góra 20-30 min więc najpierw róbcie się na bóstwo . Składniki: 4 świeże steki z tuńczyka (był ostatnio w Biedronce) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki rozmarynu sól z imbirem i trawą cytrynową (można zastąpić zwykłą) odrobina pieprzu cytrynowego łyżeczka soku z cytryny (w oryginalnym przepisie ja pominęłam ze względy na pieprz cytrynowy i sól) opakowanie tortellini ze szpinakiem i ricottą
Mama z miastaSkładniki suche: - 1 marchewka - 1 jabłko - 1 szklanka mąki gryczanej - 0,5 szklanki mąki jaglanej - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki cynamonu - 0,25 łyżeczki imbiru - 0,25 szklanki zmielonych nasion lnu - 1 garść orzechów - cukier gruboziarnisty do posypania babeczek Składniki mokre: - sok z 1 mandarynki - 0,5 szklanki wody Do miski wsypać
Receptura smakusosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik
karmelowysobie domowe wyroby Składniki: 450ml wody szklanka cukru 10 goździków (całych) 4 laski cynamonu 12 ziaren kardamonu 8 ziaren ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu czarnego gwiazdka anyżu 25g świeżego imbiru (obranego i pokrojonego na plasterki) pół gałki muszkatołowej Wykonanie: Wszystkie składniki dać do rondelka. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i przykryć syrop pokrywką
Mania Wypiekaniamasła 100 g cukru pudru 375 g mąki pszennej 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: W małym garnuszku podgrzewamy syrop klonowy, cukier i masło, do momentu aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy
Kulinarne przygody Gatityszkoda je jeść:) Składniki: 15 dag miodu 10 dag masła 20 dag brązowego cukru 40 dag mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli Uwaga: przyprawy możemy zastąpić gotową przyprawą do pierników. Dajemy wtedy 2 łyżeczki tej przyprawy. Sposób przygotowania
Pobite gary Barbarysokodajne z tymi mięsistymi :). Sernik może też załapać aromaty z cytrusów i odpowiednio do masy serowej możemy dodać: - Skórkę limonki - Skórkę cytryny - Skórkę pomarańczową - Skórkę pomarańczową i odrobinę imbiru To tradycyjne ciasto to świetna baza energetyczna, doskonale uzupełni braki białka i wapnia. Moim skromnym zdaniem sernik doskonale nadaje się zarówno na śniadanie z herbatą earl grey
Kuchnia PROzdrowotnalepszego niż książka, koc i pyszna kawa. Jeśli tak jak ja jesteście smakoszami kawy zbożowej, ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Główną rolę gra w niej imbir, przyprawa idealna na tę porę roku. Bardzo polecam, spróbujcie! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię
Domowa cukiernia Ewysię przypalają. Poniżej przepis na pierniki bezglutenowe: Składniki: 1 ½ szklanki mąki migdałowej ½ szklanki daktyli (namoczonych) 1 szklanka płatków/wiórków/chipsów kokosowych przyprawa do piernika lub 1 ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki goździków (mielonych) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ⅓ szklanki miodu 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy do uzyskania jednolitej masy
PaleoLifeIdealny napój na zimowy czas. Pyszna kawa z ciasteczkami i ciepłym mlekiem. Dodatek imbiru sprawia że ta kawa najlepiej rozgrzewa. A czekolada to wiadomo jak na nas działa! Składniki : * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej * łyżeczka cukru trzcinowego * ciepłe mleko * 2 ciasteczka korzenne starte na tarce * kostka czekolady Przygotowanie : Kawę zaparzyć w większym kubku, posłodzić i wymieszać
Magiczne Życie Martyśmietany 12% lub 18% 1 łyżka ciemnego kakao 1 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kardamonu możemy dodać gotową przyprawę do piernika około 3 łyżeczek Link do filmu z przygotowania: Piernik prosty i smaczny Przygotowanie: Białko ubijam na sztywną
Uwaga Babcia Gotujemąki 2-3 łyżki smalcu do smażenia DO DOPRAWIENIA sól (u mnie 3 płaskie łyżeczki) pieprz (2 płaskie łyżeczki) gałka muszkatołowa /w całości (zużyłam 1 całą sporą kulkę) sproszkowany imbir (2 pełne łyżeczki ) 4 łyżki brandy 6 kulek ziela angielskiego startych na pył w moździerzu 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarnach 6 kulek jałowca OPCJONALNIE ugotowane suszone grzyby suszone pomidory
Karo in the Kitchennotatki, mając na uwadze, że zbliża się do nas coraz szybciej okres świąteczny w którym przepis ten może być wielce użyteczny. składniki 3-4 laski cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka goździków 1 gałka cała muszkatołowa gałka ( lub połowa łyżeczki sproszkowanej gałki) 10-15 ziaren kolendry 5-10 strąków kardamonu 10-15 ziaren ziela angielskie 5-10 ziaren
Miód i pieprzzupełnie nie czuć samego piwa, które po prostu nadaje mu wilgotności i miękkości. Składniki: 260 g mąki 175ml piwa Guinness 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jajka 120g cukru 165 ml oleju 160 ml miodu Wykonanie: Piwo zagotować, odstawić. Wymieszać sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawy
Pociąg Do KuchniJest to tak zwany piernik dojrzewający. Ładny kolor piernika - aby piernik zachwycił intensywnym kolorem, dodajemy do niego miód. Miód należy zrumienić z 1 łyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować
Ciastka - domowe słodkości