śmietany 12% lub 18% 1 łyżka ciemnego kakao 1 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kardamonu możemy dodać gotową przyprawę do piernika około 3 łyżeczek Link do filmu z przygotowania: Piernik prosty i smaczny Przygotowanie: Białko ubijam na sztywną
Uwaga Babcia Gotujemąki 2-3 łyżki smalcu do smażenia DO DOPRAWIENIA sól (u mnie 3 płaskie łyżeczki) pieprz (2 płaskie łyżeczki) gałka muszkatołowa /w całości (zużyłam 1 całą sporą kulkę) sproszkowany imbir (2 pełne łyżeczki ) 4 łyżki brandy 6 kulek ziela angielskiego startych na pył w moździerzu 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarnach 6 kulek jałowca OPCJONALNIE ugotowane suszone grzyby suszone pomidory
Karo in the Kitchennotatki, mając na uwadze, że zbliża się do nas coraz szybciej okres świąteczny w którym przepis ten może być wielce użyteczny. składniki 3-4 laski cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka goździków 1 gałka cała muszkatołowa gałka ( lub połowa łyżeczki sproszkowanej gałki) 10-15 ziaren kolendry 5-10 strąków kardamonu 10-15 ziaren ziela angielskie 5-10 ziaren
Miód i pieprzzupełnie nie czuć samego piwa, które po prostu nadaje mu wilgotności i miękkości. Składniki: 260 g mąki 175ml piwa Guinness 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jajka 120g cukru 165 ml oleju 160 ml miodu Wykonanie: Piwo zagotować, odstawić. Wymieszać sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawy
Pociąg Do KuchniJest to tak zwany piernik dojrzewający. Ładny kolor piernika - aby piernik zachwycił intensywnym kolorem, dodajemy do niego miód. Miód należy zrumienić z 1 łyżką zmielonych goździków, cynamonu oraz imbiru. Innym sposobem na uzyskanie koloru mocnego brązu jest dosypanie do miodu 2 - 3 łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować
Ciastka - domowe słodkościkcal) Składniki: olej kokosowy lub inny roślinny 1 łyżeczka płatki owsiane 115g mleko roślinne lub zwykłe 185ml woda 50ml cynamon 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki imbir 1/3 łyżeczki kardamon 1/3 łyżeczki skórka z pomarańczy daktyle 2 sztuki do podania: siemię lniane ok. 25g migdały ok. 15g daktyle ok. 25g Wykonanie: Na odrobinie oleju podsmażamy płatki owsiane (aż poczujemy zapach
rabarbarowoSkładniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 8 goździków 2 laski cynamonu 4 strączków kardamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 plasterków świeżego imbiru 4 gwiazdki anyżu 1 malutka gałka muszkatołowa 250 ml wódki Wykonanie: Strączki kardamonu delikatnie rozgniatamy. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, pomału doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez około
Kulinarne przygody Gatityjasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego Nadzienie: 200-250g powideł śliwkowych Polewa: 200ml śmietanki kremówki 36% 140g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 3 łyżki
Mała CukierenkaKonfitura ze śliwek kalifornijskich 200 g śliwek kalifornijskich*, 2 suszone morele, 2 suszone figi, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, 40 ml wody, 1/2 laski cynamonu, imbir mielony, kardamon mielony, cynamon mielony, Owoce pokroić na mniejsze kawałki (w paski). Do garnka wlać wodę, sok z pomarańczy, dodać owoce, cynamon w lasce, oraz po płaskiej łyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym
królestwo garówsłoiczków o pojemności 200ml: 1,5kg dyni - waga po obraniu skórka starta z 2 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 250g cukru 2 galaretki pomarańczowe 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Tipy i porady w temacie dyni [źródło: Wszystko o dyni ] przy zakupie należy uważnie sprawdzić czy jest zdrowa; powinna być jędrna i odpowiednio ciężka w stosunku
Grunt to przepis!dodatku wychodzi pyszne :) Składniki: marchew starta pół szklanki jabłka 2 szt migdały mielone 1 szklanka żurawina suszona 2 garście Kłos-Pol skórka kandyzowana z pomarańcza opakowanie imbir z paczuszki 2 łyżeczki cynamon mielony 2 łyżeczki Kłos Pol błonnik kakaowy 2 łyżki Kłos -Pol ksylitol 1 szklanka mąka pszenna typ 500 Kos- Pol 2 szklanki soda 1 szczypta proszek
Różowa kuchniaIdealna na Święta! Składniki: kurczak ok. 1,5kg 3 łyżki masła 250ml wody konfitura żurawinowa po pół łyżeczki z każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon, gorczyca, imbir, kminek, majeranek nadzienie: 50g żurawiny suszonej 50g śliwek suszonych 4 kostki czekolady deserowej/gorzkiej 1 łyżeczka miodu Kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy skrzydełka, kuper oraz szyję. Przecinamy piersi wzdłuż, rozchylamy kości
Gotowanie i blogowaniedość słodkie, ale chyba o to chodzi w słodyczach? Wzorowałam się na przepisie z Moich Wypieków. Składniki /ok. 15 szt/: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki zmielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 150 g miękkiego masła 2/3 Czytaj dalej... Artykuł Świąteczne ciasteczka imbirowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSkładniki na duży słoik granoli: 400 gram płatków owsianych górskich 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła orzechowego 4 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 150 gram
Mango Papajaowoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem ananasa, limonki i imbiru, które wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Buraka pokroić razem ze skórą. Można go oczywiście obrać, ale nie zmienia to specjalnie jego ziemistego smaku. Gruszki pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek
Pij soki wyciskane