałka muszkatołowa, sól, majeranek, słodka papryka Opcjonalnie mąka, jeśli chcemy zagęścić zupę. Przygotowanie: Warzywa pokroić na zapałkę i dusić na oleju ok.10- 15min. Boczniaki umyć, pokroić w paseczki i krótko

W garach u Gosi
Orientalny kurczak 157

wcześniej osobno podgotowanych i pokrojonych w paseczki spora garść zielonego groszku, może być mrożony garść kukurydzy konserwowej 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne   1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki miodu rodzaj wg upodobań smakowych 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól opcjonalnie Wykonanie

W garach u Gosi
Zapiekanka Izy - kebab-gyros 224

połowy drugiej a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny. Przyprawionego kurczaka usmażyć wraz cebulą na oleju a następnie ułożyć jako kolejna warstwę w naczyniu i posypać drugą porcją sera

W garach u Gosi
Smażony makaron 154

być także szczypiorek, koperek. Wędlina, która wcześniej skrojona na plastry zalegała na talerzyku w lodówce Ulubione przyprawy u mnie świeżo mielony pieprz czarny, mieszanka   ziół tajskich ( kolendra, kurkuma, imbir, trawa cytrynowa, kmin rzymski, czosnek) Olej do smażenia Wykonanie: Na oleju podsmażyć  pokrojoną w drobne paseczki wędlinę, do niej dodać pokrojoną cebulkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić

W garach u Gosi
Krem z dyni 160

smaku solą i pieprzem. Podgrzewam. Jeśli wyszła mi za gęsta, to dodaję odrobinę wody czy wywaru warzywnego. Nic więcej nie potrzeba. Warzywa robią całą robotę. Jeśli ktoś lubi imbir, to również może pokusić się o jego dodatek na etapie miksowania. Zupę posypuję mozzarellą, która ładnie się rozpuści. Smacznego

Karczma Honorietty