imbir - 9508 przepisów (strona:376/634)

SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek 351

szklanki octu winnego 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki przyprawy do spaghetti 2 łyżki ziół prowansalskich 1 opakowanie naturalnej pektyny ok. 20g PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pomidory kroję na kawałki, wrzucam do większego garnka, oprószam cukrem - odparowuję nadmiar płynu

Moja Książka Kucharska
WZMACNIAJĄCY I REGENERUJĄCY BULION Z WARZYW 158

jarmużu – jeśli nie masz może być kawałek kapusty 4 suszone grzybki shitake pęczek natki pietruszki (umyty i związany sznurkiem) 1 duży kawałek kombu 3-4 cm kawałek świeżego korzenia imbiru (obrany i przekrojony na pół) opcjonalnie 1-2 ziemniaki ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki soli himalajskiej (lub innej) świeżo zmielony czarny pieprz 3 litry wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego

Anioły w kuchni
Ciasto dyniowo - bakaliowe 110

WWW.SKLEPAGNEX.PL ( rabat obowiązuje do 30.04.2017 r. ). Składniki: 120 g mąki pszennej razowej 80 g mąki pszennej tortowej 120 g ciemnego cukru Muscovado 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 duże jajka 280 g puree z dyni, domowego lub kupnego

Opowieści z piekarnika
gulasz wołowy w sosie pomidorowym 172

smaczny duet 🙂 . Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 2 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 1 pomidor 1 szklanka soku pomidorowego ziele angielskie,liść laurowy pieprz świeżo zmielony imbir mielony papryka słodka i ostra olej

Ugotujmy Coś
KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU 277

Kofta to danie popularne w Turcji, na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach. Zazwyczaj przyrządza się ją z mięsa jagnięcego lub wołowego z dodatkiem aromatycznych przypraw jak: kumin, cynamon, imbir, kolendra, papryka chili. Po naszemu to po prostu mięso mielone na patyku 😉 Szczególną popularność zyskała w Turcji, gdzie powstało prawdopodobnie kilkaset rodzajów tego dania, min. z kaszą bulgur, z ryżem, jajkiem, serem

Kuchnia MagdaLeny
DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, makaronu, marynat i mięsa 1267

może być też zwykły olej lub oliwa z oliwek) 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml octu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi. Krok 2. Paprykę myję, osuszam, usuwam

Moja Książka Kucharska
Pasztet z bobu i cukinii 242

można pominąć i dodać więcej kaszy) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny pieprz, sól olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotować w 1 szklance wody około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem, aby wchłonęła cały płyn

Jaglusia
Domowa przyprawa do drobiu 186

uzyskać efekt dobrze doprawionego mięsa. Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku ½  łyżeczki granulowanego czosnku ¼ łyżeczki imbiru w proszku ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wsypać do małego i suchego słoiczka. Zakręcić. Energicznie potrząsnąć, aby się dokładnie wymieszały. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią 439

cukinią Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej 3 jajka 1 szklanka jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki oleju 150g startej marchewki na drobnych oczkach 150g startej cukinii na dużych oczkach (nie obierałam cukinii) 1/2 szklanki rodzynek

Mała Cukierenka
Schabowy po indyjsku 815

lubię czasami go odchudzić i nadać mu nieco orientalnej nuty. Tym razem ma cudowny bardzo aromatyczny i pikantny smak indyjskiej przyprawy masali, w której skład wchodzą: kolendra, kumin, kardamon, imbir, pieprz czarny, czosnek, gorczyca, cynamon, chili i kurkuma. Dodatkowym akcentem smakowym i dekoracyjnym jest dodana do panierki natka pietruszki. Pewnie znawcy kulinarni się oburzą, że to już nie jest schabowy

Kuchcik gotuje
DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI 134

Mieszanka jest bardzo aromatyczna i świetnie wzbogaca smak wszelakich deserów. DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI 6 łyżeczek mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i używać do przepisów, które wymagają użycia przyprawy do dyni. Artykuł DOMOWA PRZYPRAWA

Pieguskowa Kuchnia
AROMATYCZNY ŁOSOŚ PO CHIŃSKU 193

CHIŃSKU łosoś ryż 3 łyżki oleju sezamowego MARYNATA 1/4 szkl sosu sojowego 2-3 łyżki sambal oelek 1 łyżka czarnego octu ryżowego 2 łyżki miodu 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę DEKORACJA biały sezam szczypiorek Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w miseczce i zalać nią pokrojonego na kawałki łososia. Odstawić na godzinę. W międzyczasie

Pieguskowa Kuchnia
Kalafior w cieście 140

łyżeczki soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta  imbiru 1 szklanka mleka olej do głębokiego smażenia Kalafiora podzielić na różyczki. Pozostałe składniki wymieszać tak aby powstało dość gęste ciasto. Olej rozgrzać w rondlu. Różyczki kalafiora obtaczać w cieście

O kuchni z uczuciem
chłodnik z arbuza (paleo, bez glutenu) 126

prostego paleo chlebka i mamy idealny szybki lunch. A gdyby nagle zrobiło się zimno i trzeba by było chłodnik zamienić na coś bardziej rozgrzewającego to wystarczy dodać odrobinę imbiru, chilli i mamy fajną dającą powera zupę. Przepis na chłodnik z arbuza : Składniki: 4 szklanki pociętego na kostkę arbuza garść świeżej bazylii sok z połowy cytryny 1 ogórek 2 szklanki pomidorów

PaleoLife
Kurczę pieczone. BLW na obiad. 152

kurczaka Miodzio udka ! Przepis BLW na obiad.   Kurczak zagrodowy, pieczony w całości. 1/2 łyżeczki suszonej cebulki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 3 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki 5 ząbków czosnku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu ( /czubate) 1/3 kostki masła 2 kilogramowy kurczak zagrodowy Kurczaka wymyć i osuszyć. Czosnek wycisnąć

Krupeczki