Podobny efekt uzyskuje się poprzez wcześniejsze przemrożenie owoców. Dużą popularnością cieszą się warianty, bez liści, bez gotowania i ten właśnie znajdziesz poniżej. Dodatkowo nalewkę można aromatyzować dodatkiem przypraw, np. imbiru lub kardamonu, cynamonu lub wanilii. Mój przepis bazuje na surowych owocach, nie tracimy wówczas witamin podczas obróbki termicznej. Smak ma bardzo szlachetny i wytrawny. To czysta, długo dojrzewająca wspaniała aroniówka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ZUPA-KREM z kalafiora to pyszna letnia zupa:) Do tego kremu potrzebujemy: kalafiora, masło, śmietankę, cebulę, sól, pieprz, chili, imbir. Do garnka wrzuciłam łyżkę masła i pokrojoną dużą cebulę. Podsmażyłam na złoty kolor i wrzuciłam całego w cząstkach kalafiora, chwilę jeszcze smażyłam. Wlałam wodę, ok 1,5 l…wrzuciłam przyprawy. Po ok 30 minutach spróbowałam i jeszcze dodałam przypraw
harrisaCieniutki makaron z aromatycznym kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, imbirze i occie ryżowym. Pomysł na szybkie danie obiadowe. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać mięso z dwoma
Bulliolepszy smak i w moim domu zmniejszyło się spożycie soli. Przy okazji odkryłam wiele egzotycznych i nieznanych dotąd w mojej kuchni przypraw. Między innymi zakochałam się w cudownych właściwościach imbiru. Kolejny krok do zdrowia Tutaj mam mały dylemat, bo są dwa produkty prawie równe, czyli cukier i tłuszcz. Chyba jednak rozpocznę od cukru, gdyż myślałam, że jeśli nie słodzę kawy
Kuchcik gotujeruskich. Naleśniki są duże szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu a tak samo pyszne. Polecam Składniki: naleśniki: 1,5 szkl mleka 1 jajko 3 łyżki oleju bazyliowego szczypta curry i imbiru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i soli 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia farsz: 4 małe dymki 1 łyżka oleju 250 g ugotowanych młodych ziemniaków
słodkie i nie tylko historie kulinarnetygodniu. Dania do zrobienia były proste, jak te z filmikówi na YouTube, jednak przygotowania zabrały trochę czasu – głównie zrobienie zaprawy do kaczki po pekińsku z dużą ilością tartego imbiru, zamacerowanie kurczaka w sosie balsamicznym (tu trzeba było zmieszać przyprawę włoską, składającą się z mieszanki wielu ziół) i przyrządzenie mieszanki do steków z kalafiora. Wszystko to zajęło nam pół godziny
Niedzielny kucharzpozytywnej energii. Wiecie co mnie zaintrygowało w nowych przyprawach Kamis w dużym opakowaniu? Pieprz ognisty . Zawiera on – oprócz czarnego pieprzu – składniki jak: chili, estragon, ziele angielskie, sól, imbir i ostrą paprykę. Czuję, że się polubimy! W mojej kuchni używam bardzo dużo przypraw. Polubiłam duże opakowania , bo są wydajne. Więcej się opłaca! #wystarczydlawszystkich A tu kilka zdjęć od fotografa
Moja pasja smakukalafiornica z pomidorami Dzień czwarty Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja
Kulinarne przygody GatityJagody na krzaczkach i w moim koktajlu. Koktajl jest pyszny, imbir lekko rozgrzewa i wspomaga trawienie. tymianek zaś nadaje napojowi charakteru. Idealny koktajl na śniadanie, polecam gorąco. Mleczny napój z jagodami i tymiankiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekurczaka 1/2 mango 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka kolendry olej do smażenia 1 woreczek ryżu Marynata 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka startego imbiru 3 ząbki … Czytaj dalej Curry z mango
gotuj ze mnącałości – 8 szt. 0,10 zł papryka słodka – 1 łyżeczka 0,10 zł papryka ostra – 1 łyżeczka 0,10 zł przyprawa do flaków – lub imbir + gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka 0,30 zł majeranek suszony – 1 łyżka 0,10 zł sól 0,10 zł koncentrat pomidorowy – 1 łyżka [opcjonalnie] 0,20 zł Razem
Nerds Kitchennaciowego 2 szalotki 1/2 papryki czerwonej cienkościennej – spiczastej ( bardziej chrupka ) 2 strąki żółtego chilli 1 łyżeczka, siekanych liści kolendry ( lub suszonych ) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru 1 łyżka miodu sól , do smaku 1 jajko 1,5 łyżki mąki pszennej – na oko -około 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( kartoflanki ) 3-4 łyżki wody olej rzepakowy
Ogrodnik w podróżySzybkie danie do przygotowania: w domu i na świeżym powietrzu ;) Składniki: 3 duże filety miruny ze skórą, łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka imbiru Przygotowanie: Rybę posypujemy przyprawami. Grillujemy: na grillu tradycyjnym w folii aluminiowej lub przez około 10 minut, na grillu elektrycznym około 3-4 minut po każdej ze stron - w zależności od grubości ryby). Podajemy z mieszanką
Lena Gotujelekkostrawne i odżywcze. Dodatek mango zadba o super smak i niezwykle aksamitną konsystencję napoju. Składniki: 1 szklanka maślanki 2 szklanki truskawek 1 banan 1/2 mango 1 cm kawałek imbiru Wykonanie: truskawki dokładnie umyć, najlepiej w mocno ciepłej wodzie, ponieważ lepiej usuwa pozostałości po pestycydach, odszypułkować obrać mango, odkroić od pestki wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Puszyste, pachnące cynamonem i imbirem- za sprawą cudownej, korzennej przyprawy - dyniowe babeczki. Środek ich wypełniam galaretką dyniowo- pomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej śmietany zmieszanej z miąższem, tego pięknie ubarwionego warzywa, czyli dyniowym puree . Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki tartej dyni (na drobnych oczkach) 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju
Upiecz sobie babeczkę