imbir - 9508 przepisów (strona:391/634)

Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 123

przepisów. Gosia  Śledzie w sosie śmietanowo - majonezowym z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą  Angelika  Muffinki z rabarbarem i kruszonką   Agnieszka  Koktajl zdrowotny  - cytryna, imbir i miód Aga  Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem   Małgorzata  Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia  Zupa pomidorowa z mintajem   Marzena  Zielony koktajl

Magiczne Życie Marty
FUTOMAKI PO POLSKU 136

sezamem - przygotowujemy 2 takie arkusze Sushi zwijamy ciasno za pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Kroimy za pomocą ostrego noża. Ułożyć na talerzu/desce i podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem, pastą wasabi

Kuchnia MagdaLeny
Ciecierzyca na ostro 258

pomidory i paprykę, wszystko oczywiście pokrojone w plastry. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy około 5 minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i ciecierzycę. Doprawiamy czosnkiem, papryką słodką i ostrą, curry, imbirem. Całość gotujemy około 20 minut pod przykryciem aż ciecierzyca zmięknie.  Następnie doprawiamy ziołami prowansalskimi, dodajemy jogurt naturalny i gotujemy przez następne 5 minut. Gotowe

Delusional Trine
Owsiany pudding 116

przedszkolem zimą, to niestety bywa tak, że raz chodzi a raz nie, bo wirusy nie odpuszczają. Staram się podbudować naszą odporność domowymi sposobami. Pijemy czystek, herbatę z imbirem, gdy nie mamy gorączki spacerujemy, a przede wszystkim zdrowo się odżywiamy. Śniadanie ma nastrajać nas pozytywnie na cały dzień, więc zazwyczaj jest na słodko, z dodatkiem słonecznych cytrusów. Na słodko, ale oczywiście

Mienta blog
Pasta z gotowanego kurczaka i orzechów 187

mięsa z kurczaka z rosołu 5 dag orzechów włoskich 1 marchewka z rosołu łyżka posiekanej natki pietruszki – u mnie mrożona sól świeżo zmielony pieprz duża szczypta sproszkowanego imbiru solidna łyżka majonezu opcjonalnie 1-2 łyżki rosołu WYKONANIE: Orzechy drobno zmiksować blenderem. Dodać obrane ze skóry mięso, marchewkę, natkę pietruszki, majonez i przyprawy do smaku. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji

Kuchenne zapiski Edyty
Bibimbap (wersja wegetariańska). 173

upieczona czerwona papryka bez skórki (posiekana) 1 łyżka pasty paprykowej (węgierskiej lub portugalskiej) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli 1 cm korzenia imbiru (starty) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego Wykonanie: Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć 5 minut na małej ilości oleju oprószając lekko solą. Marchewkę pokroić w słupki

zadanie-gotowanie
Butter chicken czyli maślany kurczak 109

bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego

Polska Zupa
Naleśniki black end white z owocami 177

Składniki : ciasto naleśnik white : 4 szklanki wody 4,5 szklanki mąki 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego farsz white : 1-2 gruszki cukier waniliowy szczypta mielonego kardamonu szczypta imbiru 2 łyżeczki cukru lub miodu 2 serki homogenizowane, waniliowe sos czekoladowy : 2 mleczne czekolady 100 ml słodkiej śmietanki 10 % 1 łyżeczka , czarnego kakao ciasto naleśniki black : 4,5 szklanki mąki

Ogrodnik w podróży
Tajskie smaki czyli warzywa a'la pad thai 161

Składniki: -pól opakowanie chińskiej mieszanki warzyw -garść kiełków fasoli mung -jedno jajko -olej kokosowy (do smażenia) -olej sezamowy (do polania) -sok z limonki -pół cebuli i ząbek czosnku -przyprawy: imbir, słodka papryka, chili (najlepiej świeża lub suszona w całości),odrobina soli, sos rybny i sojowy -świeża kolendra lub szczypiorek -dla zaawansowanych: pasta tamaryndowca (daje naprawdę dużo smaku) -łyżka miodu -prażone

Gawron w rosole
Kurczak curry z Sambar Masala 217

Masala jest bardzo aromatyczną przyprawą , w jej skład wchodzą : kolendra, kurkuma, kumin, chilli, fenkuł ziarno, gorczyca, pieprz czarny, soczewica, kminek, goździki, kwiat i ziarno gałki muszkatołowej, cynamon, kardamon ziarna, imbir, asafoetida . Można więc zamieszać samemu lub kupić gotowca , który o dziwo nie zawiera konserwantów itp dodatków ( przynajmniej ten ,który mam ja – producenta MDH ) . Danie curry ,wyszło pyszne

Ogrodnik w podróży
Mielone Tadzika 144

domu. Dla mnie to nie lada wyzwanie przyprawiać mięso jedynie solą i pieprzem, bo nie ukrywam że uwielbiam zapach ziół i innych przypraw, jak kolendra, imbir, czosnek, ostra papryka... Kim jest Tadzik? Moim Teściem. I choć ten wpis chciałam zadedykować Jemu to myślę, że będzie na odwrót - bardzo cieszy się jak Jego mielone znikają z talerza

Zasmakuj Kuchni
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 236

duża cebula pokrojona w cienkie piórka 800 ml wywaru warzywnego 40 ml Ramy smaż jak szef kuchni maślanej 1 mały pęczek kolendry drobno pokrojonej sól, pieprz, chili, curry i imbir w proszku. W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę, by tylko się zeszkliła (ok. 5 min.), dodaj marchew, słodkiego ziemniaka i przyprawy. Smaż całość

karmelowy
ZŁOTE MLEKO I PRZEPIS NA PASTĘ Z KURKUMY 170

sami się przekonajcie o jego wyjątkowym smaku i właściwościach. Ja się zakochałam :D Szczerze polecam! SKŁADNIKI MA PASTĘ: 0,25 szklanki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 0,25 łyżeczki pieprzu 0,5 szklanki wody SKŁADNIKI NA ZŁOTE MLEKO (na 1 porcję): 1 łyżeczka pasty z kurkumy 250 ml szklanka mleka migdałowego, kokosowego, owsianego lub opcjonalnie krowiego

Słodko-Słony Świat Ilony
pasztet drobiowy z żurawiną 158

filetów z piersi indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wina garść majeranku pieprz, sól 1/2 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 g masła 100 g suszonej żurawiny wykonanie: Żurawinę zalałam niewielką ilością wrzątku, odstawiłam do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i lekko przysmażyłam. Dodałam

babka w formie
WEGAŃSKIE KOTLETY JAGLANO-BURACZANE 136

kaszy jaglanej, 1 burak, 1 cebula,  6 ząbków czosnku, 1/3 szklanki mrożonego groszku zielonego, 1 łyżka sosu tamari, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka imbiru, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki chilli, 4 łyżki płatków jaglanych. Wykonanie: Kaszę jaglaną (1 szklanka suchej kaszy) moczymy przez noc. Następnie obficie przepłukujemy gorącą wodą, a na koniec zimną. Zalewamy

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania