imbir - 9508 przepisów (strona:397/634)

Pasztet z selera i batatów z nutą imbiru idealny na Święta i...nie tylko! 157

ząbki czosnku pół łyżeczki  gałki muszkatołowej pół łyżeczki suszonego  majeranku pół łyżeczki lub trochę mniej suszonego tymianku pół łyżeczki  ziół prowansalskich 3 cm utartego kłącza imbiru 2 pomidory suszone z zalewy drobno pokrojone pół szklanki, może trochę mniej - oliwy z oliwek lub  oleju kokosowego extra virgin sól himalajska lub morska do smaku Gwarantuję, że będziecie zachwyceni

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z czerwonej soczewicy i warzyw 194

passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry duża szczypta ostrej papryki odrobina startego na tarce imbiru  ewentualnie: koperek lub natka pietruszki do posypania   Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić w garnku na odrobinie tłuszczu. Gdy cebula będzie gotowa wlać do garnka

Simply Food
Syrop korzenny 134

przygotowania: 50 minut Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 8 goździków 2 laski cynamonu 4 strączków kardamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 plasterków świeżego imbiru 4 gwiazdki anyżu 1 malutka gałka muszkatołowa  Wykonanie: Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około

Kulinarne przygody Gatity
Bigosik słodko kwasny 203

kiełbasy zwyczajnej  2 parówki z szynki  2 kostki rosołowe  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  10 ziarenek pieprzu kolorowego  pół łyżeczki gałki muszkatołowej  pół łyżeczki imbiru w proszku  pół łyżeczki pieprzu czarnego  3 łyżki koncentratu pomidorowego  4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej  Wykonanie  Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie

Mój Smak
Zimowa kawa z bałwankiem 167

Kawa zalana spienionym mlekiem z zimowym akcentem puszystego bałwanka jest lekko aromatyczna. Pachnie i smakuje korzennymi przyprawami, bo dodałam do niej imbir, kardamon i cynamon. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Zdrowe smoothie rumiankowe. 124

porcję 1 torebka rumianku ekspresowego lub 1 łyżeczka 1 dojrzała brzoskwinia 1 łyżeczka świeżego startego korzenia imbiru 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego  125 ml świeżego mleka ( 1/2 szklanki ) Sposób wykonania :   B rzoskwinię obierz ze skórki, usuń pestkę , pokrój na kawałki. Rumianek zaparz pod przykryciem w 50 ml ( trochę mniej niż 1/4 szklanki ) wrzątku przez około 10minut, następnie ostudź

Przepisy i porady kulinarne
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 165

łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (w większości różnych fińskich przepisów pojawia się gorzka skórka z pomarańczy ale nie kandyzowana dałem świeżą startą z 2 pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków 50ml/90g melasy ( dałam 40 g ) 25 ml roztopionego masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (ok.12,5g) ( dałam chlebową ) Skórka piwna (kruszonka ): około

Stare Gary
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 191

szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 200 ml przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 mała marchewka 1,5 l. wody 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry (polecam zmielone) 2 ziarna ziela angielskiego mały pęczek kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najlepszy koktajl korzenny na Święta 146

łyżki kawy zbożowej Inka klasyczna 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka nasion chia 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego szczypta przypraw korzennych (mieszanki przypraw lub mielonych goździków, imbiru i cynamonu) 1 banan 7-8 owoców liczi (świeżych lub z puszki) Sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki masła 4 łyżki mleka migdałowego 1 łyżka cukru

Mango Papaja
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 169

razowa drobna 50g mąki orkiszowej 400g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika - zamiast goździków, sugerowanych w oryginalnym przepisie   1 łyżeczka soli SKÓRKA PIWNA: ok. 2,5 g świeżych drożdży   100 ml ciemnego piwa 60g mąki żytniej razowej

Grunt to przepis!
Piernikowe ciasteczka z ajerkoniakiem 179

szklanki (168g) niesolonego masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka (144g) brązowego cukru 1 jajko 3 łyżki (45 ml) melasy 2 1/4 filiżanki (293g) mąki pszennej 2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta goździków zmielonych 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli polewa ajerkoniak 2 łyżki (28g) masła solonego 1/4 szklanki (52g) cukru 1/2 szklanki (120ml

w mojej kuchni
Granola piernikowa z mini pierniczkami 184

przesianej mąki 35 g masła 40 g miodu gryczanego 10 g melasy 30 g cukru pudru trzcinowego szczypta sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru Mąkę przesiać, odstawić na bok. Masło, melasę, miód i cukier podgrzać w małym garnuszku tylko do połączenia, zamieszać. Dodać przyprawy i szczyptę sody, zamieszać. Do mieszanki dodawać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić

Pełny talerz
Sałatka z czerwonym grejpfrutem 159

miód, sok z cytryny, oliwa- wymieszać dokładnie. W oryginalnym przepisie sos składał się  z ok. 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, łyżki miodu i ze szczypty sypkiego cynamonu i imbiru oraz świeżego oregano, robiłam obydwa sosy i mnie bardziej smakował ten drugi z jogurtem :) Inspiracja- Pani domu: Sałatki, najlepsze przepisy Nr.2

Proste Potrawy
powidła z dyni 157

składniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałeczki, przekładamy do garna, zalewamy wodą i dusimy, aż się rozgotuje. Następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gorące powidła

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka gyros 212

dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny. Doprawione mięso najlepiej odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut aby przeszło smakami. Po tym czasie wyjąć mięso i podsmażyć

W garach u Gosi