imbir - 9508 przepisów (strona:354/634)

Bezmięsny pasztet z ciecierzycy i marchewki 145

minut + 45-50 minut pieczenia (plus czas gotowania ciecierzycy) 350 g ugotowanej ciecierzycy 3 marchewki Korzeń pietruszki 2 jajka Garść ziaren słonecznika Kurkuma, papryka słodka, curry, cynamon, mielony imbir, pieprz ziołowy, sól Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach Ugotowaną ciecierzycę zblendować z jajkami Połączyć marchewkę z ciecierzycą, dodać przyprawy, słonecznik i około ćwierć szklanki wody Masę dokładnie

HealthyCreations
Koktajl z burakiem + zakwas 150

Składniki: jabłko cytryna burak + 200 ml wody Składniki: duża marchewka burak imbir (kawałek) jabłko + szklanka wody Zakwas: 2 buraki kilka ząbków czosnku ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu 500 ml wody + pół łyżki soli 1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy

NA MOIM TALERZU
Koktajl z burakiem + zakwas 139

Składniki: jabłko cytryna burak + 200 ml wody Składniki: duża marchewka burak imbir (kawałek) jabłko + szklanka wody Zakwas: 2 buraki kilka ząbków czosnku ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu 500 ml wody + pół łyżki soli 1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy

Na moim talerzu
TOFU z warzywami. 121

TOFU Z WARZYWAMI. Prosty przepis na obiad z tofu, czyli patelnia pełna warzyw i tofu. POTRZEBNE NAM BĘDĄ:1 cebula,2 ząbki czosnku,1 łyżeczka startego imbiru,1 bulwa kopru włoskiego (świeżo starta), 1 cukinia,400 g tofu,spora garść grzybów (ja użyłam tu swojskie pieczarki),oliwa z oliwek,2 garści liści szpinaku.Do tego można dodać kukurydzę. Artykuł TOFU

MODA NA BIO
zupa indyjska 139

wiosennej stylizacji.Zapraszam do przepisu. Składniki 2 piersi z kurczaka 2 cukinie 1/2 kg świeżych pomidorów 1/2 l mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 cytryna 1 kawałek świeżego imbiru( ok 3 cm) 2 łyżki curry 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1,5 … Czytaj dalej zupa indyjska

gotuj ze mną
Lunch box z łososiem i pieczonymi marchewkami w curry! 141

które już mamy. Lunch box jest zdrowy, smaczny i pożywny. Idealny do pracy czy na uczelnie.  SKŁADNIKI: porcje wedle uznania - pieczone młode marchewki - garść rukoli - piórka czerwonej cebuli - imbir marynowany -kapary - świeża kolendra - pieczona biała cebula - ugotowany brązowy lub dziki ryż - sok z połówki pomarańcza oliwa z oliwek + ocet balsamiczny - dzwonko pieczonego lub smażonego łososia Marchewki posyp curry, oliwą

SMYKWKUCHNI
Ochudzanie w zgodzie z ajurwedą 146

kurkuma, kiełki, granat, brukselka. Te trzy smaki mają działanie wychładzające. Kwaśny smak to kwasy organicznie występujące owocach i warzywach. Słony to poprostu sole, a ostry to kardamon, cynamon, imbir. Kwaśny, słony i ostry są smakami rozgrzewającymi. Wszystko co spożywamy ma jakiś określony smak, na który składa się kombinacja pięciu elementów, z kolei aby smak był wyczywalny potrzebny jest nośnik jakim

greenscarf
Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami 152

Składniki ok. 1/2 kg dyni 2 bataty 1 szklanka aromatycznego bulionu (u mnie wołowy) 3/4 szklanki mleka kawałek imbiru, ok. 4 cm 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej pulpety: 30 dkg … Czytaj dalej Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami

czarrna od kuchni
Sałatka „Sushi” 150

przygotowaną sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem duży talerz położyć na foremce i odwrócić foremkę do góry dnem. Zdjąć folię z sałatki i podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym. Smacznego Sałatka „Sushi” Sałatka „Sushi” Sałatka „Sushi” Sałatka „Sushi” " alt="Smaczne a nie tuczy " data-recalc-dims="1"> Artykuł

Smaki Armine
Rosyjski zbiteń – Metro Exodus – rozgrzewający napój 145

bazie miodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min CENA: 8 zł LICZBA PORCJI: 4 porcje POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ rondel szklanki sitko SKŁADNIKI: na litr wody miód wielokwiatowy – 100g (1/3 szklanki) imbir w proszku (1/2 łyżeczki) tarta gałka muszkatołowa – 2 szczypty cynamon – 1 laska lub 1/2 łyżeczki mielonego goździki – 2 szt. zioła, suszone lub świeże np. mięta lub melisa

Nerds Kitchen
Owoce morza z mieszanką warzywną na sposób orientalny 136

łyżka miodu – 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej – 50ml zimnej wody – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka ostra, papryka słodka wędzona, pieprz, bazylia, imbir) – 1 łyżka oleju sezamowego Cebulę obrać i pokroić w ósemki, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, pieczarki pokroić w plasterki. Owoce morza rozmrozić, opłukać zimną wodą, wrzucić na cedzak

Smaki Armine
Omlet o smaku szarlotki 119

wypieków Podsmażyłam delikatnie jabłko z odrobiną soku z cytryny, wymieszałam z cynamonem, a potem, to już była czysta improwizacja Przed śniadaniem wypiłam szklankę wody z sokiem z cytryny, miodem, imbirem i odrobiną pieprzu cayenne, szklankę napoju pomarańczowo-brzoskwiniowego firmy Hortex, który ma delikatny, przyjemnie brzoskwiniowy posmak, a potem już tylko delektowałam się moim pysznym omletem Spróbujcie, może Wam też przypadnie

Smaki Armine
Fasola " nie po bretońsku " 76

mogłoby być za słodko. Wyszło naprawdę dobre, bezmięsne danie. Składniki : - 200 g fasoli białej, - 5 - 6 suszonych śliwek, - 2 marchewki, - 1 czerwona papryka, - 3 pomidory ( użyłem krojonych z puszki ), - imbir mielony lub 1-2 cm świeżego, - sól, pieprz, - kminek, - od siebie dodałem gałązkę świeżego tymianku. Wykonanie : Fasolę namoczyć na noc. Odlać wodę, wlać świeżą i ugotować fasolę z solą

Przepisy Mikołaja
Owsiane ciasteczka " samo zdrowie " 129

płatków owsianych, - 20 g wiórków kokosowych, - 15 g sezamu, - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, - 1 łyżeczka kardamonu ( następnym razem dam 1/2, bo był mocno wyczuwalny ), - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżeczka imbiru ( dałem świeży ), - 15 g suszonej żurawiny, - 3 suszone, posiekane morele, - 2 łyżki miodu, - 1 białko. Wykonanie : Wszystkie suche składniki zmiksować w robocie, dodać bakalie, miód i białko. Zmiksować dokładnie

Przepisy Mikołaja
ŚLEDŹ X 3: Korzenny z syropem klonowym, tatar ze śledzia z buraczkami, śledzik w oleju z gorczycą 145

pół łyżeczki mielonego kardamonu liść laurowy - po jednym na słoiczek ziele angielskie - po 2-3 ziarna na słoiczek 6 łyżek syropu klonowego gwiazda anyżu - po jednej na słoiczek plaster imbiru - po jednym na słoiczek Śledzie kroimy w kawałki, cebulę w kostkę i zalewamy zalewą przygotowaną z octu, oleju i przypraw. ŚLEDŹ W OLEJU Z GORCZYCĄ Składniki: 500 g filetów śledziowych

Cytryna&Co.