imbir - 9508 przepisów (strona:368/634)

Zimowa zupa krem z dyni, słodkich ziemniaków i papryki. Rozgrzewająca i aromatyczna. 131

Składniki 3 papryki (żółta, 2 czerwone) średniej wielkości dynia piżmowa duży słodki ziemniak 2 łyżki oleju rzepakowego cebula 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 12% sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, imbir, papryka słodka Do ozdoby podpieczone na suchej patelni ziarna dyni, grzanki z chleba pełnoziarnistego, rukola i mała papryczka. Sposób przygotowania: Paprykę oraz dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju

wysmienity
Ciasteczka maślano-cynamonowe 135

ciasteczka waniliowe , 60 g łuskanych i drobno posiekanych migdałów – powstaną ciasteczka migdałowe , 60g drobno posiekanych dowolnych orzechów – ciasteczka orzechowe , łyżeczkę cynamonu, powstaną ciasteczka cynamonowe, połowa łyżeczki imbiru – ciasteczka imbirowe. Tak czy siak, zawsze szybko znikają, mogę je schować w pięknym nowym świątecznym pojemniku na ciasta, a i tak wytrzymają tam max. 3 dni No i dobrze

Zasmakuj Kuchni
Świąteczne kulki mocy, piernikowe 104

łyżka startej skórki z cytryny ¾ szklanki pulpy makowej Kulki piernikowe: Składniki: ¾ szklanki daktyli ½ szklanki suszonych fig 1 szklanka migdałów ¾ szklanki pulpy po orzechach włoskich 1 łyżka miodu ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczka mielonych goździków ½ łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie Wszystkie składniki blendujemy. Z powstałej masy formujemy kulki, odstawiamy do lodówki aby stwardniały, przed schłodzeniem możemy kulki nadziać na patyczki

PaleoLife
Orientalny schab z grzybami mung 123

przepis autorski) Składniki: 0,5 kg schabu bez kości 1 garść suszonych grzybów mung sos sojowy imbir suszony chilli suszone czosnek suszony miód łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżka jogurtu naturalnego cebula olej do smażenia ziele angielskie i liść laurowy – po 2 sztuki sól, pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety, odłóż na bok grzybki zalej wrzątkiem o odstaw

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) 141

rodzynki, śliwki, pokrojonych na mniejsze kawałki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub rozbitego w moździerzu na proszek) 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy (3 łyżki) 3 jajka 3 łyżki oliwy z pomarańczą Monini 4 łyżki mleka

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy pasztet wieprzowy 312

karkówki i boczku ) 2 cebule włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone

Blog z Apetytem
Piernik żydowski 119

jajka, 40 ml rumu, 1 łyżeczka sody, 250 ml płynnego miodu wielokwiatowego, 700 ml mąki żytniej razowej, 1,5 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (goździki, pieprz, cynamon, kardamon, anyż, imbir) Sodę rozpuścić w rumie. Jajka ubić, dodać rum z sodą, miód i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę i ucierać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (ja wysypuję

królestwo garów
Piernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem 190

łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Dodatkowo: 2 śmietankowe budynie – do nabycia w Eko-Młociny 3 i 1/2 szklanki mleka (można dać ciut mniej) Ekologiczna konfitura wiśniowa z imbirem Owocowy Dom 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżki cukru do ozdoby: płatki migdałów i listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cukier

Słodkie okruszki
BABECZKI KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 192

pokojowej 45 g mąki kokosowej 60 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna) 1 łyżka cynamonu ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu szczypta soli himalajskiej opcjonalnie 10-20 g ksylitolu 4-6 łyżek świeżo

Ola la LCHF
Mielone Tadzika 121

pyszne, inne! Jak w domu. Dla mnie to nie lada wyzwanie przyprawiać mięso jedynie solą i pieprzem, bo nie ukrywam że uwielbiam zapach ziół i innych przypraw, jak kolendra, imbir, czosnek, ostra papryka… Kim jest Tadzik? Moim Teściem. I choć ten wpis chciałam zadedykować Jemu to myślę, że będzie na odwrót – bardzo cieszy się jak Jego mielone znikają

Zasmakuj Kuchni
Burgery z buraczków i kaszy jaglanej 132

łyżki mąki jaglanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki sezamu 1/4 szklanki oleju 1 czerwona cebula 1 łyżka posiekanej świeżej kolendy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka startego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chili pieprz sól Sos: 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego 3-4 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu sól pieprz Dodatkowo: 10 bułek kilka

Fitsweet.me
Kuskus z pieczonymi warzywami 148

natki pietruszki 1 łyżka oleju Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 łyżki soku cytryny 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję kaszy wsypać do miseczki, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, tak aby poziom wody przekraczał

Fitsweet.me
Wegańskie trufle daktylowe 229

orzechów nerkowca 250 g daktyli bez pestek 2 łyżki naturalnego kakao szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki stopionego oleju kokosowego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonego imbiru Do obtoczenia: wiórki kokosowe, posiekane orzechy, kakao itp. Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego umieścić w dobrym blenderze (u mnie blender kielichowy) i zmiksować na w miarę jednolitą masę. Masa

Nastoletnie Wypiekanie
Pepparkakor 161

przepis pochodzi ze strony Delicious Days .  Składniki: 150 g melasy/syropu klonowego 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli duże jajko W rondelku podgrzać masło, cukier i syrop klonowy. Przemieszać do połączenia składników. Zdjąć z ognia

wyzwania kuchenne
Syrop piernikowy 132

dziś zapraszam na słodki syrop piernikowy. Syrop piernikowy Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Wykonanie: Do średniego rondelka dodajemy wszystkie składniki oprócz esencji. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut - uważajmy, bo syrop może

Kulinarne przygody Gatity