danie. A jednocześnie smaczne, lekko słone, lekko słodkie, nieco orientalne. Polecam Wam dziś najprostszą wersję kurczaka w sosie teriyaki. Sos ten można zrobić samemu dodając do sosu sojowego miód, imbir i inne przyprawy. Ja skorzystałam z gotowego sosu teriyaki, mam go zwykle w lodówce i stosuję głównie do mięsnych marynat. Do piersi z kurczaka można dodać też cebulkę pokrojoną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierobi się go o wiele szybciej, dosłownie raz-dwa. Taka szklaneczka witamin na dobry początek dnia:) Składniki (na 2 porcje): dwie garści truskawek 1 pomarańcza 1 banan kawałek korzenia imbiru kilka listków mięty woda Pomarańcze obkroić ze skórki wraz z albedo, miąższ pokroić w ćwiartki. Banan obrać, pokroić na kilka kawałków. Truskawki umyć, odszypułkować. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera
Obiad gotowydozwolone. Pływaliśmy wśród namorzyn, zwiedziliśmy jaskinie gdzie kręcono Piratów z Karaibów i widziałam mnóstwo moich ulubionych pelikanów. Trzeci wypad odbył się na rancho , gdzie dowiedziałam się jak rośnie papaja, imbir, cynamon, kawa i kakao. Piliśmy kawę i czekoladę dopiero co zmieloną. Oglądaliśmy walkę kogutów emerytów. Zwiedziliśmy targ, takiego syfu to ja dawno nie widziałam. Dominikańczycy w dupie mają że otaczają
Pasje JolkiMamy Składniki 200 g pulpy pomidorowej 1 duże jabłko 1 gruszka 2, 5l bulionu (woda, kurze skrzydełka, marchew, cebula, seler, pietruszka, szczypior) sól, pieprz oregano suszone tymianek suszony szczypta imbiru 2 – 3 łyżeczki kwaśnej śmietany Wykonanie Ugotować bulion, odcedzić z warzyw i skrzydełek. Do gotowego bulionu dodać pulpę pomidorową, kawałki obranego jabłka i gruszki. Gotować na wolnym ogniu
Raj dla Podniebieniaoliwek Marynata; 100 ml wody 50 ml oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 2 przeciśnięte ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy mielonej Skworcu łyżeczka startego imbiru łyżeczka papryki słodkiej lub odrobina chili Skworcu 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego Skworcu 1 łyżeczka mielonego kuminu Skworcu pół łyżeczki kolendry mielonej Skworcu szklanka zielonego groszku sól do smaku himalajska Skworcu Przygotowanie
Radość kipiąca uśmiechem.fileta z łososia sok z połowy limonki 4 bok choy 250 g shiitake 100 ml jasnej soi 2 łyżki sezamowego oleju 100 ml octu ryżowego mirin 2 łyżeczki świeżego imbiru 2 łyżeczki miodu sól i pieprz do smaku 2 łyżki nasion sezamu 3 dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka sriracha sos Nastaw piekarnik na 225ºC na funkcję grilla, jeśli masz taką
codojedzeniacurry z mango 200 g creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżeczki curry w proszku 50 g puree z mango lub 2-3 łyżki mango chutney ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu sól do smaku 1 łyżeczka winnego octu 1-2 łyżeczki cukru Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj creme fraiche, puree z mango lub mango chutney. Dodaj przyprawy, ocet
codojedzeniaSkładnik dla 4 osób: - 1 kg mięsa z piersi kurczaka - 1 puszka mleczka kokosowego - 3 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki curry - 3 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka imbiru - 3 papryczki chili peperoncini, możecie ją zastąpić papryką w proszku - pieprz - 4 łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki oliwy sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania, przyprawy
Apetyczna babeczkamięsa mielonego mieszanego (wieprzowe i wołowe) 1 sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki olej do obsmażenia Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Dodać do mielonego mięsa razem z solą i przyprawami. Dobrze wyrobić i odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennakalorii. Warto też wspomnieć, że k alafior jest warzywem ciężkostrawnym, unikajmy więc spożywania go wieczorem. Posiada też właściwości gazotwórcze, dlatego warto go przyrządzać z kminkiem, imbirem czy czosnkiem. Wartości odżywcze surowego kalafiora ( w 100 g) Wartość energetyczna (kcal) 24 Tłuszcz 0,3 g Kwasy tłuszczowe nasycone
Kulinarne przygody Gatitypieprzu - 1 łyżeczka świeżo zmielonego ziela angielskiego - 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków -1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kolendry -1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka imbiru w proszku
SMYKWKUCHNIświeżej bazylii. Omlet ze szparagami na bogato podajemy na gorąco z sałatą z lekkim sosem. Polecam także inne przepisy na szparagi: Szparagi zapiekane z serem Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami
My Chcemy Jeśćwiększe lub 3 mniejsze cukinie 390 g mąki pszennej (dałam 300 g 650 i 90g pełnoziarnistej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru, zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 2/3 szkl. cukru kokosowego 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 170g oleju kokosowego 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny Sposób
Mieszam w Garnkukrzaczka. Jednak w koktajlu, ze słodką gruszka i ananasem smakowały super. Składniki na 2 porcje: 1/2-3/4 kubka jagody kamczackiej 1 banan 1 słodka gruszka 1/4 słodkiego, dojrzałego ananasa kawałek imbiru 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego 1 szklanka wody mineralnej Wykonanie: owoce przebrać, umyć. Gruszkę, banana i anansa obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki w kielichu blendera umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!