nadało zupie nowego wyrazu. Sycąca i rozgrzewająca - idealna na chłodne wieczory :D SKŁADNIKI : 650 g upieczonej dyni hokaido 50 g suszonych pomidorów 150 g marchewki 1/2 cebuli 4 plasterki imbiru 20 ml oliwy z oliwek 750 ml wody 1 kostka bulionowa 2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Marcepanowa kuchniaPrzedwiośnie... i jaka zupa? II Lekka i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni. Osobom lubiącym ostre przyprawy polecam również dodanie szczypty imbiru i chilli. Składniki -700 ml bulionu warzywnego -400 ml mleka -1 kalafior (ok 700 g) -2 średnie ziemniaki -1 średnia cebula -2 łyżki oleju -1 łyżka curry w proszku -1 duży ząbek czosnku -szczypiorek -sól Przygotowanie Kalafior umyć
Zielona Kuchniaporcje: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/2 małej dyni hokkaido, 1 mały burak, 1 cebula, pęk botwinki, 1 szklanka tłustego mleka kokosowego, 4 ząbki czosnku, sól, curry (po 1 łyżeczce), imbir, natka pietruszki, pieprz (po 1/2 łyżeczki). Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez 12 h. Następnie odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra
Jeść, by żyć w zdrowiumakaronu (użyłam makaronu świderki) 30 dag śliwek (najlepsze będą węgierki) kostka twarogu 5 jajek szklanka śmietany kremówki 1/2 szklanki cukru 4 łyżki płatków migdałowych dowolne przyprawy: ja użyłam cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon) tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Śmietanę kremówkę dokładnie
Pobite gary Barbaryszklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 zmielonych godzików 1/4 zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 zmielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 roztrzepane jajka 1 szklanka migdałów posiekanych, lub płatków migdałowych 1/2 szklanki posiekanych ananasów - użyłam świeżych
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: 1/2 l bulionu 1 puszka kukurydzy 1 większy ziemniak kawałek imbiru 1 serek topiony śmietankowy po kawałku czerwonej i zielonej papryki groszek ptysiowy Mamut sól, pieprz Przygotowanie: Bulion zagotować … Czytaj dalej Zupa krem z kukurydzy
czarrna od kuchnidzisiaj polędwiczki wieprzowe! No to zaczynamy! PRZEPIS NA POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Potrzebujesz: Otartą skórkę z cytryny umieść w moździerzu, dodaj 2-3 ząbki czosnku i około 0,5 cm korzenia imbiru. Całość dokładnie utrzyj w moździerzu. Jeśli nie masz moździerza, zmiksuj masę w blenderze. Następnie dodaj olej, zioła i ocet balsamiczny. Jeśli nie lubisz szałwii możesz dodać listki tymianku, kolendry bądź
SMYKWKUCHNIłyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: 4 duże jabłka 1 łyżka cukru * 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilionowego * 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 - 4 sproszkowane goździki PIANKA: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń waniliowy 1/3 szklanki oleju płatki migdałowe do posypania * w zależności od słodkości jabłek można dać
Kuchnia od dwojgadrobiowo-warzywnego 1 cały kalafior 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 4 średnie ziemniaki kawałek pora 1/2 szklanki śmietany 18% natka pietruszki goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Kalafior umyć i podzielić na […] Artykuł Zupa krem z kalafiora pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.pltarce 2 łyżeczki ulubionego słodziku (ksylitol, erytrytol, cukier) 1/4 szklanki wody pieprz (do smaku) Marynata curry Składniki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka curry 1 cm imbiru, starty na tarce 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki wody Znasz inne marynaty? Podziel się w komentarzu, chętnie wypróbuję
Vegan Tasteszklanki octu winnego 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki przyprawy do spaghetti 2 łyżki ziół prowansalskich 1 opakowanie naturalnej pektyny ok. 20g PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pomidory kroję na kawałki, wrzucam do większego garnka, oprószam cukrem - odparowuję nadmiar płynu
Moja Książka Kucharskajarmużu – jeśli nie masz może być kawałek kapusty 4 suszone grzybki shitake pęczek natki pietruszki (umyty i związany sznurkiem) 1 duży kawałek kombu 3-4 cm kawałek świeżego korzenia imbiru (obrany i przekrojony na pół) opcjonalnie 1-2 ziemniaki ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki soli himalajskiej (lub innej) świeżo zmielony czarny pieprz 3 litry wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego
Anioły w kuchniWWW.SKLEPAGNEX.PL ( rabat obowiązuje do 30.04.2017 r. ). Składniki: 120 g mąki pszennej razowej 80 g mąki pszennej tortowej 120 g ciemnego cukru Muscovado 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 duże jajka 280 g puree z dyni, domowego lub kupnego
Opowieści z piekarnikasmaczny duet 🙂 . Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 2 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 1 pomidor 1 szklanka soku pomidorowego ziele angielskie,liść laurowy pieprz świeżo zmielony imbir mielony papryka słodka i ostra olej
Ugotujmy CośKofta to danie popularne w Turcji, na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach. Zazwyczaj przyrządza się ją z mięsa jagnięcego lub wołowego z dodatkiem aromatycznych przypraw jak: kumin, cynamon, imbir, kolendra, papryka chili. Po naszemu to po prostu mięso mielone na patyku 😉 Szczególną popularność zyskała w Turcji, gdzie powstało prawdopodobnie kilkaset rodzajów tego dania, min. z kaszą bulgur, z ryżem, jajkiem, serem
Kuchnia MagdaLeny