imbir - 9508 przepisów (strona:354/634)

5 przepisów na ciasteczka do Kalendarza Adwentowego (5 ricette dei biscotti per Calendario dell'Avvento) 262

ostatnich dniach listopada w naszym domu zaczyna pachnieć imbirem, cynamonem, goździkami, gałk ą  muszkata ł ow ą  i  pomarańczami a my rozpoczynamy przygotowania do  Świ ą t Bożego Narodzenia  od pieczenia ciasteczek do Kalendarza Adwentowego. To już jest nasza tradycja, bez której nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia Adwentu. Udekorowane ciasteczka

La grande e la piccola cuoca
Piernik staropolski 332

wypieczenia piernika i nikt nie potrafi powiedzieć kiedy to się stało. Można tylko stwierdzić, że w dawnych czasach przyprawy korzenne posiadały naprawdę wielką wartość. Były to między innymi cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, pieprz. Przyprawy te były narażone na wilgoć i często pleśniały dlatego też pewnego razu ktoś wypiekł z nich bardzo twarde ciastka, które były wzbogacone konserwującymi

mojewypiekiinietylko
Zupa "opróźnij lodówkę" 189

Zdrowe Zdrowie i opracowana przez autorów: Rebeccę Katzi Mat'a Edelson , książka ta dostępna jest w księgarni internetowej Klubu DPD . Zapraszam do podejrzenia recenzji: Pikantna zupa z dyni z imbirem i kardamonem oraz recenzja książki "Zdrowe zupy" . Tym razem zaaplikowałam sobie pomysł ze strony 202 na Zupę "opróżnij lodówkę" . Bo zawsze przecież coś nam zalega w czeluściach lodówkowych. I choć

Grunt to przepis!
CURRY Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ 132

szkoły. Na pewno was rozgrzeje i nasyci.  Jeśli nie macie pasty curry, możecie dodać więcej czosnku, chili i przyprawy curry oraz dodatkowo 1 łyżkę startego na tarce imbiru. Zieloną soczewicę z powodzeniem zastąpicie czerwoną. Ponieważ gotuje się znacznie szybciej, należy dodać ją razem z pomidorami, 15 minut przed końcem gotowania.  SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1 marchewka 1 pietruszka

cool and minty
Ciasto dyniowe z solonym karmelem - bez glutenu 222

dyni = nieduża dynia najlepiej hokkaido (przepis poniżej) 225 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 4 duże jajka (L) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 600 g śmietany kremówki 36% 400 g serka mascarpone 4 łyżki syropu klonowego Solony karmel: 110 g białego cukru

maniapieczenia
Kalafiorowe curry – nie dość że niskokaloryczne to jeszcze wyjątkowo smaczne. 352

Składniki: duży kalafior lub 2 mniejsze kolendra duża cebula łyżka oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku por marchewka przyprawy: mielony kminek, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra / chilli, cynamon, kurkuma, imbir, musztarda sól, pieprz 800ml pomidorów z puszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml mleka kokosowego 3 łyżki śmietanki kokosowej Sposób przygotowania: Kalafiora lekko podgotuj. Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę

wysmienity
Marynowana dynia 154

dyni do słoików!  Marynowana dynia     Składniki: 1,5kg obranej dyni / bez skóry i miąższu /, 1kg cukru, 1,5l octu winnego, przyprawy / anyżek, cynamon, 2 liście laurowe, imbir, goździki, 1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu/.     Przygotowanie: Dynie kroimy w niezbyt duże kostki lub wydrążamy niewielkie kulki specjalną łyżką. Ocet winny z cukrem i przyprawami doprowadzamy

Leśny Zakątek
Pieczony kalafior z kuminem (dieta dr Dąbrowskiej) 142

Dabrowskiej) Czas przygotowania:  40 minut Składniki: 1 spory kalafior 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki papryki 1/2 łyżeczki imbiru sól himalajska pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak na sposób indyjski, pyszny obiadek czyli Balti maślany kurczak 155

marynaty – jogurt włożyć do miski. Dodać kminek, cynamon, garam masala, paprykę wędzoną w proszku, chili w proszku, trochę soli, pokruszone listki laurowe, zmiażdżone ząbki czosnku, mielone migdały, potarty imbir, zmiażdżone ziarenka kardamonu. Dokładnie wszystko wymieszać, następnie dodać mięso pokrojone w paski. Ponownie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i wrzucić pokrojoną

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami 146

soczewicy 3 pomidory 1 marchew 3 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku ½ brokuła 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy do smaku curry, kminku mielonego rzymskiego, kolendra sproszkowana, ostra papryka, imbir, sól, pieprz ziołowy, papryczka chili mały kawałeczek. Wykonanie: Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć. Soczewicę opłukać, osączyć. Bulion

Pomysłowa kuchnia