garść dojrzałych truskawek Opakowanie tofu Pęczek rzodkiewki 1 mała czerwona cebula 2 duże garści szpinaku Olej do smażenia Sezam do posypania Marynata 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tartego imbiru 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka brązowego cukru lub miodu 1 łyżka octu ryżowego, jabłkowego lub winnego 1 łyżka sosu sriracha lub chilli (opcjonalnie) ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzpielęgnacji ran Rumianek - pomaga w problemach skórnych Bergamotka - stosowana jako środek przeciwdepresyjny i tonizujący Rozmaryn - pobudza oraz działa przeciwinfekcyjnie Eukaliptus - łagodzi i niweluje wszelkie infekcje dróg oddechowych Imbir - pomaga w nudnościach i stanach zapalnych Trawa cytrynowa - odstrasza owady i działa antyseptycznie Mandarynka - działa na rozstrój żołądka oraz lęk i niepokój Przyznam szczerze, że z olejkiem herbacianym nie rozstaję się
Di gotujePrażone płatki migdałowe Dresing Ocet ryżowy – pół szklanki Ząbek czosnku – starty drobno Olej sezamowy – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Cukier – 1 łyżka Świeży imbir – 3-5 cm startego Jeśli mamy już składniki, chińska sałatka czeka na Ciebie Po pierwsze wymieszaj składniki dresingu ze sobą, by się składniki przegryzły. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię
RafalCookpasuje też do karkówki i do drobiu. 180 ml dobrego sosu sojowego, np. Kikkoman, 3 łyżki oleju, 1 lekko czubata łyżka brązowego cukru lub płynnego miodu, 2 łyżeczki imbiru startego na tarce, 1 łyżka stołowa octu jabłkowego, 4 ząbki czosnku, drobno posiekane, 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu, 2 łyżki dobrego sosu Worcestershire pół łyżeczki płatków chili
Cztery Fajeryszklanka cukru 250 g masła 3 jajka 70-100 g suszonych śliwek 70 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1,5 łyżki przyprawy korzennej (cynamon, goździki, imbir) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki soli 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej powidła śliwkowe - u mnie 1,5 słoiczka polewa czekoladowa Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy masło, miód i cukier
Kulinarne Inspiracjełyżki skrobi ziemniaczanej pęczek młodych marchewek brokuł małe pieczarki olej do smażenia składniki sosu : 1 łyżka miso hatcho lub shiro miso 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki tartego imbiru sól so smaku płatki chili do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki sosu sojowego np. wędzonego Lima 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
AZgotuj!majonezu). Orientalna zupa rybna z pulpecikami Czas przygotowania: 90 minut Składniki: Bulion rybny skóra, głowy i ości z 2 gładzic 2 małe marchewki 1 pietruszka 1 cm kawałek imbiru łodyżka trawy cytrynowej 3 listki kaffir 1000 ml wody Pulpeciki rybne mięso z 2 gładzic 2 łyżki kaszy manny sól pieprz mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia Dodatkowo
Kulinarne przygody GatitySałatka ze smażonymi pieczarkami – prosta, szybka i niebywale smaczna! Składniki 500g pieczarek 4 jajka na twardo puszka kukurydzy dwie czerwone cebulki 4 solidne łyżki majonezu czosnek sól pieprz imbir gałka muszkatołowa szczypiorek/dymka/natka – cokolwiek zielonego Przygotowanie Pieczarki kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię z odrobiną masełka, opruszamy solą oraz pieprzem i przesmażamy, aż woda wyparuje. Zostawiamy do ostygnięcia (dolna
Wasze Przepisykorzeń Ashwagandhy (Withania somnifera), kurkuma, cynamon cejloński, sproszkowany sok truskawkowy, substancja słodząca (glikozydy stewiolowe), przeciwutleniacz (ekstrakty z rozmarynu), kompleks enzymów trawiennych (sproszkowana papaina z papai, sproszkowany ekstrakt z kłącza imbiru, sproszkowany liść mięty pieprzowej, sproszkowany ekstrakt z czarnego pieprzu), żywe kultury bakterii probiotycznych (L. acidophilus, L.plantarum, L.casei, B.bifidum, B.longum) Masa netto: 1kg Wartości odżywcze: 40g (porcja)/ 148 kcal, tłuszcz
Candy Pandassojowy, migdałowy lub ryżowy. Można także wykorzystać do niej mleko bez laktozy. Innym pomysłem na przepyszny deser jest babka z jabłkami i karmelową glazurą. Smak jabłek dodatkowo podkreślony jest imbirem i cynamonem. Słodyczy dodaje zaś całości przepyszny sos karmelowy. Babka idealnie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Jest też idealna dla miłośników słodkości. Z kolei fani lekko kwaskowatych smaków
Żyję by jeśćwięcej przepisów na domowe wędliny :) Do domowej wędliny polecam również pyszny, domowy chleb bez zagniatania: Szynka pieczona z goździkami, składniki: szynka (1.5 kg), garść goździków, ok. 1/2 łyżki mielonego imbiru, łyżka ulubionych suszonych ziół (u mnie prowansalskie), pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub trochę więcej), czubata łyżka miodu i czubata łyżka musztardy, sól, pieprz Szynka pieczona
Lekcje w kuchnipracochłonna, trzeba tylko odczekać, aż mięso się porządnie zamarynuje. Składniki: 20 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki chili Skrzydełka myjemy, osuszamy i każde kroimy na trzy części (w miejscach zgięć). Te najmniejsze kawałki nie będą nam potrzebne. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Skrzydełka
Kardamonovymarudzenia. Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki otrębów żytnich pół łyżeczki curry duża szczypta mielonego imbiru pęczek natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 20 kotletów) Soczewicę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy 20 minut, odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną
Kardamonovycukru 1/2 łyżeczki cynamonu Masa serowa 500g półtłustego twarogu 160ml śmietany 18% 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 jajko 120g cukru 150g puree dyniowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Kruszonka 40g cukru 60g masła 60g górskich płatków owsianych 50g mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników zagnieć gładkie
Kuchnia w Słońcu Skąpanatakich jak do ogórków). W zależności od jabłka - dodajemy cukier do smaku lub nie. Moje były dość kwaśne więc odrobinę dodałam. Do tego dodajemy cynamon do smaku ( można też imbir). Mieszamy. Spód naczynia do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy połowę kaszy, dokładnie ręką lub łyżką ubijamy , żeby przylegało do dna naczynia. Na to układamy jabłka a na wierzch drugą połowę kaszy
Kuchnia Pełna Emocji